11. 12. 2001
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
11. 12. 2001

Demokracie je vláda většiny a ostatní musejí poslouchat

"Pecina za své agresivní konání" (autor míní "jednání", pozn. redakce) patří do basy, jako kdyby se na útoku sám podílel - i když zatím nikoho nezabil. Měli byste se naučit respektovat, co je vláda většiny. Nikoli nevýznamná část společnosti (nejen v postkomunistckém Česku, ale i v zemích euroatlantické civilizace) zastává nesporně většinový názor, že verbální terorismus Kopala a Peciny a podobných hnusů, schvalující útok na NY v zájmu čehokoliv - nemá se svobodou slova nic společného, ale že je to ČIN. Je to akt aktivní agrese, proti kterému se chce společnost bránit - a není-li zbytí, i právem trestním. Taková obrana je naprosto legitimní a je-li výrazně většinová, je i demokratická - i kdyby se nad tím pozastavovalo deset Američanů, dvacet Britů, třicet čulíků a třeba padesát čertvíjakých spolků.

Pánové - myslím, že byste se už konečně měli naučit respektovat, že demokracie je vláda většiny - nikoli vláda názorů Osvíceného Pana Čulíka, jehož jediným mandátem k arogantnímu moralizovaní se zdá býti emigrace do Británie. Je dobrý zvyk držet se v diskusi toho, co oponent řekl nebo napsal, a nepolemizovat s názorem, který u autora jaksi předpokládám - a proto Pecinovo pofňukávání nad tím, aby se cajti zeptali, jestli vždy "vyjadřoval své nesprávné názory," svědčí o naprostém nepochopení předmětu obvinění; nakolik je to "nepochopení" úmyslné nebudu posuzovat. Rovněž poznámky o údajných plíživých temných silách, které se snaží zlikvidovat BListy - se zdají býti daleko více počínající paranoiou z deprese, že sehnat sponzory na tu haldu sraček, které nyní publikujete místo kdysi kvalitní invetigativní žurnalistiky, není ve zdravě myslící české společnosti nijak jednoduché - hledat v tom však cílený útok na BListy, to tu hysterickou sebestřednost opravdu dost přeháníte.

Račte tedy prosím vzít na vědomí, že jistá nikoli nevýznamná část společnosti (nejen v postkomunistckém Česku, ale i v zemích euroatlantické civilizace) zastává nesporně většinový názor, že verbální terorismus Kopala a Peciny a podobných hnusů, schvalující útok na NY v zájmu čehokoliv - nemá se svobodou slova nic společného, ale že je to ČIN. Je to akt aktivní agrese, proti kterému se chce společnost bránit - a není-li zbytí, i právem trestním. Taková obrana je naprosto legitmní a je-li výrazně většinová, je i demokratická - i kdyby se nad tím pozastavovalo deset američanů, dvacet britů, třicet čulíků a třeba padesát čertvíjakých spolků. Nemusíme kopírovat kdejaké svinstvo jenom proto, že se taky aplikuje v Británii nebo v USA. Máme právo bránit se proti vytunelovanému pojetí svobod, které by nás nutily vždy bezmocně čekat na to, až někdo někoho skutečně zabije - přejeme si zabíjení prevenovat; m.j. i tím, že nedopřejeme lidem svobody zabíjení připravovat, plánovat, a k zab! íjení explicitně vybízet. Nevážený pan Pecina vyjádřil své "přistoupení ke svobodě slova" způsobem nejen nevýslovně hnusným a nízkým, ale hlavně NEPRAVDĚPODOBNÝM. Nesdílím páně Čulíkův názor, že "z kontextu je zjevné" že to Pecina nemyslel vážně - jemináčku - a jak to má normální člověk asi poznat? Že mu to Čulík řekne? Nebo že by se to tak v Británii jaxi věřilo? A když bude Pecina lhát pod přísahou u soudu, nebo bude dětem distibuovat pornografii - zase se má jít soudce zeptat do BLIstů, jestli to Pecina myslí vážně, nebo jen koná cosi s čím vlastně nesouhlasí, jen aby demonstroval svobodu slova? Hledat takovou hranici mezi slovem a činem mi připadá připadá zcela legitimní - a za stejně legitimní považuji, bude-li tuto hranici hledat soud demokratické republiky. Nakonec: i sám Pecina o trestní stíhání požádal - nechť tedy nechá soud zvážit jeho vinu. Kdepak, pánové - svoboda je nedělitelná, a platí pro všechny stejně. Nikoli na všechno stejně. Zatímco např. Voltaire (nebo dnes Štěpánek, Korensky, ap) definovali svobodu projevu jako NESOUHLAS s protivným názorem ale právem na to ho hlásat - Pecina se ke hnusu rovnou přihlásil na úrovni aktivního SOUHLASU. A to už není ventilace nějakého "nesprávného" názoru - to je čin, který nejen překračuje hranice slušného chování a zdravého rozumu - ale který druhé lidi úmyslně (nebo bezohledně) uráží a zraňuje, a proto je právem zapsán v §165 TrZák. Proto Pecina za svoje agresívní konání patří do basy, jako kdyby se na útoku sám podílel - i když zatím nikoho nezabil. Naprosto necítím potřebu na to čekat.

