Strana polotovarů

18. 6. 2009 / Pavel Kopecký

Největší mystifikace, jakou nám, prostým voličům, Miroslav Kalousek dosud připravil, je jeho nová partaj. Právě ta, které přes čtyřicet procent voličů dává šanci uspět. -- Celý podnik je "z Vitany strana". Volební gulášek umíchaný z polotovarů nad nehynoucím plamenem Společnosti přátel žehu. Nemyslitelný bez hřebíčku do rakve a jiného koření pravidelných dávek pravdoláskových emocí.

Čili uprázdněného prostoru volebního koláče, kde normální je (ne)lhat. Sice výjimečně bez scházejícího Václava Havla, ale zato v čele s jeho někdejším kancléřem, jenž se angažoval v prvně konzervativní, vývojem liberální ODA. Nebo prostřednictvím vzdorostrany US-DEU, koaliční Unie liberálních demokratů či pololevicové SZ. Jedním dechem krátkodechých formací. Až nečekaně rychle se potvrzuje autorův dříve publikovaný názor, že nápad využít místo po zkrachovalé Straně zelených vyroste už s příští mrkví. TOP 09 je -- v tom lze s ukřivděným ekologem a dalším politickým turistou Bursíkem souhlasit -- vrcholným příkladem formace na jedno použití. Leč stoprocentně recyklovatelné, přiznejme pro klid určitého typu středového voliče.

Kalouskovci postrádají jasný program, zato poslance a senátory už před posvěcením ministerstvem vnitra nikoliv. Jde o formaci budovanou úmyslně obecně, rozostřeně, aby pochytala co nejvíc dušiček z řad (náboženských) konzervativců či zámožnějších městských liberálů. Jeho Excelence knížepán s "padákovým" ekonomem vybubnovávají čistokrevný humbuk.

A v podstatě pílí k řadám ODS. Co vlastně znamená zkratka TOP 09? Nevěřme oficiálnímu vysvětlení, to je ten největší šmuk. Protože Kalousek měl mezi lidovci vždycky funkci rezidenta ódéesky, hned od počátku se nabízí, že to může být šifra pro "TOPolánkovu letní formu 2009". Možná "volební oTOP 09" čili biomasu II. Anebo snad ještě oceňovanému exministru financí, symbolu devadesátých let (jímž je spolu s Čunkem) k vůli daný název: "Tunelovat, Okrádat, Parazitovat"? Variant je přehršel, několikero dalších se nabízí, ale pojďme k meritu věci: nejpravděpodobnější konzervativní poselství strany bude "Tradičně Odporná Pointa".

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 18.6. 2009