Otevřený dopis ministru Jaromíru Drábkovi

Omlouvám se, že jsem zdravotně postižený

28. 3. 2011 / Jiří Hrebenar

Pane Drábku, vážený ministře Nečasovy vlády, omlouvám se Vám za to, že jsem zdravotně postižený. Neměl jsem takové štěstí na život, jako máte Vy. Osud mi přál jinak. Samozřejmě je to pouze má vina za to, že mám dětskou mozkovou obrnu. Dobře děláte, že nás chcete trestat za to, že něco požadujeme. Vy jako čelní představitel vládnoucí elity nemůžete přeci podporovat handicapované. To by Vám kazilo image progresivní strany.

Jsem obrovský naivka. Celá léta jsem si myslel, že kulturnost národa se pozná podle toho jak se národ umí postarat o nemohoucí a zdravotně postižené. Děkuji Vám za to, že jste přišel a poukázal na to, že my Češi nemáme být žádým národem. Vaše politika sáhla po zákonech džungle, ve které my slabí a hloupí nemocní nemáme co dělat. Musela přijít Vaše TOP09, aby lidem otevřela oči a poukázala na to, jak nicotnými dinosaury jsme.

Lidé na dně, stát nikde

28. 3. 2011 / Aleš Uhlíř

V záplavě zpráv o velkých událostech, odehrávajících se na vzdálených bojištích, unikají mnohdy věci, které se nás možná dotýkají víc, než si myslíme, než jsme si ochotni sami připustit. Mám na mysli bezdomovectví. Není--li to palčivý problém dnes, pak je pouze otázkou času, kdy naroste do výbušných rozměrů.

<

Inspekce práce: Výpovědi od vedení ÚSTR porušují zákoník práce

28. 3. 2011

tisková zpráva odborové organizace ÚSTR

Vyhazovy "nepohodlných" zaměstnanců z Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) proběhly nezákonně. Konstatoval to Oblastní inspektorát práce pro Prahu, na který se obrátily odbory. Výpovědi ovšem zůstávají v platnosti, pokud se některý z poškozených zaměstnanců nezačne soudit.

ANALÝZA

Libye: Rusko a Čína

28. 3. 2011 / Jan Campbell

pokračování analýzy pod titulkem "Siamská dvojčata a síla ticha"

Rusko se po delší době a po hlasování v Rady bezpečnosti OSN dostalo do situace, kdy je možno lépe pozorovat a porovnávat různé staré a nové politické a myšlenkové proudy jak ve vnitřní, tak i v zahraniční politice. Obsah telefonátu DAM (Dmitrije Anatoljeviče Medvěděva) s jeho americkým protějškem BHO (Barackem Hussainem Obamou) nebude samozřejmě pravdivě zveřejněn. Přesto lze z posledního prohlášení BHO o "velkých úspěších revolucionářů" v Libyi a jeho nátlaku na Turecko soudit, že DAM jěště nepochopil, že B2, F-16 nebo Rafale nejsou texaské kolty, že Libye není poslední zastávkou VAA (Veliké Americké Aramády) a že přišla chvíle přiznat veřejně svoji chybu v kontextu historických a geopolitických zájmů demontovaného a pořád ještě oslabeného Ruska.

Nemocnice v Misratě nezvládají množství civilistů, zraněných Kaddáfího vojáky

28. 3. 2011

Začátkem týdne přicházel jeden zaměstnanec nemocnice do práce se svými čtyřmi dětmi a ostřelovač ho postřelil a zastřelil i všechny čtyři děti. Přežili jen otec a matka.

Libyjští vzbouřenci získávají stále větší množství území od vládních jednotek. Avšak v městě Misrata sdělil lékař Channel Four News, že jeho nemocnice nezvládá množství civilistů, zraněných Kaddáfího vojáky.

Jednotky loajální Kaddáfímu obnovily útoky na vzbouřenecké město Misrata. Došlo k nim po krátké přestávce v útocích, způsobené západními leteckými údery.

"Misrata je terčem útoku, město i přístav, kde jsou tisíce dělníků. Nevíme, zda je to dělostřelecká palba, nebo rakety," řekl jeden tamější obyvatel tiskové kanceláři Reuters.

