Íránská rada dohližitelů pozvala opoziční kandidáty na mimořádné zasedání

18. 6. 2009

Vedoucí íránští představitelé učinili ve čtvrtek další ústupek demonstrantům, podporujícím opozici.

Mocná íránská "rada dohližitelů" zorganizovala na sobotu mimořádné zasedání a pozvala na ně tři kandidáty, kteří podle oficiálních výsledků údajně prohráli volby z minulého pátku. Toto rozhodnutí bylo oznámeno v době, kde se v Teheránu začaly shromažďovat desetitisíce demonstrantů na už šestou protestní demonstraci. Hlavní opoziční kandidát Hossein Musáví požadoval, aby jeho stoupenci přišli v černém na paměť až 32 dvou osob, které od minulého pátku údajně usmrtily íránské bezpečnostní orgány. Rozsah protestů, jichž se účastní statisíce osob, je největší od demonstrací r. 1979, v jejichž důsledku padl tehdejší šach Réza Páhlaví, a režim velmi znervózňují.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Paul Krugman se obává, že ztratíme deset let

18. 6. 2009

KD│Zatímco analytici a média minulý týden jásali nad údajnými známkami oživení, nositel Nobelovy ceny za ekonomii Paul Krugman způsobil mezinárodní šok, když předpověděl, že světová ekonomika bude stagnovat stejně bolestně jako Japonsko v 90. letech. V interview s Willem Huttonem pro Guardian hovořil Krugman o úzkosti z budoucího vývoje - a o tom, že Gordon Brown možná zachránil Británii před pohromou, která Západu hrozí.

Will Hutton: Varujete, že to co se stalo Japonsku by se mohlo stát celému světu. Japonský HDP na konci tohoto roku nebude větší než v roce 1992 - to znamená 17 ztracených let. Říkáte, že jde o riziko, které trvá, rozhodně v ekonomikách severoatlantického prostoru - ale možná i v celé světové ekonomice.

Paul Krugman: Ano. Riziko japonského syndromu se příliš nezmenšilo. Riziko úplné všeobecné velké deprese - naprostého kolapsu čehokoliv - se v posledních měsících zmenšilo značně. Avšak tento první rok krize byl mnohem horší než cokoliv, co prodělali Japonci. Riziko dlouhodobé stagnace je skutečně vysoké.

Brazílie, Rusko, Indie a Čína formují blok proti dominanci USA

18. 6. 2009

KD│V atmosféře veřejného objímání a vzájemného poklepávání po rameni byl zformován nový politický blok proti globální dominanci Spojených států, napsal Tony Halpin pro The Times z Jekatěrinburgu. První summit hlav států skupiny BRIC - Brazílie, Ruska, Indie a Číny - skončil deklarací volající po "multipolárním světovém pořádku", což je diplomatický kód pro odmítnutí role Ameriky coby jediné globální supervelmoci.

Ruský prezident Medveděv v prohlášení po summitu zašel ještě dále, když řekl, že země BRIC si přejí "vytvořit podmínky pro spravedlivější světový pořádek". Popsal setkání s brazilským prezidentem Lulou, indickým premiérem Singhem a čínským prezidentem Chu Jintaem jako "historickou událost".

Hledají se lidé ochotní hovořit o své zkušenosti života za socialismu

18. 6. 2009

Richard Reid, a Glasgow Univesity researcher, is seeking to interview individuals in the Czech Republic regarding their experience of state, society and private life from 1945 until 1989. Will conduct interviews in the Czech Republic in July and August 2009. Please contact scriptorrr@btinternet.com

Richard Reid, vědeckých pracovník na Glasgow University, hledá české občany, ochotné poskytnout mu svědectví o svých zkušenostech, jak fungoval stát, společnost a soukromý život v letech 1945 - 1989. Rozhovory se budou konat v ČR v červenci a v srpnu 2009. Prosím, napište Richardu Reidovi, máte-li zájem účastnit se tohoto projektu na adresu scriptorrr@btinternet.com.

Děkujeme. Redakce BL.

