Dalších 15 lidí se utopilo v Egejském moři

15. 9. 2015

- Frontex zaregistroval příchod 500 000 imigrantů do Evropy. Za posledních osm měsíců přišlo do Evropy půl milionu uprchlíků. Během pěti měsíců po sobě byly počty příchozích uprchlíků vždy rekordní a nejvyšší byly v srpnu, totiž 156 000. Na řecké ostrovy přišlo v srpnu 88 000 osob, je to jedenáctinásobný počet příchodu osob loni v srpnu.

- Za poslední tři měsíce zažádalo v Maďarsku o azyl 171 000 osob. Maďarsko dosud poskytlo azyl jen 300 lidem a 4000 lidí bylo z Maďarska deportováno. Dalších 95 000 žádostí se zpracovává.

- Maďarsko vyhlásilo výjimečný stav na hranici se Srbskem. Rozmístilo tam armádní jednotky a zatklo už patnáct lidí za to, že poškodili maďarský pohraniční plot. Maďarsko také vytvořilo na hranici se Srbskem "tranzitní zónu" a bude uprchlíky vracet do Srbska. Vyhlásilo, že "tranzitní zóna" není maďarským územím.

- OSN konstatuje, že je "hluboce zklamána", že se ministři EU nedohodli o rozmístění 120 000 uprchlíků.

- Bývalý maďarský socialistický premiér Ferenc Gyurcsany na hranici se Srbskem ostře kritizoval protiimigrační politiku Viktora Orbána jako "ostudnou". Dodal, že Orbán svou politikou podlézá extremní pravici.

- Bývalý britský ministr zahraničí a nynější šéf mezinárodní humanitární organizace David Miliband odsoudil drastická opatření Maďarska na hranici jako "ostudná a chybná". Zdůraznil: "Když postavíte ploty, dáváte tím moc kriminálním gangům, aby uprchlíkům účtovaly víc peněz za to, jak je obejít."

- Server Politico.eu píše že Merkelová byla částečně nucena změnit svou vstřícnou politiku vůči uprchlíkům, v důsledku opozice od místních úřadů.

Dalších 15 lidí se utopilo v Egejském moři:

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 15.9. 2015