UVEDENÍ NA PRAVOU MÍRU:

Podporoval Jeremy Corbyn organizaci Hamas a IRA?

15. 9. 2015 / Jan Čulík

Karel Dolejší charakterizuje ve svém článku nového šéfa Labouristické strany Jeremyho Corbyna pod vlivem pravicového tisku víceméně jako "extremistu", který "podporuje Hamas a IRA". V rámci férovosti je nutno dodat, že tato obvinění jsou velmi pravděpodobně politickou manipulací. Je ještě velmi brzo na to usuzovat, jak se Corbyn jako šéf druhé největší britské politické strany bude chovat. Neměli bychom při jeho hodnocení propadat nálepkám z pravicového tisku, který má samozřejmě agendu a snaží se ho zdiskreditovat. Podobně diskreditoval v roce 1997 paradoxně jako "ultralevičáka" i Tonyho Blaira, jen proto, že se zdál být volebním nebezpečím pro politický establishment, přestože se posléze ukázalo, že Blair je konzervativec. Corbyn je zjevně trochu jiný případ než byl Blair, avšak má potenciál normalizovat antiestablishmentovou politiku, proto se establishment dostal do nejvyšších obrátek anticorbynovské hysterie. Je potřeba toto vnímat a snažit se zohledňovat fakta.

Pravicový tisk Corbyna obviňuje, že "se přátelil s Hamasem", toto tvrzení je založeno na tom, že Corbyn kdysi uvedl při slyšení v Dolní sněmovně Palestince formulací "vítám naše přátele z Hamasu", dnes se hájí tím, že to byla zdvořilostní formulace, která nic neznamenala. Nevím o žádném tvrzení, že by Corbyn podporoval IRA, ani britští konzervativci, kteří Corbyna zjevně považují za vážnou politickou konkurenci a už proti němu zahájili paranoidní kampaň, ho ze sympatií s IRA neobviňují. Výrok sympatizující s IRA pronesl však Corbynův nový stínový ministr financí John McDonnell, a ten se hájí tím, že šlo o nebezpečnou situaci v devadesátých letech, kdy se jednalo o míru v Severním Irsku, a on prý z politických důvodů pochválil obě vyjednávací strany, katolické i protestantské teroristy, aby je přiměl ke konstruktivní spolupráci na mírové dohodě.

Sporné a nedokázané tvrzení je také argument v Dolejšího článku, že Corbynovy názory zřejmě nerezonují s "většinou britských voličů". Faktem je, že Corbynova kandidatura zmobilizovala množství nových aktivistů, především mladých lidí, a vedla k radikálnímu posílení Labouristické strany. V sobotu, v den Corbynova zvolení, vstoupilo do Labouristické strany dalších 15 000 lidí.

V Británii se velmi diskutuje nad tím, zda má Corbyn sílu vytvořit novou antiestablishmentovou politiku. Dosud to vůbec není jasné, i když, jak kriticky referuje například list Guardian, první den Corbynova působení ve vedení Labouristické strany, včerejšek, tedy pondělí, byl především charakterizován zmatky a nekompetentností.

Vytisknout

Související články

Obsah vydání | Úterý 15.9. 2015