Cesta do Ramalláhu, foto Jana Ridvanová, blisty.cz

ANALÝZA AKTUÁLNÍ SITUACE V GAZE

Vlček propustil Kavana, Laštůvku a Opoleckou, Cartera nikdo nešikanuje

18. 6. 2009 / Štěpán Kotrba

Za všechno může Hamás. Předseda Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Miloslav Vlček dnes ukončil spolupráci se svými externími poradci Janem Kavanem a Vladimírem Laštůvkou, jakož i s Helenou Opoleckou. Kavan, Laštůvka a Opolecká, kteří se jako doprovod české delegace zúčastnili cesty mezinárodní parlamentní delegace po Blízkém východě ve dnech 7.-13. června, se podle Vlčka "přes výslovný nesouhlas a bez vědomí předsedy svévolně" spolu s několika členy delegace setkali v Gaze s palestinskými poslanci, mezi nimiž byli údajně i členové "teroristického" hnutí Hamás. Se stejným posláním jel ovšem do Gazy i bývalý americký prezident Jimmy Carter, který okupované pásmo navštívil v úterý a kterého nikdo nešikanuje. I on se (samozřejmě) setkal s představiteli Hamásu.

Statisíce Íránců protestovaly proti "zfalšovaným volbám" už pátý den

18. 6. 2009

Statisíce Íránců se vydaly na demonstrace do teheránských ulic navzdory vládnímu zákazu demonstrací už pátý den, přestože režim dál zatýká reformisty a pokusil se umlčet sdělovací prostředky.

Hossein Musáví, umírněný politik, který tvrdí, že porazil ve volbách prezidenta Ahmadinežáda, požadoval další pokojné protesty v mešitách na památku obětí nejhorších nepokojů od revoluce z r. 1979. Nejméně sedm lidí bylo usmrceno.

Demonstrace v Teheránu bez mezinárodního dopadu by skončila katastrofou

18. 6. 2009 / Uwe Ladwig

< A v jednom kufru z Ameriky byly dokonce ruce!! (UL)

Kotrba nechápe, že demonstrace v Teheránu by bez mezinárodní odezvy skončila stoprocentní katastrofou. Lidi se tam taky zřejmě cítí nejen jako členové íránského národa, ale jako členové světového společenství, a proto používají hesla v angličtině a hledají mezinárodní podporu. Bez mezinárodní veřejnosti by se mohli asi hned hlásit na pohřebním úřadu. To si Kotrba skutečně myslí, že ty transparenty přišly pro demonstranty rovnou z Washingtonu? :) ptá se Uwe Ladwig.

Pozn. JČ: Je mimochodem pozoruhodné, jak dobrou angličtinou - s íránským přízvukem - mluví různí Íránci, kteří reagovali na výzvu společnosti BBC, aby zatelefonovali svá svědectví. Nedovedu si představit Čechy v této situaci - naposledy mluvil v BBC "anglicky" výtvarník David Černý. Bylo to šílené.

Hádejte, kdo vystrojil íránskou policii?

18. 6. 2009 / Štěpán Kotrba

Jak si vysvětlit nápis POLICE místo jeho ekvivalentu ve farsí? Za reakci k článku Štěpána Kotrby "Americká revoluce po íránsku" děkujeme Aleši Havlíkovi. Ten je si ale jist na základě vlastní zkušenosti z pobytu v Íránu, že současné akce vycházejí z autentického přesvědčení studentů. I to je klidně možné. Samet roku 1989 také vycházel z autentického přesvědčení řady lidí, přesto se nejednalo pouze o živelnou událost, ale pečlivě režírovanou akci... Faktem zůstává, že protesty Íránců se nekonaly pouze v Teheránu, ale také v Římě, Londýně a jinde. Heslo ale bylo vždy všude stejné. Většinou včetně typografické úpravy. Další z řady "barevných" revolucí.