Bude OSN v Libyi chránit jen vzbouřenecké civilisty?

28. 3. 2011

Britští a američtí politikové přiznávají, že jsou v těsném kontaktu s vzbouřeneckými představiteli ve východní Libyii, ale dosud není jasné, zda je vzbouřenecká ofenzíva koordinována mezi oběma stranami, anebo zda vzbouřenci pouze využívají výhodné situace, píše moderátor Channel Four News Krishnan Guru-Murphy. Ať je tomu jakkoliv, obojí se zdá být v souladu. Vzbouřenečtí bojovníci dorazili do měst Brega a Ras Lanuf, jakmile odtamtud byli Kaddáfího bojovníci vyhnáni.

Pokud se neocitají žádní civilisté uprostřed palby, není zřejmě z hlediska rezoluce Rady bezpečnosti OSN žádný problém. Ale jestliže jsou v městech, jako je Sirte, vyháněni civilisté, kteří podporují Kaddáfího, ze svých domovů, jak se k tomu postaví OSN?

Zpráva Amnesty International o stavu lidských práv v Libyii za rok 2010:

Za pokus uplatnit svobodu projevu byl trest smrti

27. 3. 2011

Svoboda projevu a shromažďování byla i nadále vážně omezena a úřady netolerovaly odlišné názory. Kritikové, poukazující na to, že Libye porušuje lidská práva, byli potrestáni. Bývalí vězni ze zálivu Guantánamo, navrácení do Libye americkými úřady, byli dál vězněni. Jeden z nich zemřel ve vězení, údajně to byla sebevražda. Cizinci, podezřívaní, že pobývají v zemi neregulérně, včetně uprchlíků a žadatelů o azyl, byli zatýkáni a bylo s nimi špatně zacházeno. Bylo zahájeno oficiální vyšetřování zabíjení vězňů ve věznici Abu Salim v roce 1996, avšak žádné podrobnosti nebyly zveřejněny a někteří příbuzní obětí, kteří požadovali zveřejnění pravdy, byli zatčeni. Stovky případů násilného zmizení a další vážné porušování lidských práv ze sedmdesátých, osmdesátých a devadesátých let zůstávají nevyšetřeny a libyjská tajná policie, která toto porušování lidských práv páchá, funguje i nadále beztrestně.

(Zpráva je mírně zkrácena)

Frustrace z vlastní zpackané revoluce?

28. 3. 2011 / Filip Mahďák

Mohu souhlasit možná s tím že ke genocidě, jež by se beze sporu mohla stát oprávněným důvodem k intervenci, v Libyi nedocházelo, ale rozhodně ne s tím že nebyla připravována. Co je to jiného než počátek genocidy? Jestliže se Kaddáfí rozhodl střílet z děl a házet bomby na obyčejné lidi ačkoliv evidentně nemusel. Vypnul jim vodu, plyn a elektřinu zastavil dodávky léků a potravin do obležených měst. Zkuste to třeba na cukrovce den bez inzulínu. Na její konec by pan Dolejší chtěl čekat.

S poděkováním Emilu Zolovi za jeho J'accuse

Žaluji!

28. 3. 2011 / Miloslav Štěrba

Žaluji světový kapitalismus, že po prvních zkušenostech s děním na Východě nezahájil ozdravnou terapii, nezavedl nad mým krajem bezletovou zónu pro likvidaci zločinu, korupce, banditismu, kořistnictví a zlodějny. Ba co víc, zval a stále zve do svých hotelových rájů daňových úniků zdejší oběti. Neměl by zapomínat, že můj lid dokáže své zkušenosti přenést daleko za hranice své vlasti a iniciativně, doslova nezištně, se pak rozdělí se svými dnešními mecenáši.

