"Islámský stát" odsoudil emigraci do Evropy jako čin "hraničící s kacířstvím"

15. 9. 2015

Poslední vydání internetového časopisu islámského státu Dabik přineslo snímek utopeného Ajlana Kurdiho. Islamisté současně označují smrt uprchlíků za jejich vlastní vinu, protože "opustili" údajný chalífát. Cestu do Evropy charakterizují jako těžký hřích hraničící s kacířstvím.

Islamisté tvrdí, že muslim má povinnost provést hidžru, pouť na posvátná místa, do země ovládané chalífem (tedy jimi), zatímco uprchlíci si to vykládají špatně a prchají do jiných oblastí, například do Saúdské Arábie (kde se nacházejí oficiální posvátná místa islámu), na irácká kmenová území nebo území ovládaná kurdskými milicemi, do Evropy nebo Ameriky.

Vládci zmíněných území ovšem jsou spojenci "křižáků a kacířů" a nedodržují právo šaríja, tvrdí článek. "Je smutné, že někteří Syřané a Libyjci jsou ochotni riskovat životy a duše těch, za něž nesou odpovědnost, aby je vychovávali v šaríji - jejich děti - a obětují mnoho z nich během nebezpečné cesty do zemí válčících křižáků ovládaných zákony atheismu a neslušnosti," uvádí se v textu.

Útěk do zemí "nevíry" (kafr) je "nebezpečný vážný hřích", který může vést k odpadnutí od islámu ve prospěch "křesťanství, atheismu nebo liberalismu". Pokud k tomu nedojde, migranti přinejmenším ztratí znalost jazyka koránu, tj. arabštiny. A to zkomplikuje jejich návrat k víře.

Kdo se odvrátí od islámu, je podle zákoníku zavedeného "islámským státem" odsouzen k trestu smrti.

Článek výslovně odsuzuje muslimy, kteří odcházejí do nemuslimských zemí a spolupracují s tamními úřady.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 15.9. 2015