25. 1. 2002
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
25. 1. 2002

Američané si myslí, že mají právo vládnout světu, varuje britský konzervativec

"Mám strašně rád Ameriku. Strávil jsem tam dva roky jako postgraduální student na Yale University, stipendium mi hradil jeden americký filantrop. Jsem vášnivým zastáncem amerického individualismu, energie, svobody i kapitalistického ducha. Varuji-li však před Spojenými státy jako před politickým spojencem, nepovažujte mě za nějakého zakyslého evropského levičáka. Jsem proamerický britský konzervativec. Potíž však je, že je nesmysl představovat si, že budou Spojené státy někdy součástí nějaké koalice. Partnerství v zahraniční politice nemají v nátuře. Konsensus je slovo, které není v jejich slovníku. Amerika buď rozhoduje, anebo se o danou věc nezajímá. Pro Američany není výraz 'spolupráce' srozumitelnou alternativou." To jsou názory Matthewa Parrise, známého, inteligentního a zábavného komentátora listu Times, které shrnujeme podle anglického originálu (ten najdete zde).

Poprvé jsem se seznámil s touto pravdou na Yale University v sedmdesátých letech, píše dále autor. Skupina z nás hovořila o cenách ropy a o Saúdské Arábii. Jeden americký známý zdůraznil, že americká moc ochraňuje ropné podnikatele před Rusy, americká technologie umožňuje Arabům, aby ropu těžili a Spojené státy vytvářejí trh, na němž se ropa prodává. "Je to, zatraceně, naše ropa!!" křičel tento Američan.

Myslel to vážně. Když poznamenal Ronald Reagan o Panamském průplavu: "Postavili jsme ho, je náš a my si ho taky ponecháme," byl to výraz téže mentality.

A tato mentalita prorůstá v americké duši velmi hluboko. Není ani příliš chtivá, ani to není příliš výrazným způsobem násilnické zastrašování. Je to jen prosté přesvědčení, že Amerika má právo rozhodovat o všem. Američtí občané totiž nepovažují svou zemi za jednu z mnoha, ale za největší, za nejlepší, za konečného soudce vlastních amerických zájmů a za spravedlivého soudce toho, co je správné i pro ostatní svět.

Neznamená to, že nemají Američané smysl pro spravedlnost - musí to ale být jejich spravedlnost a o ní budou rozhodovat právě jedině oni sami. Ani to neznamená, že nechtějí Američané na světě pomáhat - chtějí a skutečně často dělají dobro. Jenže svou pomoc poskytují jen za podmínek, které si určí sami. Amerika zachrání zeměkouli, bude-li to skutečně nutné, a bude tyto záchranné práce také financovat - bude ale sama určovat, jak a za jakým účelem se ty záchranné práce budou provádět a k čemu to povede. Amerika v žádném případě nehodlá vyjednávat s nikým o spolupráci.

Je rozumné bojovat proti terorismu, terorismus je konec konců proti zájmům všech.

Avšak jak definujeme terorismus, kde ho budeme diagnostikovat a jak daleko máme v boji proti terorismu zajít, to jsou debaty, v nichž se začínají postoje Evropy od postojů Ameriky nyní značně rozcházet. Začalo to minulý týden, kdy vzniklo nechutné divadlo v zálivu Guantánamo.

Vezměme si, jak Donald Rumsfeld hněvivě bagatelizoval znepokojení nad zacházením se zadržovanými osobami. Byl to výbuch, který se členové britské vlády snaží nenápadně ignorovat, dívají se jiným směrem. Americký ministr obrany řekl: "Absolutně nejsem znepokojen nad tím, jak se s nimi zachází. Zachází se s nimi daleko lépe, než jak oni zacházeli s kýmkoliv jiným." No tak takové vyjadřování je snad přijatelné v nějakém baru na Divokém západě, ale co je to za úroveň? Kolik informací má konkrétně americký ministr obrany o těchto zadržovaných osobách? A proč to nejsou váleční zajatci? Řekněme to na rovinu: Rumsfeld nemá zájem o podrobnosti a je mu úplně jedno, kdo se to doví.