Muž v ženě, žena v muži

28. 3. 2011

KD│ "Není žádného rozdílu v lidských právech mezi mužem a ženou, dítětem a dospělým. Neexistuje však žádná absolutní rovnost mezi nimi v tom, jaké povinnosti mají vykonávat" (Muammar Al-Kaddáfí). Časové historky o údajně panenských amazonkách s Kalašnikovy a fintivém plukovníkovi, co je vlastně poručík? Kdeže. Animus a anima, androgyn, Adam Kadmon a další záhady nevědomí či mytologie. Vztah bisexuality a tvořivosti. K tomu reflexe z osobních historií, textové a výtvarné experimentální průzkumy, ohlédnutí za hornicemi v anglickém uhelném dole, sondy do jiných kultur, recenze a rozhovor s velice inteligentním Světlanou. Susan Rubin Suleiman se navrch zabývá participací surrealistek na černém humoru a Jiří Pechar měl odvahu otevřít téma, o němž se má běžně ve společnosti za to, že je zde třeba jen taktně mlčet: Žena a pravda...

Kantonální volby ve Francii 2011

Sarkozymu zvoní hrana

28. 3. 2011 / Josef Brož

Pravice v rozvalu, levice mluví o konci Sarkozyho éry, ovšem Marine Le Penová roste. Hlavním vítězem se ale stali Francouzi, co hlasovali nohama: bylo jich neuvěřitelných 55%.

Poslední volby před těmi prezidentskými.

Veřejné diskuze: nesrovnatelnost a nesouměřitelnost jevů, nedostatek vkusu a logiky

27. 3. 2011 / Igor Pleskot

Skutečnost, že možnost anonymního vstupu na internetové sítě umožňuje řadu negativních projevů – hulvátských, hloupých a lživých vystoupení, je známá. I Britským listům. Autoři příspěvků si velmi často neuvědomují, že kromě svých pochybných tvrzení prozrazují více o svých předsudcích a zaujetích, nevědění a hlouposti, často i zlobě a nenávisti. Proto se kryjí se anonymitou, pseudonymy, ale často je naopak pudí touha po „zviditelnění“. Bojuje se s tím velmi obtížně i přes možnosti takové příspěvky vyřadit z uveřejnění.

Horší ovšem je, že často tak vystupují někteří veřejní činitelé, některé celebrity, či někteří pracovníci medií.

Libye: Rebelové bez naděje?

27. 3. 2011

Zatímco rezoluce Rady bezpečnosti OSN 1973 výslovně zakazuje 'cizí okupační síly v jakékoli podobě na jakékoliv části libyjského území', omezené a krátkodobé operace pozemních jednotek jsou teoreticky možné. Nicméně USA, Velká Británie a Francie vynakládají velké úsilí na to aby zdůraznily, že nemají v úmyslu pozemní jednotky vyslat. Po Afghánistánu a Iráku je ochota být zatažen do jiné - potenciálně nekonečné - války extrémně nízká, napsal ve své analýze Martin Ottmann ze School of Politics and International Relation při University of Nottingham.

"Velmi omezená ozbrojená humanitární operace v Libyi"

27. 3. 2011 / Karel Dolejší

"Koneckonců cézarové vždycky stáli výš než gramatika..."
Karl Kraus
"Výslovně se říká, že 'výstřelky bezuzdné chátry' nejsou tak škodlivé jako stav, kdy nepřítel může volně disponovat svými oddíly..."
Carl Schmitt

Něco je prosté, něco nikoliv. Jsme ve válce, ale už zase se to nesmí říkat. Co jsme zatím neznali je nesnesitelná lehkost, s níž americký prezident za Demokratickou stranu vtáhne svou zemi do války bez souhlasu Kongresu a vytvoří jasný precedent pro to, aby jeho nástupce stejně ležérním způsobem rozpoutal útok na Írán. Nedokážeme teď zjistit, zda může mít pravdu francouzský provokatér Thierry Meyssan, podle nějž přípravy intervence do Libye začaly mnoho měsíců předtím, než vůbec v Benghází propukly nepokoje. Nemůžeme vědět, zda podobnost úkolů, které měly britsko-francouzské síly nacvičovat v rámci na poslední chvíli zrušených manévrů Southern Mistral 2011 se současnými událostmi v Libyi je záměrná, nebo pouze náhodná. Co však víme docela jistě je, že právě probíhá ozbrojená intervence, a že je to intervence ve prospěch těch, kdo sami otevřeně přiznávají spojení s ozbrojeným náboženským extrémismem. Jinak řečeno, jde o kombinaci ozbrojeného útoku s acherontickou politikou.

