Až 20 rumunských rodin se stalo terčem rasistických útoků v Severním Irsku

18. 6. 2009

Rumunské rodiny, které byly donuceny uprchnout ze svých domovů v Belfastu v důsledku rasistických útoků, byly přestěhovány do dočasných příbytků, avšak mnoho z nich uvedlo, že si přejí ze Severního Irska odejít.

Rodinám, kteří patří podle listu Guardian k etnické skupině Romů, bylo poskytnuto útočiště ve sportovním areálu města a ministryně pro sociální rozvoj Severního Irska Margaret Ritchie uvedla, že dostanou nouzové ubytování. Rodiny byly přesunuty do studentských kolejí v oblasti Queens University, které jim byly zpřístupněny na týden.

Britský premiér Gordon Brown odsoudil rasistické útoky: "Doufám, že úřady podniknout veškeré kroky na ochranu těchto občanů." Primátorka města Belfastu Naomi Longová konstatovala, že rasistické útoky proti Rumunům Belfast zostudily.

Jedna rumunská maminka dvou dětí, která se skrývala ve sportovním areálu města Belfastu, uvedla, že jsou rodiny zděšeny. Zdůraznila, že se všichni chtějí vrátit do Rumunska. Dodala, že útoky za posledních čtrnáct dní sílily, že jí a jejím dětem vyhrožovali místní mladíci. Jiní Rumuni hovořili o ozbrojených mužích, kteří jim vyhrožovali, že pokud ze Severního Irska neodcestují, budou zastřeleni.

V pondělí večer házela skupina mladíků lahve a kamení na protirasistickou demonstraci v Belfastu, která byla svolána na znamení solidarity s Rumuny.

Náměstek severoirského premiéra za stranu Sinn Féin Martin McGuiness zdůraznil, že útoky páchají "rasističtí zločinci v naší společnosti, kteří nijak nereprezentují drtivou většinu města Belfastu."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 18.6. 2009