Mossad: Špatná zpráva pro íránské "revolucionáře"

18. 6. 2009

Občanské nepokoje, které zavládly v Íránu po sporném znovuzvolení Mahmúda Ahmadinežáda íránským prezidentem, nebudou podle odhadů šéfa Mossadu, Meira Dagana, trvat příliš dlouho. Dagan při zasedání parlamentního výboru pro zahraniční vztahy a obranu zlehčil význam nepokojů s tím, že se odehrávají jen v Teheránu a jedné další provincii. Dagan dále řekl, že nesrovnalosti a falšování, ke kterému mělo během voleb údajně dojít, jsou podobné těm v "jakékoliv demokratické zemi." "

Šéf Mossadu: Nepokoje v Íránu brzy skončí ZDE

Mossad chief: Civil unrest in Iran will end soon ZDE

Tři mušketýři a Velvet Revolution po dvaceti letech

18. 6. 2009

"Žijeme v první skutečně ateistické společnosti a neexistuje pocit, že je tu jakékoli morální zakotvení". Po revoluci v roce 1989 "jsme bojovali za jiný politický systém, než v jakém jsme skončili," konstatoval exprezident podle překladu ČTK.

Václav Havel pro pražské korespondenty agentury Bloomberg ZDE

ČTK/LN: Havel kriticky o Česku: Z mafiánů se stala nová ekonomická elita ZDE

ŠOK│ Stejný pocit morální disgustace zažíval D'Artagnan v románu Alexandra Dumase Tři mušketýři po dvaceti letech, když hájil během pařížských nepokojů kardinála proti Frondě... Je to hrozné, ohlédnout se po své politické práci za dvacet let a zjistit, že stále ještě pravda a láska nezvítězily. Zbývá ještě dalších dvacet let do konečného uznání zásluh v závěrečném dílu a titulu maršálka Francie... I Havel musí už dnes vědět, že světu nevládne láska nebo dalajláma, ale prachy.

Omlouváme se za technický výpadek

17. 6. 2009

Ve středu dopoledne nebyly Britské listy několik hodin přístupné vinou přerušení konektivity. Čtenářům se omlouváme. Většinu článků ze středy proto opakujeme, úplné středeční vydání je ZDE

redakce

Až 20 rumunských rodin se stalo terčem rasistických útoků v Severním Irsku

18. 6. 2009

Rumunské rodiny, které byly donuceny uprchnout ze svých domovů v Belfastu v důsledku rasistických útoků, byly přestěhovány do dočasných příbytků, avšak mnoho z nich uvedlo, že si přejí ze Severního Irska odejít.

Rodinám, kteří patří podle listu Guardian k etnické skupině Romů, bylo poskytnuto útočiště ve sportovním areálu města a ministryně pro sociální rozvoj Severního Irska Margaret Ritchie uvedla, že dostanou nouzové ubytování. Rodiny byly přesunuty do studentských kolejí v oblasti Queens University, které jim byly zpřístupněny na týden.

Britský premiér Gordon Brown odsoudil rasistické útoky: "Doufám, že úřady podniknout veškeré kroky na ochranu těchto občanů." Primátorka města Belfastu Naomi Longová konstatovala, že rasistické útoky proti Rumunům Belfast zostudily.

Strana polotovarů

18. 6. 2009 / Pavel Kopecký

Největší mystifikace, jakou nám, prostým voličům, Miroslav Kalousek dosud připravil, je jeho nová partaj. Právě ta, které přes čtyřicet procent voličů dává šanci uspět. -- Celý podnik je "z Vitany strana". Volební gulášek umíchaný z polotovarů nad nehynoucím plamenem Společnosti přátel žehu. Nemyslitelný bez hřebíčku do rakve a jiného koření pravidelných dávek pravdoláskových emocí.

Piráti ve službách ČEZu

18. 6. 2009

Tisková zpráva Greenpeace, Hnutí DUHA a Zeleného kruhu

Ekologické organizace odsuzují, že poslanci ČSSD a ODS na návrh Martina Říman a Milana Urbana změnili pravidla pro obchodování s emisními povolenkami a věnovali tak ČEZu bezmála sedmdesát miliard korun. Přitom jde o peníze, které mohli jít například do masivního zateplování domů a snížit tak účty českým rodinám a současně závislost na dovozu plynu.