ANALÝZA

Kořeny arabské revolty a předčasné oslavy

25. 3. 2011 / James Petras

Většina zpráv o arabských revoltách z Egypta, Tuniska, Libye, Maroka, Jemenu, Jordánska, Bahrajnu, Iráku i odjinud se zaměřila na nejbezprostřednější příčiny: politické diktatury, nezaměstnanost , útlak a zraňování a zabíjení protestujících. Nejvíce se věnovaly "střední třídě", mladým vzdělaným aktivistům, jejich komunikaci přes internet (Los Angeles Times, 16.2. 2011), a, v případě Izraele a jeho sionistických spikleneckých teoretiků, "skrytým rukám" islámských extrémistů.

Britský ministr obrany: "Kaddáfí musí odejít"

27. 3. 2011

Britský konzervativní ministr obrany Liam Fox zaútočil na šéfa libyjského státu. Označil ho za "brutálního" diktátora, který "už dávno ztratil smysl pro realitu". Fox dodal, že bombardování přestane teprve tehdy, až "lidé budou moci pokojně doma spát a budou vědět, že se nestanou terčem zlovolného režimu." Fox varoval, že útoky budou pokračovat, dokud bude Kaddáfí dál střílet na civilní obyvatelstvo ve "školách, v domovech a v mešitách". Podle Foxe existuje jednoduché řešení jak konflikt ukončit. "Skončíme to, až splníme rezoluci OSN, což znamená, až budou libyjští občané v bezpečí," zdůraznil. "Pokud libyjský režim přestane útočit na civilisty, uzná, že to nepovede pro něj k vojenskému úspěchu, pak by to mohlo skončit relativně rychle."

Více než čtvrt milionu lidí protestovalo v Londýně proti vládním škrtům

26. 3. 2011

Jen skupinka několika set aktivistů se pokusila o násilné akce. Několik desítek anarchistů rozbíjelo okna a ničilo hmotný majetek kolem londýnské Oxford Street. Supermareketu Topshop, který je obviňován z toho, že neplatí daně, a bance HSBC rozbili výkladní skříně, pobočku Royal Bank of Scotland postříkali barvou a házeli na ni lahvemi. V Sackville Street nedaleko Piccadilly zmlátil maskovaný dav asi desítku policistů. Policie zatkla 211 lidí a oznámila, že videozáběry budou použity k dalšímu zatýkání. Bylo zraněno 13 policistů a celkem bylo zraněno 66 osob.

Drtivá většina více než čtvrt milionu demonstrantů demonstrovala pokojně.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Německo bez jádra -- dějství II.

27. 3. 2011 / Kay Čejka

Po nekonečných diskuzích o tzv. „moratoriu“ německých atomových elektráren, které koaliční vládě CDU/CSU a FDP v Berlíně dělaly vrásky na čele, máme těsně před zemskými volbami v Baden-Württembergu a Rheinland-Pfalzu kauzu, která by mohla koalici v těchto spolkových zemích stát krk.

Zločin poslance Humla

27. 3. 2011 / Stanislav Křeček

Tak se nám prý rozhádaly Věci veřejné, protože část jejich poslanců v Poslanecké sněmovně hlasovala proti vydání (jejich vlastního) poslance Humla k trestnímu stíhání. Jejich vlastní ministr vší vzdělanosti nazval ty, kteří hlasovali proti vydání, "politickými dinosaury" (Právo 26. 3. 2011).

Muammar Kaddáfí - foto AFP Joseph Eid/RIA

Libyjské otazníky

26. 3. 2011 / Václav Jumr, Štěpán Kotrba

1. září 1969 provedla malá skupina vojenských důstojníků vedená 28letým armádním důstojníkem Mu'ammarem Abu al-Minyar Kaddáfím nekrvavý převrat proti hlavě Libyjského království, králi Idrísovi I.. Nový režim, v čele s Výkonnou radou revoluce zrušil monarchii a vyhlásil novou Libyjskou arabskou republiku. Heslem revoluce bylo „svoboda, socialismus a jednota“. Po Kaddáfího převratu byli Američané nuceni v červnu 1970 svou leteckou základnu Wheelus Air Base na území Libyjského království opustit. Arabský svět byl fascinován silou, z níž se dařilo likvidovat kolonialismus a realizovat tak odkaz egyptského prezidenta Násira.

