Rusko plánuje zvýšení účinnosti strategických raket

18. 6. 2009

LVI│ Ruská federace chce do roku 2016 zdokonalit schopnost svých strategických balistických střel pronikat komplexy protiraketové obrany. Na základě projevu velitele Raketových vojsk strategického nasazení (RVSN) generálplukovníka Nikolaje Solovcova ze středy 10. 6. o tom informuje článek zpravodajské agentury RIA Novosti.

„Do roku 2016 hodláme zásadně modernizovat nejen vlastní raketové systémy, ale i komplety velení a řízení, a to s cílem zvýšit jejich schopnost překonávat systémy protiraketové obrany a zlepšit odolnost nosičů,“ sdělil Solovcov v záložním velitelství RVSN. (Např. lze očekávat, že se ve větším měřítku budou zavádět do služby samostatně manévrující hlavice neboli MARV a hypersonická tělesa s nadzvukovými náporovými motory; starší balistické střely mohou dostat mj. klamné cíle a rušičky; stávající hlavice mohou být opatřeny novými materiály pro ochranu před výbušnými, kinetickými i energetickými zbraněmi a může se zvyšovat odolnost hlavic vůči elektromagnetickým impulsům; lze předpokládat snahu o snížení radarové zjistitelnosti nosičů i hlavic, což mohou zajistit jak materiály pohlcující radiolokační záření, tak i specifická ruská technologie známá jako „plasmový stealth“; pozn. LVI)

Dle dostupných zdrojů má dnes Rusko v bojové službě šest typů či verzí mezikontinentálních balistických raket v silech a na mobilních odpalovacích zařízeních, a to včetně těžkých zbraní R-36M Vojevoda (SS-18 Satan), schopných dopravovat až 10 hlavic, a nových střel Topol-M (SS-27 Stalin). Úplný arzenál RVSN by měl sestávat z celkem 538 mezikontinentálních raket, mezi kterými je 306 raket Topol (SS-25 Sickle) a 56 Topol-M. Střely umístěné v podzemních silech tvoří 45 % celého ruského strategického raketového arzenálu a nesou 85 % nukleárních hlavic. (Nejrespektovanější odborník na RVSN Pavel Podvig ovšem uvádí, že RVSN dnes mají max. 385 balistických střel, z nich cca 180 raket Topol, 50 raket Topol-M v podzemních silech a 15 na samohybných zařízeních; pozn. LVI)

Solovcov již dříve oznámil, že letos v prosinci by měl být uveden do aktivní služby první pluk mezikontinentálních zbraní RS-24. Tyto střely se samostatně zaměřovanými hlavicemi neboli MIRV (s největší pravděpodobností už jde o samostatně manévrující hlavice čili MARV; pozn. LVI ) mají také výrazně přispět ke schopnostem raket RVSN překonávat nepřátelské soustavy protiraketové obrany, a tím „posilovat nukleární odstrašující arzenál ruské jaderné triády,“ jak rovněž uvedl generálplukovník Solovcov.

RVSN by navíc měly v blízké budoucnosti získat velitelské a řídicí systémy třetí generace, jež mají znamenat modernizaci odpalovacích a zaměřovacích procesů u balistických střel. „Tento komplex by měl vedle dosavadních úkolů spojených s vypouštěcími procedurami, získáváním různých dat a kontrolou bojové připravenosti odpalovacích zařízení zajišťovat i rychlou reakci na požadované změny rozmístění a rychlé změny zaměřování raket,“ doplnil Solovcov. (Řada odborníků dnes upozorňuje, že ačkoli jsou mnohé ruské balistické střely technicky pokročilé a v určitých ohledech překonávají i svoje americké protějšky, z hlediska nasazení pořád závisejí na zastaralých a nepružných systémech velení a řízení; právě ty jsou největší slabinou ruských strategických sil a představují lákavé cíle pro hypotetický první nukleární útok, jelikož i kdyby větší část samotných raket takový pokus o „odzbrojující“ úder přečkala, bez prostředků velení a řízení by stejně nemohly provést odvetu; pozn. LVI)

Russia to improve missile defense penetration capability by 2016 ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 18.6. 2009