Kalistová novou předsedkyní RRTV

18. 6. 2009

14:30 ŠOK│ Rada pro rozhlasové a televizní vysílání na základě § 9 zákona 231/2001 Sb. zvolila s platností od 17. června 2009 svou předsedkyní Kateřinu Kalistovou, bývalou náměstkyni ministra kultury a kandidátku na místopředsedkyni ČSSD. Místopředsedy byli zvoleni . Milan Bouška, bývalý redaktor ČRo 6 a později tiskový mluvčí ODS, Pavel Foltán, bývalý mluvčí nejvyšší státní zástupkyně Renaty Vesecké, Alena Macková je učitelka vysoké školy ODS CEVRO, založené Ivanem Langerem.

Kateřině Kalistové gratulujeme. Ocitla se v dobré společnosti.

Vlček po cestě do Gazy: Oni mě nechtěli poslouchat, fňuk...

18. 6. 2009 / Štěpán Kotrba

Když jsem se na tiskové konferenci před odjezdem ptal předsedy Poslanecké sněmovny Vlčka "natvrdo", jak chce dospět k nějakému výsledku jednání, jestliže se delegace nesetká s těmi, kteří mají v Gaze mandát od tamních občanů, namísto odpovědi se Vlček proměnil v žížalu na háčku. A kroutil se a kroutil se. Věděl jsem ovšem, že podrobný itinirář cesty obsahuje setkání s delegací palestinského parlamentu. Sejít se pouze s polovinou palestinské politické scény je prakticky nemožné, cesta by neměla žádný smysl. Bylo jasné, že prosionistická lobby některých českých politiků i novinářů spustí kravál. Odvolaná velvyslankyně a neúspěšná europoslankyně Hybášková vyrazila do útoku hned, i když ještě před dvěma lety tvrdila, že s Hamásem je třeba jednat. Lidovec Svoboda se přidal později. Jako vždy. Protože legitimita radikálního palestinského hnutí odporu je něco, co izraelská vláda i někteří čeští politici jen těžko zkousávají. Oproti tomu Evropská unie si zvyká a začíná rozumět i myšlence samostatného Palestinského státu.

Naprosto se nedivím části delegace, že příkazů svého "vedoucího" neposlechla. Poslanci národních parlamentů mají svůj mandát, své poslání a svou odpovědnost. Nejsou to účastníci zájezdu s Čedokem, které by čekal po návratu výslech na Bartolomějské, neb se bavili se "zlými" emigranty.

Setkání příznivců Demokratické fronty pro osvobození Palestiny (PFLP) v Gaze, 13. června 2009

Zvláštní evropský školní zájezd...

18. 6. 2009 / Ladislav Žák

Opravdu jen občas se nám zjeví podstata věcí v v takové míře, že můžeme hovořit o podobenství. Případ delegace Evropského parlamentu, která na Blízký Východ vyrazila pod vedením Miroslava Vlčka, ovšem takové podobenství "o stavu EU" skutečně poskytuje.

Krásný večer

18. 6. 2009 / Sandra Wain

Dnešní večer byl krásný, Dny jsou dnes dlouhé, a noci krátké. Když jsem dnes večer jela na kole městským parkem, bylo ještě světlo. Ti tři bezdomovci, kteří zde bydlí na parovodním výměníku, již spali. Jedna z nich byla žena. Měla nahé nohy až ke kolenům. Chodidla těch nohou byla zmodralá a opuchlá. Podobně jako oči z nich na mne zíralo živé maso.

foto REUTERS/Thomas Peter

Americká revoluce po íránsku

18. 6. 2009 / Štěpán Kotrba

Zajímalo by mě, jak dlouho bude ještě trvat v Íránu "zelená" revoluce, jejíž slogany jsou nikoliv v mateřštině demonstrujících, ale v angličtině... Dávám tomu tak týden. Déle ne. Zkušenost z "oranžové" revoluce Ukrajiny. Kdy už si konečně americké reklamní agentury namísto tupých absolventů "liberálních studií" najdou jako copywritery lidi, kteří alespoň rozumí řeči, ve které se tak klopotně snaží vytvořit výsledný "produkt"? Ač v různých dnech a různými fotografy nafocená demonstrace v Teheránu, tak vždy je použité unifikované anglické heslo, srozumitelné všude jinde, jen ne v ulicích íránského hlavního města. Kdo je tedy "cílová skupina"? Global language, global interest, global action, global resistance, global photo. Hezká mediální kulisa. Global disgust.

