Pacienti ve "vegetativním" stavu dokáží myslet a komunikovat

4. 2. 2010

Lékařští odborníci zjistili prostřednictvím skenování mozku, že oběti úrazů, které utrpěly vážné mozkové trauma a neprojevují navenek žádné známky, že by byly při vědomí, dokáží rozumět tomu, co jim lidé říkají, a umějí také odpovídat na jednoduché otázky. Tito pacienti byli schopni odpovídat "ano" a "ne" na jednoduché otázky týkající se jejich životopisu.

Seriál o zaměstnanosti a nezaměstnanosti III

Obchod

4. 2. 2010 / Věra Říhová

Nejdříve si musíme vysvětlit jednu věc. Nevím, proč tolik lidí předpokládá, že když se někdo zmíní o nějaké problematice a chce o ní diskutovat, že to automaticky znamená, že dotyčný fňuká, místo aby něco dělal.

Tento seriál rozhodně není o fňukání, ale jeho úkolem je zobrazit skutečnou problematiku na trhu práce a společně se čtenáři hledat řešení. Já rozhodně nejsem z těch, kdo doma sedí u televize, brečí, jak je život těžký, a obviňuje celou společnost kromě sebe.

Předchozí části tohoto seriálu ZDE ZDE

Unie je uražena kvůli zrušení Obamovy účasti na summitu USA-EU

4. 2. 2010

KD│ Oznámení o rozhodnutí amerického prezidenta Baracka Obamy nezúčastnit se plánovaného květnového summitu USA-EU v Madridu je v Evropě považováno za urážku. Kromě toho je v něm spatřován příznak toho, že předvolební slib ohledně překonání bushovského unilateralismu je fakticky přebit aktuálními domácími obavami. Podle Washingtonu je naopak Obama frustrován nejasnostmi ohledně řízení Unie, která má v současnosti vlastně hned tři hlavy - předsedu Evropské rady, předsedu Evropské komise a šéfa šestiměsíčního národního předsednictví. Květnový summit měl být přitom symbolem úzké spolupráce USA s Evropou a Brusel si od něj sliboval zvýšení mezinárodní prestiže EU po ukončení ratifikace Lisabonské smlouvy, informovali Ewen MacAskill a Nicholas Watt pro Guardian.

Není zápas ODS o "rozumné výdaje" předem prohraný?

3. 2. 2010 / Miloš Dokulil

Vždy se můžeme ptát tím oblíbeným starořímským "Cui prodest?" Tedy: "Komu to poslouží?" Nebo: "Kdo z toho bude mít prospěch?" V českém parlamentu probíhá teď doslova válka. V ní se ovšem zdá, že taktikou (s omezenou účinností) se prezentuje ODS, zatímco ČSSD zjevně vsadila na (dlouhodobější a účinnější) strategii. Stať chce lehce připomenout, co nakonec ten nerovný zápas podmiňuje. A proč asi lze již teď očekávat, jak se ty vzájemné spory dvou hlavních politických rivalů rozuzlí.

V Německu se vede spor o daňové úniky

3. 2. 2010 / Richard Seemann

Německá kancléřka Angela Merkelová překvapivě se vyslovila pro získání CD s 1500 utajenými daňovými úniky na švýcarských kontech. Podmiňuje to že budou muset být podniknuty všechny pokusy jak se k ním dostat. Ty byly zatím nabídnuty německé finanční správě anonymem za 2,5 milionů euro.

Z internetu

4. 2. 2010

Nástropní malba v kuřácké místnosti. Zaslal Uwe Ladwig.

Pište nám o tom, co zažíváte a cítíte

1. 2. 2010

V dávných dobách se panovníci vydávali mezi lid v přestrojení, aby zjišťovali skutečnou situaci v zemi. Dnes by to asi bylo velice riskantní. Novináři včetně vedoucích redaktorů, monitorů a jiných informátorů by ale mohli využít obdoby akademického pracovního pobytu nazývaného sabbatical leave - jen by místo v jiné redakci pracovali v nějakém výrobním či opravárenském podniku nebo ve velkém obchodě daleko od svého bydliště. Setkávali by se s jinými lidmi než jsou jejich dosavadní pracovní kolegové, možná by navíc při nákupu narazili na starou vdovu, penzionovaného horníka, matky s dětmi i mladé lidi a třeba i bezdomovce a dozvídali se o jejich osudech a názorech, píše Miloš Kaláb.