Navzdory povrchním podobnostem není způsob, jímž Washington "bojuje proti terorismu", stejný jako způsob, jímž proti terorismu bojuje Británie. Britové se snaží vytvářet dojem, že existují právní předpisy, které musejí dodržovat všechny státy. Amerika má jednodušší přístup: sděluje světu: jen si to zkus - zabij nějakého Američana a hned budeš tuhej.

Britské ministerstvo zahraničních věcí se může uvydávat prohlášeními, že je americká arogance "kontraproduktivní", že "odcizuje umírněné arabské postoje", avšak Washington má jiný přístup: Prostě jim ukážeme, kdo tady vládne.

Amerika - nikoliv "Británie, Evropa a Amerika společně", nikoliv "mezinárodní společenství" - ale Amerika vládne. Z tohoto hlediska má Rumsfeld se svými názornými pomůckami - s klecemi, s ostnatým drátem, s železy a pouty a s injekčními stříkačkami se sedativy - prostě pravdu. Buďte si jisti, že přes oceán v těchto dnech létají frenetické tajné telegramy, snažící se vysvětlit, jaké strašné potíže dělá tento přístup Tonymu Blairovi. Můžete si být také jisti, kam asi George Bush ty telegramy dává.

Amerika má jednoduché bohy a chce si zachovat i jednoduchého satanáše. Obyvatelstvo každé země mívá v určitou dobu tendenci hledat důkaz zločinných plánů nějakého démona pod každým kamenem, ale Američané to vedou do extrémů. V Salemu kdysi upalovali čarodějnice. Když byl na vrcholu Joe McCarthy, pronásledovali se v Americe komouši. A teď je to Al Qaeda. 11. září poskytl pro toto zjednodušené vidění obrovské pokušení.

Nemůže být pochyb o tom, že je fundamentalistický nepřítel Spojených států brutální a zlovolný, ani o tom, že hněv Američanů je oprávněný. Ale to neznamená, že se jim daří svého nepřítele ohodnotit přesně.

Tvrdí se nám - v podstatě bez důkazů - že je organizace al Qaeda nesmírně sofistikovaná, přestože o tom, co udělala, víme, že to bylo relativně primitivní a její technologie byla skromná.

Sděluje se nám (a je deprimující, jak otrocky to opisuje i britský tisk) že "mozky" al Qaedy fungují i zde, v Londýně, v Leicesteru a všude, kde sedí v garsoniéře nějaký fundamentalistický blázen s odpornými ambicemi a se styky v zahraničí. Je naprosto nepřesvědčivé, že zatčené osoby, jako například Richard Reid, mají prý tyto nadlidské schopnosti zločinného génia. Reid, tento imbecil, je asi tak nenápadný jako hadrářka. Vyvolával podezření, kdekoliv se octl. Nedokázal v letadle ani odpálit nálože ve vlastních botách. Proč je proboha nešel odpálit na záchod? Jestli jsou takovíhle lidé skutečně smetánkou organizace al Qaeda, tak není situace tak zlá, jak jsme se obávali.

Vám, čtenáři, tohle jistě už dávno vrtá hlavou. A stejně to vrtá hlavou milionům dalších lidí. Mlčenlivá menšina měla i dříve vážné pochybnosti, jestli je to skutečně pravda, že polovina vesnice jsou čarodějnice, anebo jestli ta sekretářka v kanceláři je skutečně komunistická špiónka. Samozřejmě, že al Qaeda existuje, že má četné stoupence a že je to vražedná organizace a že je nutno proti ní bojovat. Ale není to jediná teroristická organizace na světě a možná ani to není nejchytřejší teroristická organizace.

Avšak Amerika se dostává do fáze, ve které v tohle teď věří, a Amerika holt má prostředky, aby svou vůli na světě prosadila.