◄foto REUTERS/Thomas Peter

foto REUTERS/Morteza Nikoubazl▲
foto AFP/File/Tiziana Fabi▲

Příznivci Musávího pokračují v pokojných demonstracích

18. 6. 2009

KD│Mír Hosejn Musáví, hlavní postava íránské opozice, vyzval ke dni protestů a smutku jako projevu solidarity s těmi, kdo byli zabiti nebo zraněni během nepokojů následujících po sporných prezidentských volbách. Svým příznivcům doporučil účastnit se ve čtvrtek pokojných demonstrací nebo shromáždit se v mešitách, napsal server satelitní televize Al-Džazíra.

Fassbinderův Berlín, Alexandrovo náměstí ještě jednou

18. 6. 2009 / Robert Bartoš

Z dostupných recenzí filmu Berlín, Alexandrovo náměstí, podle románu Alfreda Döblina, který právě uvádí v týdenních odstupech ČT 2 v nesmyslných 23 hodin, jsem měl pocit, jako kdyby se hráči šipek strefovali na terči jenom do jedniček a dvojek. Proto se pokusím o doplnění tématu.

Döblin byl inspirován zpočátku futuristy, kteří horovali pro krásu rozvíjejících se měst. Delaunay maloval Eiffelovku, na futuristické výstavě v Berlíně roku 1912 byly předvedeny malby Boccioniho "Moc ulice", Kirschner zachytil promenující děvčata po ulicích, objevuje se Kokoschka. Zakladatel futurismu Fillippo Marinetti opěvuje v zakládajícím manifestu půvab rychlosti a závodního automobilu, jehož "karosérii zdobí tlusté roury, podobající se hadu s explosivním dechem". I ve slovesném umění se básníci jako Becher, Heym, Lotz předhánějí v líčení stavebního rozvoje Berlína, "simultánně" probíhajícího chaosu města, jeho dosud nevídaného ruchu a shonu.

Rusko plánuje zvýšení účinnosti strategických raket

18. 6. 2009

LVI│ Ruská federace chce do roku 2016 zdokonalit schopnost svých strategických balistických střel pronikat komplexy protiraketové obrany. Na základě projevu velitele Raketových vojsk strategického nasazení (RVSN) generálplukovníka Nikolaje Solovcova ze středy 10. 6. o tom informuje článek zpravodajské agentury RIA Novosti.

Ti, kdo chtěli Írán bombardovat, teď vyjadřují obavu o bezpečnost jeho obyvatel

17. 6. 2009

KD│Hodlám debatu o tom, jestli íránské volby byla zfalšovány či ne, a o důsledcích této skutečnosti pro situaci v Íránu, přenechat lidem, kteří skutečně vědí o čem mluví (a to je velmi malá část těch, kdo se tváří, že těmito znalostmi disponují). Ale je jeden bod, k němuž se vyjádřit chci - totiž hlasitá a dramatická vyjádření solidarity s Íránci, které zaznívají z některých kruhů v USA, napsal Glenn Greenwald na serveru Salon.com.

Velká část těch, kdo nyní vyjadřují takovou starost o blahobyt íránského lidu, jsou titíž lidé, kteří se dlouho přimlouvali za vojenský útok na Írán a svržení velkého množství bomb na tuto zemi - tedy za akce, které by vyústily v zabití mnoha Íránců. John McCain během prezidentské kampaně slavně prozpěvoval "Bomb, Bomb, Bomb, Bombing Iran". Wall Street Journal publikoval komentář Normana Podhoretze nazvaný "The Case for Bombing Iran" a poté Podhoretz v interview prohlásil, že "věří a modlí se", aby USA "Íránce bombardovaly". John Bolton a Joe Lieberman obhajovali tutéž bombardovací kampaň, zatímco Bill Kristol navrhoval, aby Bush bombardoval Írán, pokud bude zvolen Obama. Rudy Giuliani právě řekl, že by k zastavení íránského jaderného programu použil preventivní jaderný útok.