Avšak Britské listy by velmi zajímala přímá svědectví lidí z míst, z místních komunit a podniků, jak se jim vede, co dělají, co je uspokojuje a co je trápí. Jaké problémy řeší a které jsou podle jejich názoru řešitelné a které řešitelné nejsou. Nepotřebujeme k tomu zprostředkování od novinářů či vědeckých pracovníků. Pište nám!

Střety civilizací

4. 2. 2010 / Miloš Kužvart st.

Po 11. září 2001 a ještě více po 20.3.2003 se často hovoří o střetu civilizací, v našem případě islámské a euroamerické. V úvodu je nutno definovat civilizaci, rozlišit střety civilizací od střetů uvnitř civilizací, uvést současné a zaniklé civilizace, a případně zvolit území a jeho obyvatele, jejichž sledováním by bylo možno předvídat možnost a vývoj globálního střetu civilizací v budoucnosti, napsal Miloš Kužvart starší.

Co zažíváme?

3. 2. 2010

Celý příběh začíná v září roku 2007, kdy jsem se rozhodl pořídit si připojení k internetu U:fon od společnosti MobilKom. Operátor společnosti mě ujišťoval, že pokud nebudu mít pokrytí signálem v místě bydliště, budu moci zařízení vrátit. V rámci akce "Záruka spokojenosti" bylo možné vypovědět smlouvu a do 21 dnů obdržet zpátky zálohu 1000,-Kč. Připojení jsem vyzkoušel pouze jednou, v místě kde mělo být pokrytí signálem perfektní, píše Stanislav Hrubý.

Příliš mnoho článků, že "ti komunisti nebyli tak špatní"

4. 2. 2010

Mám za to, že čas BL se schýlil ke konci. Prostě vypršel. Na můj vkus a zažívání je tu příliš mnoho článku typu " oni ti komunisti nebyli vlastně tak špatní".

Nejsem tak starý abych si nepamatoval jakým způsobem "ONI" všechny sjednotili. Jednoduše. Všem sebrali všechno, bez rozdílu. Pak chytré lidí nahnali na manuální práce a tupci začali o všem rozhodovat. Republiku obehnali ostnatým drátem nabitým elektřinou, tak jak slyšeli, že se to dělalo v koncentračních táborech. To byly ty doby kdy z tramvajáka byl za dva roky velvyslanec ve Frankfurtu n/M a z náměstka ředitele v úspěšně firmě, asfaltér. Ne všechny případy byly tak drastické jako Milada Horáková, ale o to jich bylo více.

V Německu je nacistická strana naprosto zakázána. Jak je možné, že strana která má na svědomí minimálně deset krať tolik mrtvých (nemluvě o tisíce víc zničených životech) a to v době míru!!!, (Čína, Cambodia, Korea, South America, Vietnam, Europe), může mít ještě jakékoli rozhodování?

Myslel jsem si, že na BL se dočtu, to co se v ČR nedovím. Poslední dobou o tom pochybuji, píše Jiří Hušek z Písku.

Vidím, že sem do BL, píší neuvěřitelně eloquentni dopisovatelé, ale pokud budou psát jen o teoriích a svých pocitech, tak je to jen jakási mentální masturbace a v žádném případě to nepřidá k informovanosti a morálnímu růstu tohoto národa. Vím, že se snažíte pěstovat něco hodně dobrého, ale půjde to jenom tam, kde je úrodná půda.

Nemyslíte, že je rozumné lidem naslouchat?

4. 2. 2010 / Jan Čulík

Pane Hušku, můžete se rozčilovat donekonečna nad tím, jak "špatné" názory mají vaši spoluobčané, ale těžko s tím něco naděláte. 80 procent Čechů si podle průzkumu organizace STEM myslí, že politikové před rokem 1989 byli poctivější, než jsou politikové dnešní.

Můžete zdůrazňovat tragický případ Milady Horákové, jak chcete, ale své spoluobčany asi jaksi už nepřesvědčíte. Na to měli antikomunisté dvacet let.