Spojené státy budou zřejmě teď dělat leccos a bude to i určitou dobu trvat. Budeme se holt muset držet.

                 
Obsah vydání       25. 1. 2002
25. 1. 2002 Američané si myslí, že mají právo vládnout světu, varuje britský konzervativec
25. 1. 2002 Jak to vypadá v "táboře X"
24. 1. 2002 Podmínky v táboře "X" v zálivu Guantánamo budou pod tlakem mezinárodních protestů zmírněny
25. 1. 2002 Američtí politikové: Češi potlačují svobodu projevu
24. 1. 2002 Umlčme intelektuály a moralisty! Radek  Batelka
25. 1. 2002 Trénovat děti jako štěňata? Miloš  Kaláb
25. 1. 2002 Amnesty International kritizuje priority španělského předsednictví: Kde zůstala lidská práva? Ľubomír  Majerčík
25. 1. 2002 CME protestuje proti prodloužení licence TV Nova o dalších 12 let
25. 1. 2002 Jsou české banky dražší než americké? Radek  Mokrý
24. 1. 2002 Major Stupka: "Policisté ze zásahové jednotky nemusejí mít služební čísla" Tomáš  Pecina
25. 1. 2002 Roger Scruton nabízel za peníze PR články na obranu kouření
25. 1. 2002 Antrax: Američtí vědci "brzo zjistí útočníka"
25. 1. 2002 Prezident Bush usiluje o zvýšení výdajů na zbrojení o 48 miliard dolarů
24. 1. 2002 Naděje, strana politických bezdomovců Josef  Brož
25. 1. 2002 Česká televize vyhlašuje boj neplatičům koncesionářských poplatků Tomáš  Pecina
24. 1. 2002 Česká republika, Evropská unie a americké impérium Martin D. Brown
25. 1. 2002 Kniha na dobrou noc: Spiknutí kokotů Radek  Mokrý
23. 1. 2002 Ilustrace a karikatura v českém tisku Jan  Paul
25. 1. 2002 Zeman kontra Haider: Golgo zklamal Vlastimil  Čich
24. 1. 2002 Výzva na podporu vysielania BBC v anglickom jazyku pre banskobystricky region
9. 2. 2002 Podáváme žalobu na Úřad pro ochranu osobních údajů za nezákonné utajování informací Tomáš  Pecina
8. 1. 2002 Nekvalitní služby podniku Eurotel Jan  Čulík
21. 1. 2002 Příspěvky na investigativní práci Britských listů

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
25. 1. 2002 Američtí politikové: Češi potlačují svobodu projevu   
25. 1. 2002 Jsou české banky dražší než americké? Radek  Mokrý
25. 1. 2002 Roger Scruton nabízel za peníze PR články na obranu kouření   
25. 1. 2002 Američané si myslí, že mají právo vládnout světu, varuje britský konzervativec   
24. 1. 2002 Umlčme intelektuály a moralisty! Radek  Batelka
24. 1. 2002 Podmínky v táboře "X" v zálivu Guantánamo budou pod tlakem mezinárodních protestů zmírněny   
24. 1. 2002 Major Stupka: "Policisté ze zásahové jednotky nemusejí mít služební čísla" Tomáš  Pecina
24. 1. 2002 Kavan vyhrál soud nad Českou televizí Štěpán  Kotrba
24. 1. 2002 Jaké je to být podroben smyslové deprivaci   
24. 1. 2002 Česká republika, Evropská unie a americké impérium Martin D. Brown
23. 1. 2002 Spojené státy nejsou problém, tvrdí Rumsfeld   
23. 1. 2002 Ďábel byl vyhnán, ale posedlý zemřel...   
23. 1. 2002 Děti afghánských uprchlíků si v Austrálii na protest sešily rty   
23. 1. 2002 Zeman kontra Haider Fabiano  Golgo
23. 1. 2002 Velitel věznice v Arizoně: "Moji vězni musejí nosit růžové podvlíkačky"