1. 2. 2002
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
Firmy, sídlící v pokojích hotelu Olšanka
1. 2. 2002

Eurotank: Podivné okolnosti okolo podivné firmy

24. října 2001 vydražila společnost Eurotank s.r.o. síť 36 čerpacích stanic Petra. Jediným známým vlastníkem Eurotanku je americká společnost - Chevron Petroleum LCC, se sídlem 16th Street NW, Suite 605, Washington DC. Na první pohled jméno naznačuje, že na trh České republiky vstupuje další silný hráč. Společnost Chevron - Texaco je totiž druhá největší americká ropná společnost. Co nám ale řekne druhý pohled? Při bližším prozkoumání zjistíme podivné skutečnosti. Chevron není Chevron. A to není ještě zdaleka vše.

Chevron, co není Chevron

Chevron Petroleum LCC se v místě svého údajného sídla ve Washingtonu nevyskytuje a nemá veřejný telefon ani jinde v tomto městě. Není ani členem Washingtonské obchodní a průmyslové komory. Informační oddělení velvyslanectví USA v ČR není schopno po třídenním pátrání o této firmě poskytnout jakékoliv údaje. Ani na Ministerstvu obchodu USA nejsou údaje k dispozici. A společnost Chevron -Texaco? Ta se od existence pobočky s tímto jménem zcela distancuje.

I samotnou dražbu provází podivné okolnosti a hned po ní se vynořují další otázky na které nikdo nechce odpovídat. Dražba musela být o hodinu odložena kvůli anonymu, který nahlásil bombu v aukční síni. Něco takového se stalo vůbec poprvé v historii dražeb v České republice. Po třech měsících přišla rána: nabyvatel Petry nezaplatil.

"Peníze nepřišly", potvrdil Libor Nevšímal z aukční síně Naxos, která dražbu před třemi měsíci organizovala. Dražby se účastnila i tuzemská společnost ROKAS. Prodej druhému v pořadí prvního kola dražby - rakouské petrolejářské společnosti OMV - dražební pravidla nepovolují. Poslední nabídka OMV v rámci dražby byla podle Nevšímala 550 milionů korun.

Podle dnešních Hospodářských novin aukční síň Naxos, která pořádala dražbu sítě čerpacích stanic Petra, podala trestní oznámení na vítěze dražby, firmu Eurotank. Společnost Eurotank naproti tomu žaluje Naxos a domáhá se vyslovení neplatnosti aukce. Podle dnešních Hospodářských novin jsou hlavními body sporu na jedné straně údajná pochybení Naxosu a na straně druhé možné podvodné jednání Eurotanku.

"Jde o to, zda vůbec byl Eurotank připraven splnit své závazky vydražitele a měl v době konání dražby zajištěny prostředky na zaplacení ceny," řekl HN Libor Nevšímal z Naxosu. Zástupce Eurotanku Jan Zeman tvrdí, že jeho firma měla v době konání dražby peníze zajištěné. Eurotank se také snaží, aby nemusel zaplatit z dražební jistiny hradit náklady dražby, které se pohybují mezi sedmi až deseti milióny korun. "Podali jsme také návrh na předběžné opatření, které by Naxosu neumožnilo nakládat s dražební jistotou," uvedl Zeman.

Šestatřicet čerpacích stanic tak nadále zůstává v majetku konkurzního správce. Ten převzal zbankrotovanou společnost s dluhy ve výši 3,5 miliardy korun před dvěma lety. Petra patřila do uskupení rovněž zkrachovalého Chemapol Group podnikatele Václava Junka.

Uklízeč nebo čistič?

Proč rádoby silný americký investor zakládá narychlo společnost s.r.o. s minimálním možným vkladem a s předmětem činnosti, který nesouvisí s jejím uvažovaným zaměřením? Eurotank se má dle obchodního rejstříku zabývat pronájmem nemovitostí, bytů a nebytových prostor a nikoliv provozem čerpacích stanic.

Proč není možné jednatele společnosti pana Miroslava Staška v sídle společnosti zastihnout, ani si s ním sjednat schůzku či jakkoliv s ním komunikovat?