Přitom, samozřejmě objektivní realita může být něco naprosto jiného, než co si "myslí" lidi. Jenže, neměli by politikové a sdělovací prostředky lidem v demokracii naslouchat? A projevovat zájem o jejich názory a dotazovat se, třeba, proč si myslí 80 procent národa, že politikové byli za komunismu poctivější?

Pokud se názory občanů budou ignorovat, není vyloučeno, že časem dojde k revoluci. Politikové na Západě tohle většinou vědí a víceméně podle toho jednají.

Byl jednou jeden ouřad a ten...

4. 2. 2010 / Jiří Baťa

Stalo se, že jako uvědomělý občan jsem s tímto úmyslem navštívil v místě trvalého bydliště, v Holešově, svůj MÚ (městský úřad) s cílem zaregistrovat (a zpoplatnit) naši milou půlroční fenku Kessy. Poznamenávám, že jsem tuto instituci navštívil den první toho týdne, tedy v pondělí, což je podle všech úředních pravidel den "úřední". Jak probíhala má návštěva, popíši níže. Než tak učiním, zmíním podstatu tohoto článku. S návštěvou jsem byl nejen nespokojen (nic jsem nevyřídil), ale i překvapen reakcí představitelů MÚ, když jsem si na neúspěšnou návštěvu státního orgánu veřejné správy formou "podání" (v souladu se zák.č. 128/2004 Sb. Zákona o obcích) stěžoval. Podáním mám na mysli "stížnost" na průběh a skutečnosti zjištěné v době mé návštěvy MÚ.

Byli jsme nemocnější než před 20 lety? Byli jsme nemocnější než průměrný Evropan?

4. 2. 2010 / Michal Krčma

V článku pana doktora Wagnera mě zaujala úvaha nad klesajícím počtem dnů pracovní neschopnosti, leč domnívám se, že se věci mají poněkud jinak. Od r. 1990 do r. 2003 stoupala míra pracovní neschopnosti z původních necelých 5% na ohromujících téměř 7%, zatímco se v téže době zlepšoval zdravotní stav populace, měřený ať už průměrnou délkou života, nebo počtem dnů prostonaných v nemocnici.

Británie: Lidé si bez radikálních změn systému nebudou moci dovolit platit za energie

3. 2. 2010

Britský vládní regulační úřad Ofgem ve středu varoval, že si Britové v nadcházejících letech nebudou moci dovolit vytápět své domy a byty, pokud nedojde k radikální restrukturalizaci dodávky energií.

Regulační úřad poukázal na to, že současný systém zřejmě nebude schopen zaručit "bezpečnou a udržitelnou" dodávku energií po celé Británii déle než do roku 2015. Varoval, že dosavadní volnotržní přístup v dodávce energií nebude v blízké budoucnosti realistický.

ČEZký eastern

3. 2. 2010 / Karel Dolejší

"Sto cizejch zabíječů s pistolema skotačí..."
Karel Kryl: Karavana mraků

Video připojené k článku Michala Štůska na Aktuálně.cz zachycuje mimo jiné okamžik, kdy údajný neplatič vyděšený zásahem vymahačské jednotky NTZ vzal do ruky zbraň a ukončil svůj život. Jiná zpráva zase hovoří o tom, že komanda, jejichž příslušníky policie obvinila z vydírání dlužníků, procházela kurzem přežití výmluvně naznačujícím, co se od nich v práci očekává. Součástí výcviku byla ostrá střelba, zabíjení slepic, simulace zajetí. Soukromá vymahačská armáda energetické společnosti ČEZ operující mimo rámec zákona se s nikým nepáře. Jste podezřelí z černého odběru elektřiny? Připravte se na to, že vás doma navštíví pár ostrých hochů, namíří na vás pistole a pěkně si vás podají, abyste zaplatili - ať už by zákon shledal požadavky oprávněnými, nebo ne.

Information in English about this matter is CLICK HERE

O osudu jedné "černé stavby"

3. 2. 2010

Zajímáte se jak se lidu vede? To není právě vtipné. A ke všemu v kapitalistické spotřebitelské společnosti? Tak to je až nehorázně trapné. A víte proč? No protože v kapitalismu přece pro morálku a cokoliv jiného, co by s ní byť jen náznakem souviselo, není místo na slunci, píše čtenář Karel Novák.