Musáví požaduje zřízení "komise pravdy"

17. 6. 2009

KD│Alí Akbar Mohtašamipúr, předseda Musávího Komise pro ostrahu voleb, oznámil, že hlavní opoziční kandidát požaduje zřízení zvláštní komise oddělené od Rady strážců, jež je složena výhradně z Chameneího kleriků. S odvoláním na agenturu ILNA to uvedl íránský server PressTV. Mohtašamipúr, který se spolu se zástupci dvou dalších opozičních kandidátů zúčastnil včerejšího setkání s Radou strážců, údajně radě řekl: "Vzhledem k tomu co se stalo lidé Radě strážců nevěří a tudíž nemůžete dohlížet na vyšetřování (našich stížností). Z tohoto důvodu požadujeme zřízení "komise pravdy" složené z těch, kdo mají důvěru veřejnosti". Tento požadavek by rada měla posoudit během středy.

Špatná kniha, která si nezaslouží být v žádné knihovně

17. 6. 2009 / Pavel Barák

Reakce na článek Jana Čulíka "Co dnes v Čechách vychází za knihy: Je to nějaké ubohé"

TOMEK, Prokop. Život a doba ministra Rudolfa Baráka. Praha : Vyšehrad, 2009. 170 stran. ISBN 978-80-7021-982-9

Sama studie má 150 stran, k tomu čtyři strany literatury a pramenů, seznam zkratek a pět stran jmenného rejstříku.

Autor pracoval od devadesátých let jako dokumentátor Bendova ústavu -- Úřadu pro dokumentaci a vyšetřování zločinů komunismu (ten dovětek mu přilepili až po řadě let, ale říkali mu tak od začátku), tedy jako profesionální antikomunista. Současně začal při práci studovat historii na filosofické fakultě University Karlovy. Jeho pracovní návyky z té doby však nezvratně poznamenaly jeho kvalifikaci, byť mu alma mater dala absolutorium v roce 2006. Výsledkem je tato propagandistická brožurka, píše autor, syn Rudolfa Baráka.

Reklama pro vás na stránkách Britských listů

6. 2. 2012

K dispozici máme čtyři reklamní pozice: dva bannery o velikosti 468x60 pixelů a dva čtverce o velikosti 150x150 pixelů v pravém sloupci. Umístěním reklamy na Britských listech oslovíte cca 33-38 000 individuálních čtenářů denně, Britské listy si otevře každý měsíc cca 355 000 individuálních počítačů měsíčně. Počet zhlédnutí každé reklamy je přibližně 400 000 týdně.

Základní cena umístění reklamy v libovolné pozici je 1000 Kč týdně. Tato cena se zvyšuje podle poptávky.

Reklamní banner prosíme zaslat ve formátu gif nebo jpeg.

Případný zájem o reklamu sdělte na adresu redakce@blisty.cz

Václav Klaus v Romském muzeu.

Václav Klaus v Brně: Romové neunesli příliv pracovních sil z Východu

17. 6. 2009 / Pavel Pečínka

"Jé, kde se tady berete?", divil se český prezident, když ho v pondělí 8. června u Muzea romské kultury (MRK) obklopil houf romské omladiny.

Poté, co jim potřásl rukama, zahájil oficiální část návštěvy. Prezident navštívil MRK v rámci svého pobytu na jižní Moravě. Zatímco se před budovou shromáždil dav, Klaus si prohlédl muzeum a pak spolu s ředitelkou MRK Janou Horváthovou diskutoval asi se stovkou Romů. Hudebník Gejza Horváth se snažil Klause upozornit na situaci v ghettech. "Je v nich skrytá velká pracovní síla. Tam narůstá obrovská masa lidí, s nimiž už nikdo nepočítá. Co s nimi bude za pár let?" ptal se. "Mám strach z toho, že je tam spíš mnoho nepracujících. Počátkem 90. let tady byla relativně stabilizovaná romská komunita, ale neunesla příliv Romů ze Slovenska," vyhodnotil situaci prezident. Podle něj s rozsáhlou emigrací z východní Evropy nikdo nepočítal, vše proběhlo rychle. "Plno těch prací, které běžně dělali Romové, začali dělat lidi ze sousedních zemí. Nevím, očekávám, že až se stabilizují východoevropské země, pak se tam vrátí zahraniční pracovníci a situace na trhu práce se pro Romy zlepší," uvedl.