Kdo vlastně je ten údajný americký investor?

Obrat společnosti Eurotank by po převzetí Petry dosahoval měsíčné řádově stovek miliónů korun.

Proč byl do čela společnosti se sídlem v Praze ustaven "podnikatel" z Karvinska, který již téměř rok podniká dle svého živnostenského listu v oboru čištění budov a zařízení? Na žádnou z těchto otázek nedostanete odpověď, neboť v sídle firmy se pan podnikatel nevyskytuje... Další pokračování frašky následuje po třech měsících.

Společnost Eurotank za Petru nezaplatila.

Nechtěla nebo ani nikdy nemohla?

Žižkovské Lichtenštejnsko

Částečné světlo do problému vnáší bližší prozkoumání sídla společnosti. Táboritská 1000/23, Hotel Olšanka, patřící nepřímo odborářům. Žižkovské Lichtenštejnsko, tak by se tato adresa dala směle nazývat. V několika kancelářích zde sídlí řádově stovky firem vzájemně personálně i majetkově propojených, v několika restauracích a barech se tu dá vést klidné jednání, z restaurace existuje několik východů. Také je zde několik mladých a jistě velmi (všeho?) schopných managerů. Jsou členy správních či dozorčích rad, společníky či jednateli v desítkách společností zároveň. Tak například 25-letá "kapitálová specialistka" Vendulka Petrželová, vlastnící či účinkující z kanceláře v této budově ve 31 firmách, z toho v orgánech 26 akciových společností. O O rok mladší Lenka Straková zvládá podnikat v 71 společnostech, z toho v správních či dozorčích radách 30 akciových. Další schopná manažerka, Valerie Janusová ze Slovenska ovládá či spoluovládá 41 společností...

Podstatnou část společností v Žižkovském Lichenštejnsku spojuje i předmět podnikání - pronájem nemovitostí, bytů a nebytových prostor. Jakých? To nikdo neví... Podle mnoha náznaků je zřejmé, že tito manažeři netrpí žádným sentimentem. A tak pokud je to třeba, je nakoupená společnost rozpitvána a prodána. I dluhy se dají výhodně prodávat - třeba jako součást základního jmění. Samozřejmě že pak často mění názvy, sídlo i předměty podnikání. Podle potřeby. Krásným až úsměvným paradoxem je, že v kancelářích v hotelu Olšanka sídlí i Exekuční úřad pro Prahu 4... Zřejmě proto, aby to neměl daleko.

Na stejné adrese sídlila donedávna i další sebevědomá firma: PANORAMA Group. Mateřská společnost Panorama vznikla v roce 1990 v Londýně. Soustřeďovala se na získávání, třídění, vyhodnocování a ukládání strategických informací. Zajímaly ji především o informace v oblastech energetiky, strojírenství, chemického průmyslu, životního prostředí, telekomunikací, bankovnictví, zemědělství, práva, obchodu a dopravy. Při vytváření analýz a poskytování informací vycházela ze statistických ukazatelů z oblasti politiky, ekonomiky a národního hospodářství dané země. Významné jsou i údaje, které se týkají mezinárodních vztahů, vzdělávání, sociálních vazeb, vědy a výzkumu. Monitorovala vybrané ekonomické a finanční ukazatele, měnovou a hospodářskou politiku, zahraniční a proexportní politiku ze zřetelem na mezinárodní vazby a vztahy zemí CEFTA, EFTA a členských států EU. Specializovala se i na public relations, lobbing, vládní vztahy, sponzoring. Spolupracuje s mezinárodními institucemi TDA, OECD, PHARE, TEMPUS, SAVE. Jediným akcionářem české firmy PANORAMA GROUP a.s. je anonymní Lindberg Ltd. Z Velké Británie. Pracovala kupodivu i pro českou vládu, organizovala PR zasedání MMF a SB, pracovala pro Českou spořitelnu, ČKD Praha Holding, a.s, Atlantik finanční trhy, s.r.o. , České radiokomunikace, a.s., Expandia Finance, a.s. . Pracovala ale i pro Kaučuk Kralupy, a.s..

PR agentura PANORAMA GROUP, maskovaná jako vydavatelství "odborné" literatury, vydávala mj. ve spolupráci s ČEZ časopis Energie. Mezitím realizovala pro ÚSIS několik tiskových konferencí, v tu samou dobu řešila PR i firmám, které vstupovaly do tendru na operátora DCS1800 - Vodafone, GTS, Global One. O střetu zájmů se nikdy nemluvilo. Dnes je Panorama Group v konkursu a o její historii a vazbách jejich manažerů se nemluví opět...

Rakouská karta

Protihráčem Eurotanku v boji o Petru byla rakouská státní akciová společnost OMV. O rakouském modelu správy státních společností už bylo popsáno mnoho papíru, nevadí ale, připomeneme li si jednu podstatnou, i když neoficiální zásadu: sektorové rozdělení mezi vládnoucí strany. Ovládalala-li tedy rakouská sociální demokracie v letech vlády "Franze Vranze" sektor stavebnictví (mj. i firmu Bau-Holding, která investovala do pozemku pražského Lidového domu a sousedních parcel a postavila na nich několik administrativních a hotelových komplexů (Marriot, Rennaisance, Celnice, Hypo), lidovci "ovládali" zase petrochemii - tedy i OMV. Před několika lety (v Praze se změny projevily konfliktem ČSSD a Bau-Holdingu) došlo k přesunu a lidovci získali v rámci dělení koláče kontrolu nad stavebnictvím. To bylo ještě před nástupem Svobodných. Jak je to teď? Kdo ovládá OMV? A kdo nechtěl, aby rakouská firma ovládla Petru a mohla konkurovat dalším hráčům na beztak hustém petrolejářském trhu? Není to totiž jediná změna na českém ropném trhu. Petrolejářská firma Conoco by měla převzít největší tuzemskou síť více než 700 čerpacích stanic Benzina a chce ji pojmenovat JET.

Pravdou je, že OMV byla při dražbě notně překvapena a zaskočena "příhazovou politikou" Eurotanku, neb měla na jeho nákup limitované peníze. Petra jí utekla o pouhé dva milióny... 550 miliónů byla poslední rakouská nabídka.

Král zvířat

Kdo tedy získal a kdo ztratil? Získal ten, který čekal s akvizicí až na prodej klíčové firmy z vlajkové lodi petrochemie - holdingu Unipetrol, který získala na přelomu roku společnost Agrofert podnikatele Andreje Babiše. Agrofert Holding má podíly v 83 podnicích, zaměřených na zpracování zemědělských surovin a petrochemii. Vláda rozhodla o prodeji Unipetrolu a v rámci toho i monopolní České rafinérské 17. prosince 2001, tedy až dva měsíce po dražbě Petry. Agrofert za Unipetrol nabídl 11,75 miliardy koruny. Aliachem, Paramo, Koramo, Spolana a Kaučuk jsou součástí skupiny Unipetrol, kam vedle mateřské firmy patří také Česká rafinérská, Benzina a další firmy.

"Česká rafinérská vznikla jako nově narozené dítě, tedy bez pohledávek po lhůtě splatnosti, bez ekologických či jiných zátěží. Předávací ceny surovin mezi rafinériemi a Chemopetrolem v objemu 13 miliard korun byly nastaveny tak, aby chystané investice Česká rafinérská mohla zaplatit ze svých zdrojů.", řekl před nedávnem Generální ředitel Unipetrolu Pavel Švarc. Přesto za loňský rok rafinérie vytvoří jen minimální zisk. Dlouhodobá zadluženost Unipetrolu se zvedla asi o šest miliard a nyní činí skoro 17 miliard. Rafinérie postihl v poslední době velmi významný propad, když nakupovaly na světových trzích draze a pak musely prodávat levně. Neprůhlednost jejich cenové politiky , kterou kritizují mnozí drobní odběratelé, neřeší dodnes nikdo. Miliarda sem, miliarda tam...

Personální změny v dceřiných firmách ohlásil Unipetrol jen několik týdnů poté, co v privatizačním tendru na odkup 63 procent státního podílu v Unipetrolu zvítězil Agrofert podporovaný americkým Conocem.

Nyní je jeho hlavní prací shánění peněz na koupi této firmy. "Část Unipetrolu zaplatíme z vlastních zdrojů. Během přípravy na privatizaci jsme předčasně splatili úvěry na koupi společností DEZA a Precheza. I po této operaci hodláme na koupi podílu v Unipetrolu použít poměrně významné vlastní prostředky. Současně máme příslib jedné z největších světových bank, Citibank, na úvěr," prozradil Andrej Babiš.

"V tomto regionu, mám na mysli střední Evropu, budou ještě rok, možná dva roky příležitosti k dobrým akvizicím. Pak bude majetek v rukou nových vlastníků a získávat trhy a výroby se stane podstatně složitější. Proto soustřeďujeme naše úsilí na rozvoj", tak zní recept na úspěch chemického magnáta. Nic není ale jen bílé, i když ministr průmyslu Grégr si myslí opak... Policie dnes šetří Babišův postup při tři roky starém případu ovládnutí Lovochemie...

Věřitelský výbor zkrachovalé společnosti Petra rozhodl 30. ledna o novém prodeji sítě čerpacích stanic, který by měl být proveden formou veřejné dražby. Světu to suše oznámila správkyně konkursní podstaty Marcela Marešová bez dalších podrobností. Kdopak získá Petru v druhém, odloženém kole?

Upletený bič

Zajímavé je vzájemné propojení Babišova impéria a nájemců sítě Petra. Ing. Milan Vomela, klíčová postava PapOilu působí jako šéf jeho dozorčí rady. Současně působí i jako předseda představenstva Paramo Nova. Členem v dozorčí radě této firmy je i ing. Jiří Bartoníček, který současně figuruje jako člen představenstva Paramo a.s. z Babišova holdingu. Najdeme ho i v dozorčí radě společnosti Petrolina. Členem jejího představenstva je bývalý předseda předstvenstva Paramo Nova Ing. Jiří Pavlas. Místopředsedou představenstva Paramo a.s. je další z Babišových manažerů, Ing. Václav Přibyl. Ten figuruje i jako místopředseda představenstva Unipetrolu, dále ho najdeme v Kaučuku, Chemopetrolu i v Agrobohemii... A Anderej Babiš tak může řídit celou operaci po telefonu...

Poslední z rodu Ewingů

Díky nedokonalé legislativě byli poškozeni věřitelé Petry. Vyplacení alespoň části jejich pohledávek bylo nezaplacenou dražbou s následným opakováním elegantně odsunuto. Náklady, ve srovnání s částkami, o které běží, jsou opravdu směšné. Vždyť i větší část dražební jistiny bude Eurotanku vrácena.

Jediným subjektem, který na celé "transakci" přímo vydělal, je firma PapOil, která má síť stanic Petra dále v nájmu. A tak může Ing. Milan Vomela se svými společníky dál nerušeně podnikat a pokračovat v postupném ovládání malých a středních firem, podnikajících v oboru distribuce pohonných hmot v České republice. I on jednou (a nebude to asi dlouho trvat) podlehne v sérii hladových fůzí, aby se stal potravou pro dravce ještě větší. Třeba pro Andreje Babiše. Takový je českého světa běh.

A pak že česká cesta privatizace nemá budoucnost...

                 
Obsah vydání       1. 2. 2002
1. 2. 2002 Eurotank: Podivné okolnosti okolo podivné firmy Štěpán  Kotrba, Petr  Pražák
1. 2. 2002 41 procent žáků českých základních škol je obětí šikanování Antonín  Mezera
1. 2. 2002 Perlustrace ve vlaku: členové organizace al Qaeda jsou přece všude! Petr H. Neuwirth
1. 2. 2002 Pierre Bourdieu: sociální filozof bez kontextu? Josef  Brož
1. 2. 2002 Mně ústní zkoušky vyhovují lépe - ano, jsou subjektivní Ondřej  Hausenblas
1. 2. 2002 Známkování David  Bregar
31. 1. 2002 Kdy padne vysílací rada? Tomáš  Pecina
1. 2. 2002 Bush "brzo zase zahájí nové vojenské akce"
1. 2. 2002 Tak teď už platí jen americký národní zájem
1. 2. 2002 Prezident Bush sice získal chválu Ameriky, nikoliv však důvěru světa
1. 2. 2002 Tragedie z 11. září neznamená, že si teď Bush může dělat, co chce
1. 2. 2002 Dobrá privatizace? Radek  Bubeník
1. 2. 2002 Dopis: Lidé, žijící v Rakousku, mám vás rád Miroslav  Pavliš
31. 1. 2002 Ministr Gross: Příslušníci zásahových jednotek čísla mít nemusejí (ale budou) Tomáš  Pecina
31. 1. 2002 Češi: nemáme rádi Němce, židy, Vietnamce, Romy, Rusy a lidi z Balkánu
31. 1. 2002 Spojení Eurotelu s Velkou Británií konečně navázáno
9. 2. 2002 Podáváme žalobu na Úřad pro ochranu osobních údajů za nezákonné utajování informací Tomáš  Pecina
21. 1. 2002 Příspěvky na investigativní práci Britských listů

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
1. 2. 2002 Eurotank: Podivné okolnosti okolo podivné firmy Štěpán  Kotrba, Petr Pražák
1. 2. 2002 Pierre Bourdieu: sociální filozof bez kontextu? Josef  Brož
1. 2. 2002 Perlustrace ve vlaku: členové organizace al Qaeda jsou přece všude! Petr H. Neuwirth
1. 2. 2002 Dobrá privatizace? Radek  Bubeník
1. 2. 2002 41 procent žáků českých základních škol je obětí šikanování Antonín  Mezera
1. 2. 2002 Mně ústní zkoušky vyhovují lépe - ano, jsou subjektivní Ondřej  Hausenblas
1. 2. 2002 Tak teď už platí jen americký národní zájem   
31. 1. 2002 Kdy padne vysílací rada? Tomáš  Pecina
31. 1. 2002 Má koupě Gripenů něco společného s blížícími se volbami? Jan  Čulík
31. 1. 2002 Ministr Gross: Příslušníci zásahových jednotek čísla mít nemusejí (ale budou) Tomáš  Pecina
31. 1. 2002 Syndikát novinářů: Pluralita regionálního tisku je v ČR ohrožena!   
31. 1. 2002 Otázky a odpovědi k Bushově projevu o "stavu národa"   
31. 1. 2002 Zkoušky na vysokých školách v ČR a jinde Jan  Čulík
30. 1. 2002 Američané v Afghánistánu omylem zatkli nového šéfa policie   

Globalizace RSS 2.0      Historie >
1. 2. 2002 Eurotank: Podivné okolnosti okolo podivné firmy Štěpán  Kotrba, Petr Pražák
28. 1. 2002 Bill Clinton: "Úkolem pro 21. století je tolerance a otevřenost"   
25. 1. 2002 Kniha na dobrou noc: Spiknutí kokotů Radek  Mokrý
24. 1. 2002 Polemika pravice s levicí: Z virtuální reality zpět do života Martin  Kunštek
10. 1. 2002 Co vlastně vadí odpůrcům globalizace Marek  Fak
20. 12. 2001 Co je to "civilizace"? Jeden svět a "naše hodnoty"   
20. 12. 2001 Václav Klaus se sjednocující se Evropy bojí oprávněně Štěpán  Kotrba
22. 11. 2001 Temné stránky evropského rozumu Przemyslaw  Wielgosz
29. 10. 2001 Co to je, tahle "civilizace"?   
25. 10. 2001 Pohled z Indie: Americká válka je brutalita namazaná burákovým máslem Arundhati  Roy

Ekologické znečištění Spolany RSS 2.0      Historie >
1. 2. 2002 Eurotank: Podivné okolnosti okolo podivné firmy Štěpán  Kotrba, Petr Pražák