Poslyšte, jak se chovají "zastupitelé" v jedné nejmenované (zatím) obci s cca 2 500 obyvateli. Více jak 120 let stará, ale funkční a neporušená, něco přes 0,5 m vysoká opěrná zídka stojící na obecním pozemku metr před průčelím stejně starého obytného domu na konci fronty jiných hospodářských stavení, jejíž soudržnost z jedné strany rozkopal distributor elektřiny a z opačné distributor plynu pro jejich v zemi vedené přípojky, přičemž nikdo z nich ji neuvedl do původního stavu, jak měli v povinnosti, tak ta se po několika letech nezájmu OÚ sesula na okraj místní okolo jdoucí vozovky a ohrožuje jak statiku domu, jehož základy (jsoucí cca 1 m nad úrovní oné kolemjdoucí vozovky) jistí, tak i sám přístup do tohoto domu po pěti schodech uprostřed té zídky přímo z vozovky, neb chodník zde odjakživa "absentuje".

PSYCHIATRICKÝ ROZBOR MEDIÁLNÍHO SDĚLENÍ

Paranoidní čtení Stanislava Křečka

1. 2. 2010 / Ivan David

polemická reakce na text Jana Potměšila "Neetické výpady v článku Stanislava Křečka"

Stanislav Křeček nabídl velmi jemnou kritiku propagandy strany "Věci veřejné" v článku John na Hrad- a jsme v ráji!, jejíž populismus ční velmi vysoko nad standardem kterékoli parlamentní strany. Taková předvolební strategie vychází z předpokladu extrémní naivity voličů na jedné straně, a ze zkušeností Radka Johna, že tvrdit lze cokoli, dokazovat není třeba. Jako ukázku lze užít bilboardovou nabídku této strany voličům, že svým hlasem budou moci přímo rozhodnout důležité otázky. Prostě kliknou tlačítkem myší svého osobního počítače. "Rozhodne" každý, ať už zvolí jakoukoli odpověď. Rozhodne "přímo", ovšem až na prostřednictví strany "Věci veřejné", které před tím musí kliknout volební lístek do urny - (za nevysloveného předpokladu, že se stejně bude chovat alespoň tři milióny voličů). Některé průzkumy naznačují, že voliči jsou blbí hodně...

Desatero nepravd o státní maturitě

3. 2. 2010

Desatero nepravd o připravované státní maturitě:

1. Státní maturita má podporu široké odborné veřejnosti a většina pedagogů je s přípravou na státní maturitu a obsahem koncepce spokojena -- nepravda. Bouřlivé diskuze na školeních, individuální, celoškolské a dokonce celorepublikové protestní petice jasně dokládají pravý opak. A ani rezervované mlčení zbývající části nelze považovat za podporu, jde většinou o výraz nepatřičné loajality, někdy dokonce strachu či pocitu marnosti. Přehlížení odborných připomínek ze strany pedagogů nasvědčuje tomu, že státní maturita v této podobě není záležitostí odbornou, ale čistě politickou. Intenzivní nátlak vyvíjený na pedagogy v souvislosti s absolvováním školení pro firmu Cermat dokládá, že kdyby se mohli učitelé rozhodovat podle svého profesního a odborného nejlepšího vědomí a svědomí, na školení by jich nastoupilo jen mizivé procento.

Dzurinda skončil, na řadě je Topolánek

3. 2. 2010 / Karel Klimša

Na Slovensku vybuchla časovaná nálož velkého kalibru. Naštěstí jen politická. Věrný souputník a do jisté míry i Topolánkův vzor, který prošlapával cestu asociálních, protilidových reforem - Mikuláš Dzurinda - v pondělí na mimořádné tiskové konferenci oznámil, že v nadcházejících parlamentních volbách nebude kandidovat. Učinil tak pod stupňovaným tlakem podezření, že SDKÚ financovala svou činnost a volební kampaně praním špinavých peněz. Premiér Robert Fico přinášel nová a nová tvrzení, že Dzurindova pravicová strana "vydělala" na provizích z privatizace nejméně 6 -- 7 miliard slovenských korun, a lídr opozice to nedokázal uspokojivě vysvětlit.

