Západ "před třemi lety ignoroval nabídku Ruska, že donutí Asada odstoupit"

15. 9. 2015



Z tohoto prostředí utíkají uprchlíci, jimž upírá Střední Evropa právo na ochranu. Zvlášť obscénní je v tomto kontextu zuřivá iracionální nenávist vyjadřovaná na fórech českých deníků, jako jsou IDnes či Novinky.

Upozornil na to bývalý finský prezident a nositel Nobelovy ceny Marti Ahtisaari. Rusko učinilo tuto nabídku r. 2012, ale Západ na ni nereagoval. Od té doby byly usmrceny statisíce lidí a miliony byly vyhnány ze svých domovů, což vyvolalo nejhorší uprchlickou krizi od druhé světové války.

Ahtisaari svědčil, že ruský velvyslanec v Radě bezpečnosti OSN navrhl r. 2012 plán o třech etapách, podle něhož měl Asad po zahájení mírových rozhovorů odstoupit. USA, Británie a Francie však byly tehdy natolik přesvědčeny, že Asad padne stejně, že ruský návrh ignorovaly.

Oficiálně Rusko vytrvale Asada podporuje během celé čtyři a půl roku trvající války a trvá na tom, že jeho odstranění nemůže být součástí žádné mírové dohody. Moskva nedávno začala Asadovi posílat vojáky, tanky a letadla ve snaze jeho režim stabilizovat. Ahtisaari konstatoval: "Nejzvláštnější byla schůzka, kterou jsem měl s Vitalijem Čurkinem, protože já toho člověka znám. V mnoha věcech spolu nesouhlasíme, ale dokážeme spolu mluvit otevřeně. Řekl mi: ´Martti, posaď se a já ti řeknu, co bychom měli udělat.´ Řekl tři věci: Jedna: neměli bychom dávat žádné zbraně opozici. Dvě: měli bychom zahájit okamžitě dialog mezi opozicí a Asadem. Tři: měli bychom najít elegantní způsob, jak umožnit Asadovi odstoupit." Čurkin se odmítl vyjádřit k tomu, co charakterizoval jako "soukromý rozhovor" s Ahtisaarim. Ahtisaari jeho návrh předal americké, francouzské a britské misi u OSN, ale, jak řekl: "Nic se nestalo, protože oni a mnoho dalších lidí byli přesvědčeni, že Asad bude do pár měsíců stejně svržen, tak se nemusí dělat nic." Od té doby je požadavek, aby Asad odstoupil, hlavní překážkou jakékoliv dohody o Sýrii.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 15.9. 2015