Poznámka JČ: Představa, že demokracie funguje tak, že všichni zastánci odlišných názorů se musejí přizpůsobit většinovému názoru, je leninský princip "demokratického centralismu" - hlasuje se a po přijetí rozhodnutí ho mají všichni povinnost podporovat, zastánci odlišných názorů musejí nadále mlčet. :)

Věcná připomínka: neemigroval jsem do Velké Británie

                 
Obsah vydání       11. 12. 2001
11. 12. 2001 Mezi dvěma břehy Tomáš  Pecina
11. 12. 2001 Démon souhlasu I. Josef  Fronek
11. 12. 2001 Roberta Fiska zmlátili uprchlíci: "Chápu je - je to symbol nenávisti a zuřivosti této špinavé války"
11. 12. 2001 Co je to demokracie: tak ještě jednou pomalu, názorně a snad srozumitelně Jan  Čulík
9. 12. 2001 Ochromí rozšíření EU o nové členské země Evropu ve prospěch americké vládní pravice?
11. 12. 2001 Praha 2 - Být připraven znamená přežít Štěpán  Kotrba
8. 12. 2001 Proč je třeba omezit svobodu shromažďování Stanislav  Gross
8. 12. 2001 Historický základ shromažďovacího práva v naší zemi aneb Kam se dívat nejprve, abychom nešli zpátky Robert  Cholenský
9. 12. 2001 John Whitbeck: OSN musí vyvořit nové mírové řešení na Blízkém Východě
9. 12. 2001 Arafat vede svůj národ ke katastrofě Moshe  Katsav
9. 12. 2001 NSB se distancuje od Makového
9. 12. 2001 Policie vyřídila naši stížnost na chybějící služební čísla policistů Tomáš  Pecina
7. 12. 2001 Policie zatkla a obvinila reportéra Britských listů Tomáše Pecinu Jan  Čulík
9. 12. 2001 Tomáš Pecina navrhuje vyšetřovateli důkazy na svou obhajobu Tomáš  Pecina
11. 12. 2001 Vyjadřuji Tomáši Pecinovi svou solidaritu Miloš  Kaláb
11. 12. 2001 Demokracie je vláda většiny a ostatní musejí poslouchat Jan  Bláha
27. 11. 2001 ÚOOÚ ignoruje zákon o svobodném přístupu k informacím Tomáš  Pecina
21. 1. 2002 Příspěvky na investigativní práci Britských listů

Hon na svobodu slova RSS 2.0      Historie >
11. 12. 2001 Démon souhlasu I. Josef  Fronek
11. 12. 2001 Vyjadřuji Tomáši Pecinovi svou solidaritu Miloš  Kaláb
11. 12. 2001 Demokracie je vláda většiny a ostatní musejí poslouchat Jan  Bláha
11. 12. 2001 Tak je Pecina nyní v ČR disidentem Fabiano  Golgo
10. 12. 2001 Hlavou proti zdi Filip  Rožánek
10. 12. 2001 Podporuji Tomáše Pecinu! Pavel  Kořenský
10. 12. 2001 Základní princip demokracie - svoboda projevu Jan  Čulík
9. 12. 2001 Tomáš Pecina navrhuje vyšetřovateli důkazy na svou obhajobu Tomáš  Pecina
9. 12. 2001 Proč maluji svého Usámu Jan  Paul
9. 12. 2001 Britský protiteroristický zákon se asi neprosadí a s americkým jsou potíže   
9. 12. 2001 Anatomie šikmé plochy - systému, který se někam posouvá   
9. 12. 2001 Válečná modlitba Mark  Twain
9. 12. 2001 Britský ministr vnitra: Nejsem žádný dělník ze sídliště, aby se na mě vytahoval nějaký soudce   
8. 12. 2001 Proč je třeba omezit svobodu shromažďování Stanislav  Gross
8. 12. 2001 Protestuji proti šikanování Tomáše Peciny, i když jeho psaní někdy nemohu snést Petr  Štěpánek