Svatý Vít proti svatému Václavu

3. 2. 2010 / Pavel Kopecký

VÍTe, že v Čechách budeme uctívat minimálně dva svaté VÍTy? Hlavní hygienik Vít podstupuje oběť pro víru, že světu hrozí globální prasečí krize... Vrcholný státní úředník ochuravěl, zavirován, čímž vyzval na souboj o první místo ve státě svatého Václava profesora zacykleného na Hradě. Anebo jinak: zbyly nám drahé vakcíny, na befél to nepůjde, tak co s nimi? Inu, svatý Václave, nedej zahynouti nám, ni budoucím!

(Vít promine, připomínky VÍTány.)

Inventura kapitalismu

3. 2. 2010 / Radek Mikula

Prohlášení studentské iniciativy

Dvacet let po pádu vlády KSČ se zamýšlíme nad cestou od listopadu '89 bez nostalgie po starých časech ale také bez euforie a bez přitakání současnému režimu. Dosavadní vývoj v politice, ve společnosti a v hospodářství nám koneckonců dává více důvodů k protestu než k oslavám Neuspokojuje nás krotká kritika nedostatků dnešního politického života proklamovaná iniciativou Inventura demokracie, byť s mnohými myšlenkami jejího prohlášení souhlasíme. Tak jako nepořádáme diskuze s osobami podezřelými z válečných zločinů, tak nehodláme sepisovat supliky k politickým představitelům, kterým nevěříme. Dílčí požadavky sice mohou vést k určitým praktickým zlepšením, zároveň ale legitimizují stávající poměry v jejich podstatě. Samy právě proběhnuvší oslavy, které se soustřeďovaly spíše na kritiku či zesměšňování minulého režimu než na věcný rozbor současného úpadku politického a společenského života, považujeme za promarněnou příležitost k celonárodní sebereflexi.

Vyprávím (1):

Jak jsem se nestal členem KSČ

3. 2. 2010 / Petr Tuček

Mnohé z toho, co se odehrávalo v předlistopadovém období a o čem každodenně hovoří či píší současná česká média a kupodivu i autoři v Britských listech, jsem prožíval a vnímal jinak. Nemohu se pustit do diskuzí o tom, jaký byl v porovnání se současností "socialismus", nemám odbornou kvalifikaci ani dostatečné množství autentických svědectví. Mohu jen vyprávět, jak jsem to viděl a prožil a jak to ovlivňovalo můj život a život mých blízkých. Možná, že osobní svědectví mohou být pro mladé čtenáře zajímavá - a tak se pokusím přispět do širokého vějíře různorodých pohledů na minulost svými zážitky. Nehodnotím, vzpomínám. Už to, že mi (snad) Britské listy umožní tyto neretušované autentické historky zveřejnit ,je nepochybně pokrok proti předlistopadové epoše. Tenkrát by je asi nikdo nepublikoval. Ale zase naopak, Britské listy jsou dnes jedním z opravdu mála periodik, kterým se to odvažuji nabídnout a (snad) uspěji. Většina by to i dnes nepřijala. Z velmi podobných důvodů, jako před třiceti lety.

Seriál o zaměstnanosti a nezaměstnanosti II.

Falešné konkurzy

3. 2. 2010 / Věra Říhová

V úvodním článku jsem psala, že z 80 nabídek práce se ve 12 případech jednalo o falešné konkurzy. Jedná se o případy, kdy se mi podařilo zjistit, že firma, která vyhlásila konkurz, vůbec neměla v úmyslu nového zaměstnance přijímat, nebo ještě neměla rozmyšleno, co vlastně chce. Těch případů je mnohem více, neboť každou nabídku práce nelze prověřit.

Globální ekonomická krize a perspektivy zbytkové demokracie

2. 2. 2010 / Karel Dolejší

Hongkongská replika sochy Bohyně Demokracie vytvořené v roce 1989 čínskými studenty na náměstí Tchien-an-men ▶

"Nejde mi o popírání toho, že v I. světě zbývají pořád ještě velké osobní svobody a s lidmi se tam jedná podle práva a slušně, z čehož ve II. a III. světě není nic. Jde mi o to konstatovat, že tyto svobody už nejsou podloženy ekonomicko-politickou soustavou, v níž tam lidé žijí, a tudíž stojí na velice tenkém ledě, který může povolit při první chaotické nebo psychotické společenské situaci."
Bondy, E.: Neuspořádaná samomluva. Brno, L. Marek 2002. S. 102.