Immanuel Wallerstein: Jaký druh dvoustátního řešení v Izraeli?

17. 6. 2009 / Immanuel Wallerstein

Nyní, když se prezident Obama tak otevřeně a veřejně zasadil vší svou vahou za koncepci dvoustátního „řešení“ izraelsko-palestinské kontroverze/boje, je docela možné, že takové řešení bude v následujících letech dosaženo. Důvod je prostý. Řečeno abstraktně, takové řešení má ve světovém politickém mínění drtivou podporu. Průzkumy ukazují, že ho upřednostňuje většina židovských Izraelců, stejně jako většina Židů v jiných částech světa.

Jak ukřižovali Lotyšsko

16. 6. 2009

Lotyšsko míří ke krachu argentinskou cestou, varuje v deníku Daily Telegraph Amrose-Evans Pritchard.

Argentina měla v letech 1999 a 2000 obchodní přebytek. Pak byl revalvován americký dolar a to zlikvidovalo argentinský export. V roce 2001 se argentinská ekonomika zmenšila o 5 procent, málo, ve srovnání s Lotyšskem, jehož ekonomika se právě zmenšila o dvacet procent.

Jakou mládež chceme mít?!?

17. 6. 2009 / Ladislav Žák

Dovolím si kratičkou poznámku k příspěvku Petra Saka "Vztahy mezi generacemi" v tom smyslu, že nejde o to, jaký je nebo by měl být náš ideál mládeže. Jde o to, jestli máme vůbec nějaký ideál a pokud ano, zda tento ideál přesahuje horizont našich schopností a možností ho uskutečnit natolik, že si přejeme, aby byl uskutečněn příštími generacemi. Troufnu si tvrdit, že takových ideálů je dnešní "západní" společnost naprosto spolehlivě prosta a to v každé generaci. V kritice mládeže a jiných generací obecně jde tedy v zásadě každé jiné generaci výhradně a pouze o zachování nebo naopak uchvácení společenského postavení nebo chceme-li o koryta...

Klinika gerontologická a metabolická jako léčebna pro srpy a kladiva

16. 6. 2009 / Štěpán Kotrba

reakce na čtenáře Petra Herouta v článku "Proč se rozhořčovat nad srpem a kladivem?" polemizujícího s článkem Štěpána Kotrby "Provokace komsomolců už delegitimizují každého, kdo by se jich zastal"

Už jednou jsem na tuto neustále vznášenou otázku odpovídal. Bylo to v článku "Mene tekel, ať jsi pták, anebo z pekel". Pokrok se obrací do budoucnosti, vylučuje návrat zpět a všechny revanšisty odkazuje do propasti dějin. Společnost svobodných, rovnoprávných občanů, společnost politicky a hospodářsky pluralitní (cit. program KSČM "Naděje pro ČR", přijatý na VI. sjezdu KSČM v květnu 2004) se nevystaví na portrétech Stalina, ani máváním prapory bývalého Sovětského svazu.

Herout tvdí o v Lidicích provokujících mladých stalinistech, že jsou to "revolucionáři". Opravím ho. Jsou to hlupáci, kteří zaměňují revoluční činy za revoluční kecy. Skutky za karikující gesta. Kvalitativní posun - onen pokrok, který má být vlastní každé "správné" revoluci, se u těchto "verbálních revolucionářů" nedostavuje. Zbytek je absence myšlení, vkusu i kultury. Trapná, celou levici dehonestující fraška.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za květen 2009

13. 6. 2009

Apelujeme na čtenáře, aby třeba i minimální částkou přispěli na provoz Britských listů. Britské listy si každý měsíc otevře 200 000 individuálních IP adres. Finančně však na provoz listu přispívá jen kolem 200 osob. Děkujeme jim, ostatním čtenářům chceme sdělit, že by Britské listy mohly dělat daleko víc, kdyby měly možnost platit si stálé novináře.

V květnu 2009 přispělo celkem 257 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 92 324 04 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 31. 5. 2009 částku 60 385,44 Kč . Na internetovém účtu Paypal máme nyní 883.67 GBP a