14. 3. 2002
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
14. 3. 2002

BBC "neoprávněně kritizuje bělošská elita"

Deník Times otiskl kritický článek vůči společnosti BBC poté, co se Gavin Davies, předseda Rady guvernérů BBC, ostře ohradil proti údajnému nátlaku "bělošských intelektuálních elit" na BBC, který prý vyžadují jen pořady pro sebe. Článek shrnujeme, avšak při jeho četbě je nutno si uvědomit, že list Times je součástí mediálního impéria Ruperta Murdocha, vlastníka konkurenční televize British Sky Broadcasting, které systematicky útočí na BBC, jejíž satelitní a digitální okruhy jsou přímou konkurencí Murdochových okruhů BSkyB.

Gavin Davies, předseda Rady guvernérů BBC, obvinil tento týden bělošskou, středostavovskou Anglii, že se snaží "unést" BBC pro sebe a donutit ji, aby vysílala jen pořady, jaké chtějí tito lidé, napsal deník Times a pokračoval: Davies šokoval obecenstvo skládající se z ministrů a vedoucích pracovníků sdělovacích prostředků, když odmítl kritiky BBC jako skupinu bělošských, středostavovských lidí středního věku z jižní Anglie s kvalitním vzděláním. Obvinil představitele této skupiny, že se prý snaží manipulovat BBC svým tvrzením, že se pořady BBC záměrně stávají stále primitivnějšími. Tyto výroky Gavina Daviese, multimilionáře, který podporuje Labouristickou stranu, se staly terčem široké kritiky.

Davies uvedl ve své přednášce na Westminster Media Forum, že ti, kdo BBC kritizují, chtějí jen, aby vysílala pouze pro ně. "Kupodivu jsou to lidé, jimž se už dostává disproporčně příliš velkého množství služeb BBC, daleko více, než kolik platí na koncesionářském poplatku."

Davies svými výroky reagoval na dopis od Charlese Clarka, předsedy Labouristické strany a Davida Davise, předsedy Konzervativní strany, jímž varovali BBC, aby nezjednodušovala své politické vysílání. BBC chce zrušit reportáže z výročních stranických konferencí a vysílání debat v parlamentu, protože mladí diváci konstatovali, že je toto vysílání nudné.

Výbuch Gavina Daviese nenašel sympatie u příslušníků britského parlamentu. Okamžitě reagovala britský ministryně kultury Tessa Jowellová, že úkolm BBC musí být rozšiřovat svou diváckou obec prostřednictvím kvalitních pořadů, které se odvažují riskovat a nikoliv soutěžit s ostatními televizními stanicemi o sledovanost. Ministryně udělila Daviesovi velkou ránu tím, že oznámila, že neschválí zavedení digitální stanice BBC 3, což měl být plánovaný zábavný televizní okruh, protože by tím BBC způsobila potíže komerčním televizním stanicím, které už vysílají na podobných zábavných okruzích.

Tim Yeo, stínový konzervativní ministr kultury uvedl: "Někdo musí hovořit za velkou skupinu středostavovských Angličanů dobré pověsti, kteří mají nárok na to, aby BBC sloužila jejich potřebám. Byli jsme šokováni, když jsme vyslechli tuto tirádu."

Martin Bell, bývalý válečný korespondent BBC a bývalý poslanec, uvedl: "Je to absolutní nesmysl. To, že BBC zprimitivňuje v dnešní době své pořady, vidí každý. Nemohou to popřít. Snaží se to jen ospravedlňovat. Veřejnost dostává velmi nekvalitní službu. I příslušníci etnických menšin potřebují být informováni o tom, co se děje ve světě kolem nich - nejen běloši."

Sir John Mortimer, spisovatel, který varoval BBC před zprimitivňováním jejích pořadů, konstatoval, že po výrocích Gavina Daviese o BBC si nad BBC "zoufá". Uvedl: "Je to naprosto nepochopitelný, negramotný a celkově absurdní výrok. Chtěl snad říci, že na středostavovských běloších nezáleží? Vždyť v Británii samozřejmě žijí i na severu vzdělaní lidé. Smutné je, že v milosti byli předsedou rady BBC vždy lidé s obrovskou autoritou a dnes máme člověka, který říká takovéto věci."

Davies varoval, že rozhodnutí britské vlády nepovolit vysílání zábavného digitálního okruhu BBC 3 ohrozí vládní úsilí přimět diváky, aby přešli od analogové k digitální televizi. Vláda doufá, že bude možno přestat vysílat analogový televizní signál kolem roku 2010.

Davies dodal: "Bez okruhu BBC 3 není naše digitální nabídka tak lákavá a přechod k digitálnímu vysílání bude tedy trvat daleko delší dobu. Pokud budeme poskytovat služby jen pro menšiny, nemůžeme naplnit své poslání ani oslovit všechny diváky."