Tři střípky z Libye v sobotní podvečer

26. 3. 2011

Jak je přineslo zpravodajství rozhlasu BBC:

  • Za podpory bombardování západních armád ovládli libyjští vzbouřenci město Adždabija. Zpravodaj BBC v reportáži uvažoval, zda jejich úspěch může být opakován i v západnějších městech, která podporují plukovníka Kaddáfího. Podle rezoluce OSN totiž smějí západní jednotky zasahovat proti Kaddáfího armádě pouze tam, kde útočí na civilní obyvatelstvo. V městech, která Kaddáfího podporují, jeho armáda na civilisty neútočí, a tak tam nemohou západní jednotky bombardovat.
  • V Londýně se konala obrovská demonstrace proti vládním škrtům. Lybijská televize z ní odvysílala pár záběru a uvedla, že jde o demonstraci proti západním leteckým útokům v Libyi.
  • Do jídelny hotelu v Tripolisu, kde snídala většina západních novinářů, pronikla žena s otevřenými ranami na rukou a nohou a začala křičet, že ji znásilnili příslušníci Kaddáfího tajné policie. Novináři s ní začali hovořit, personál hotelu se jim v tom snažil zabránit a ženu označil za "zrádce". Za pár minut na novináře v jídelně zaútočili muži v kožených kabátech, začali jim konfiskovat kamery a fotoaparáty a ženu rychle odvedli. Rozhlas BBC o tom vysílal svědectví reportéra britského hospodářského deníku Financial Times.

Bílý muž předstírá že je hloupý, jen aby nemusel zpytovat své svědomí

26. 3. 2011 / Filip Mahďák

A "hloupý" snědý muž mu v tom pomáhá seč mu síly stačí. Jak se již několik dnů snaží velmi mírně a neúspěšně upozornit Jan Čulík. Vrchem spodem kritizovaná vojenská intervence v Libyi pod vachrlatým mandátem OSN a Ligy arabských států by nebyla vůbec možná, kdyby vojska vedená mafiánským klanem Kaddáfiho rodiny nezačala v boji se vzbouřenci programově používat těžké vojenské techniky. A to tak, že jako rukojmí třetí strany položila maminky s dětmi a pokojné islámské pacifisty. Bezbranné lidi. CIVILISTY sedící někde po tmě ve studených domech, uvnitř vzbouřeneckých měst, bez internetu, televize, telefonu, jídla, léků, vody, elektřiny, fungujících toalet a mléka pro kojence. Čekajíce bez pomoci až na ně či na jejich školu, mešitu a nemocnici dopadne bomba či dělostřelecký granát Kaddáfiho socialistické lidově osvobozenecké protikoloniální armády velké džamáhíríje.

Média, politici i vojáci v Evropě narazili na nedostatek vzdělanosti

25. 3. 2011 / Štěpán Kotrba

"Arabské jaro" a následná válka v Libyi ukázaly, že zeměpis a dějepis nebyly silnou stránkou nejen novinářů, ale i většiny politiků či čtenářů resp. diváků. Ačkoliv jde o "blízké zahraničí" Evropské unie a cíl mnoha dovolených, jde o jinou, námi často nepochopenou a ještě častěji nepoznanou kulturu.

Ono nestačí jen vědět, že v Egyptě jsou pyramidy.

Bude Jednotné inkasní místo jednotným inkasním tunelem?

25. 3. 2011 / Vladislav Černík

Na pozadí domácí kauzy Vondrovy agentury ProMoPro a zahraniční odyseje v Libyi probíhá snaha o personální rozval nejen důchodového aparátu. Tento nápad je již několik let starý, a je prezentován pod neutrálně vypadající zkratkou JIM. Jde o úsilí vybudovat instituci, kterou by občan - daňový poplatník navenek tolik nevnímal, ale která by mu mohla přinést nepříjemná překvapení. Ta jsou skryta v povaze této instituce.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za únor 2011

8. 3. 2011

V únoru 2011 přispělo finančně na Britské listy 221 osob celkovou částkou 61 108.51 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 28.2. 2011 částku 154 324.66 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní