1. 2. 2002
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
1. 2. 2002

Bush "brzo zase zahájí nové vojenské akce"

Silně ve svém čtvrtečním redakčním komentáři chválil konzervativní deník Daily Telegraph George Bushe za jeho rezolutní projev o stavu Unie. Daily Telegraph se nezabýval otázkou, zda je nová Bushova doktrína v globálním veřejném zájmu či co si o ní třeba myslí jinde na světě, "je to americká zahraniční politika, je 'konzervativní' a je správná". Stejně rezolutně podpořil Bushovu novou doktrínu Murdochův deník The Times, který však na rozdíl od Daily Telegraphu přímo položil rovnítko mezi tuto doktrínu a společný zájem celého světa. Timesy se také domnívají, že po takovéto řeči nemůže trvat dlouho, než Bush zahájí nové vojenské akce.

"Po 11. září dokázal George Bush, že je pravým konzervativcem, který myslí vážně, co říká, ať jde o raketovou obranu anebo o snižování daní. Čelil problému tak velkému, jako byl japonský útok na Pearl Harbor, a plně mu dostál. Hovořil o desetitisících vycvičených teroristů, kteří jsou stále ještě na svobodě, a upozornil své posluchače, že Amerika už rozšířila své vojenské akce na Filipíny, do Bosny Hercegoviny a do Somálska. Tváří v tvář pochybnostem Evropanů ohledně rozšíření války proti terorismu mimo její první etapu Bush ukázal, že je zocelený pro dlouhodobé akce.Více než 1,3 milionů Američanů přišlo v druhé polovině loňského roku o zaměstnání a rozpočtový přebytek spolkly daňové škrty, větší výdaje na obranu a pokles podnikatelské důvěry po 11. září. Ve svém projevu však Bush působil upřímně, rezolutně a přesvědčivě. Plně si svou nynější vysokou voličskou podporu zasluhuje," konstatoval Daily Telegraph.

"'Bushova doktrína' o terorismu je v dnešní verzi daleko propracovanější [než dříve]," píše list Times a pokračuje: "Prezident dal najevo, že každá organizace, která zaútočí na americké občany nebo na americké zájmy bude považována za hrozbu americké národní bezpečnosti a bude s ní zacházeno podle toho. Je velmi významné, že byl ochoten identifikovat organizace Hamas, Islámský džihád a Hezbollah. Byl varován i Jásir Arafat a vedoucí představitelé národů na Blízkém východě, že Spojené státy nezaujmou dvojznačný postoj vůči teroristickému násilí, které je prováděno proti Izraeli. Důležité je také, že byly 'jmenovány a zostuzeny' Severní Korea, Írán a Irák. Bushova vláda sice vždy správně usilovala o izolaci Saddáma Husajna, ale nebylo jasné, kde stojí ohledně Severní Koreje a Íránu. Bush se rozhodl spojit válku proti terorismu s rozhodným úsilím izolovat nebo svrhnout teroristické státy, které obchodují se zbraněmi hromadného ničení - biologickými, chemickými a jadernými. Správně to identifikoval jako společnou hrozbu Spojeným státům i světu. Ony vlády v Evropě, které se snažily udržovat kontakt s Washingtonem a zároveň i s Íránem a Irákem si brzo budou muset vybrat. Je obtížné si myslet, jak by mohl Bush pronést takovouto řeč a otálet dlouhé měsíce, než zahájí vojenské akce."

                 
Obsah vydání       1. 2. 2002
1. 2. 2002 Eurotank: Podivné okolnosti okolo podivné firmy Štěpán  Kotrba, Petr  Pražák
1. 2. 2002 41 procent žáků českých základních škol je obětí šikanování Antonín  Mezera
1. 2. 2002 Perlustrace ve vlaku: členové organizace al Qaeda jsou přece všude! Petr H. Neuwirth
1. 2. 2002 Pierre Bourdieu: sociální filozof bez kontextu? Josef  Brož
1. 2. 2002 Mně ústní zkoušky vyhovují lépe - ano, jsou subjektivní Ondřej  Hausenblas
1. 2. 2002 Známkování David  Bregar
31. 1. 2002 Kdy padne vysílací rada? Tomáš  Pecina
1. 2. 2002 Bush "brzo zase zahájí nové vojenské akce"
1. 2. 2002 Tak teď už platí jen americký národní zájem
1. 2. 2002 Prezident Bush sice získal chválu Ameriky, nikoliv však důvěru světa
1. 2. 2002 Tragedie z 11. září neznamená, že si teď Bush může dělat, co chce
1. 2. 2002 Dobrá privatizace? Radek  Bubeník
1. 2. 2002 Dopis: Lidé, žijící v Rakousku, mám vás rád Miroslav  Pavliš
31. 1. 2002 Ministr Gross: Příslušníci zásahových jednotek čísla mít nemusejí (ale budou) Tomáš  Pecina
31. 1. 2002 Češi: nemáme rádi Němce, židy, Vietnamce, Romy, Rusy a lidi z Balkánu
31. 1. 2002 Spojení Eurotelu s Velkou Británií konečně navázáno
9. 2. 2002 Podáváme žalobu na Úřad pro ochranu osobních údajů za nezákonné utajování informací Tomáš  Pecina
21. 1. 2002 Příspěvky na investigativní práci Britských listů