Zajímavé však je, že sám Gavin Davies před třemi lety obvinil ve vlastní zprávě o budoucnosti financování BBC tohoto vysílatele ze zprimitivňování svých pořadů.

Mimistryně kultury Jowellová konstatovala, že nový centrální úřad pro dohled na sdělovací prostředky a komunikace, jménem OFCOM, bude regulovat BBC přísněji než ostatní vysílatele.

BBC je podle deníku Times obviňována, že vysílá stále menší množství seriózních pořadů věnovaných kultuře a umění. Kritikové poukazují na to, že nový televizní digitální okruh BBC 4, který vysílá od 1. března 2002, se má stát "smetištěm" pro kulturní pořady. Davies proti tomu tvrdil, že 230 hodin kulturního vysílání v BBC je "pevně chráněno" a nebude nikdy zrušeno. Okruh BBC Choice, což je zkušební digitální verze zábavného okruhu BBC 3, je kritizován za to, že vysílal pořady jako Sex, Warts, and All a šestidílný seriál o historii záchodů.

Od té doby, co se stal generálním ředitelem Greg Dyke, většinou zmizely z vysílací doby špičkové sledovanosti publicistické pořady a dokumentární filmy. Hlavní publicistický pořad stanice BBC, Panorama, který se donedávna vysílal v pondělí ve 21.30, byl přesunut na neděli ve 22.15, kde mu poklesla sledovanost. Před časem přesunula televize BBC své hlavní večerní zprávy z 21 hodin na 22 hodin, což se považuje za ústupek zábavným pořadům v hlavním vysílacím čase. Kritikové poukazují také na to, že z programu televize BBC poslední dobou zmizelo moderní drama na aktuální sociální a politická témata.

                 
Obsah vydání       14. 3. 2002
14. 3. 2002 Stanislav Gross prosadil správní řád k novému projednávání Tomáš  Pecina
14. 3. 2002 USA, Izrael, Palestinci, Saddám Husajn a arabský svět
14. 3. 2002 O posilování patentových zákonů usilují korporace, které vznikly bez nich
14. 3. 2002 Murdochova televizní společnost obviněna z pirátství
14. 3. 2002 BBC "neoprávněně kritizuje bělošská elita"
14. 3. 2002 Media Observatory: Kodex České televize nesmí podepsat profesionál hodný toho jména
14. 3. 2002 Proč poslal Stanislav Gross do parlamentu policisty? Jiří  Payne
13. 3. 2002 Mezinárodní tabákové firmy "podváděly veřejnost"
13. 3. 2002 Radnice Prahy 13 oslavila 3. výročí vstupu do NATO ohňostrojem Tomáš  Pecina
14. 3. 2002 Tisková zpráva sdružení Arnika: Nechte Labe živé
14. 3. 2002 Organizace Arnika demonstrovala proti vodním stavbám na Labi
14. 3. 2002 Kalifornie 2001: Jak se dobře míněné záměry mohou vymknout z rukou Tibor  Vaško
21. 1. 2002 Příspěvky na investigativní práci Britských listů

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
14. 3. 2002 BBC "neoprávněně kritizuje bělošská elita"   
14. 3. 2002 O posilování patentových zákonů usilují korporace, které vznikly bez nich   
13. 3. 2002 Radnice Prahy 13 oslavila 3. výročí vstupu do NATO ohňostrojem Tomáš  Pecina
13. 3. 2002 Zamítnutý zákon? Žádný problém! Tomáš  Pecina
13. 3. 2002 Ještě jednou k přijímacím zkouškám na FHS Karlovy univerzity Jan  Čulík
13. 3. 2002 Děti Země si stěžují na Ericsson řediteli Dow Jonesu   
13. 3. 2002 Mezinárodní tabákové firmy "podváděly veřejnost"   
12. 3. 2002 Úřad pro ochranu osobních údajů neni odpovědný za digitalizaci veřejné správy Pavel  Vondruška
12. 3. 2002 Cizojazyčné texty pro přijímací zkoušky na FHS UK jsou zcela v pořádku Jan  Sokol
12. 3. 2002 Neo-rasistické desatero ředitele Národní galerie prof. M. Knížáka Mirek  Vodrážka
12. 3. 2002 Ještě jednou o heslu "Náš zákazník, náš pán" Jan  Čulík
11. 3. 2002 Zpřístupněním svazků Stb bude stát beztrestně šířit pomluvy o občanech Petr  Bradáč
11. 3. 2002 Šest měsíců po 11. září se nebojíme islámských extremistů, ale jaderné Ameriky   
11. 3. 2002 Proč Amerika neposlouchá   
11. 3. 2002 Nový svět, ale stejný nepořádek