Redakční úvodník britských Timesů nazvaný Jaký kapitalismus? včera konstatoval, že za půl století se obraz světa úplně otočil naruby. V 60. letech nově nezávislé rozvojové země nesměle zkoušely kombinovat prvky západního a východního společenského systému, přičemž výsledek byl zpravidla rozpačitý a ekonomický růst slabý, zatímco Západ tehdy v rozvoji ekonomiky bezkonkurenčně vedl nad Východem i Třetím světem a počínal si velmi sebevědomě. Letošní Světové ekonomické fórum v Davosu ovšem skýtá obraz přesně opačný: Západní země, které způsobily dosud trvající ekonomickou krizi, hovoří o potřebě hluboké revize stávajících přístupů, zatímco rozvojové země se zcela neproblematicky shlížejí v nacionalistickém a autoritativním kapitalismu čínské provenience. Tradiční dělení na zastánce volného trhu a socialismu bylo vystřídáno právě touto polaritou. Další ruptura, jíž si Timesy všímají, vede mezi příjemci soukromých zisků z finančních institucí a daňovými poplatníky, kteří teď financují jejich socializované ztráty. Zajisté dosud platí, že vše je rozdvojeno - nikoliv ovšem tak, jak by nám rádi vsugerovali představitelé dvojjediné západní politické třídy.

An English version of this article is in CLICK HERE

Česká republika se podílí na šíření falšovaných informací o íránském vývoji atomové bomby

3. 2. 2010 / Mojmír Babáček

Krátce po útocích z 11. září 2001 ohlásil světu tehdejší předseda české vlády Stanislav Gross, že vůdce únosců, Mohamed Atta, se v Praze v dubnu 2001 sešel se zpravodajským důstojníkem z iráckého vyslanectví. CIA a česká strana později zjistily ze záznamů o cestách Mohameda Atty a z jeho finančních záznamů, že "je krajně nepravděpodobné, že v té době v Praze byl" - naopak FBI našla záznamy, které dokazovaly, že Atta byl v té době v USA (viz str. 96 a 101 odkazovaného dokumentu). Setkání nepotvrdil ani irácký diplomat, který byl Američany po okupaci Iráku zatčen a vězněn (a možná i mučen, což bylo potvrzeno v případě Ibn Al Šejka Al Libiho, který spolupráci Iráku s al-Kájdou po mučení "přiznal"). Američané také v okupovaném Iráku našli dokument, ve kterém irácká rozvědka informovala Sadáma Husejna, že se Američané pokouší falšovat dokumenty o spolupráci Iráku s al-Kájdou, např. o setkání Atty s iráckým diplomatem v Praze. Z dokumentů sesazené irácké vlády také Američané zjistili, že se iráčtí představitelé s představiteli al-Kájdy odmítali setkat. V roce 2006 dospěl americký Senát k závěru, že "poválečná zjištění... potvrzují, že k tomuto setkání nikdy nedošlo" (viz str. 110 odkazovaného dokumentu). Česká vláda tedy předložila světu zfalšovanou informaci.

Podivná televizní diskuse o českém zdravotnictví

2. 2. 2010 / Petr Wagner

Nedělní Otázky Václava Moravce se ve větší části věnovaly opět zdravotnictví. Protože šlo o několik témat a pořad se držel obvyklých schémat -- pravdu má, kdo víc křičí, skákání do řeči všemi všem je povoleno, čísel je mnoho bohužel, nějak nesouhlasí, nedostatek argumentačního materiálu i schopností nahrazuji osobními útoky, pokusil bych se o věcný, vysvětlující a doplňující komentář. Všechna uvedená data vycházejí z veřejně dostupných dat Státního ústavu pro kontrolu léčiv, České správy sociálního zabezpečení a vlastních zkušeností praktikujícího lékaře.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za leden 2010

2. 2. 2010

V lednu 2010 přispělo finančně na Britské listy 174 osob celkovou částkou 34369.45 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 31. 1. 2010 částku 83 466.48 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 883.67 GBP. Jsme plni uznání vůči čtenářům Britských listů, že umožnili další provoz našeho časopisu nedávným financováním nových serverů. Mnohokrát děkujeme a prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.