Blokuje ČR evropský konsensus kvůli strachu z odchodu uprchlíků?

15. 9. 2015 / Boris Cvek

Ministr Chovanec nyní neustále opakuje, že kvóty pro solidární dělení uprchlíků mezi evropskými zeměmi jsou nesmyslné zejména proto, že ti uprchlíci nechtějí v České republice zůstat a odejdou z ní do Německa nebo do Švédska. Zdá se mi, že má pravdu, že uprchlíci od nás odejdou, a že má ještě větší pravdu, když tvrdí, že hlavní důvod, který je k tomu vede, není německý nebo švédský sociální systém, ale příbuzní a známí, které v Německu a Švédsku ti lidé mají. Co však nechápu je to, proč Česká republika blokuje celoevropský konsensus kvůli argumentu, že uprchlíci od nás odejdou pryč. To by pro ČR bylo takovou tragédií, že uprchlíci odešli? Musí kvůli tomu riskovat jednotu EU a střet se západními zeměmi? Budeme-li mít férovou kvótu v rámci EU, kolika uprchlíkům máme dát azyl, tak jim prostě ten azyl dáme, a když odejdou, tak odejdou. Rozumí někdo tomu, proč ČR blokuje EU kvůli strachu, že uprchlíci z ČR odejdou pryč?

Dalších 15 lidí se utopilo v Egejském moři

15. 9. 2015

- Frontex zaregistroval příchod 500 000 imigrantů do Evropy. Za posledních osm měsíců přišlo do Evropy půl milionu uprchlíků. Během pěti měsíců po sobě byly počty příchozích uprchlíků vždy rekordní a nejvyšší byly v srpnu, totiž 156 000. Na řecké ostrovy přišlo v srpnu 88 000 osob, je to jedenáctinásobný počet příchodu osob loni v srpnu.

- Za poslední tři měsíce zažádalo v Maďarsku o azyl 171 000 osob. Maďarsko dosud poskytlo azyl jen 300 lidem a 4000 lidí bylo z Maďarska deportováno. Dalších 95 000 žádostí se zpracovává.

- Maďarsko vyhlásilo výjimečný stav na hranici se Srbskem. Rozmístilo tam armádní jednotky a zatklo už patnáct lidí za to, že poškodili maďarský pohraniční plot. Maďarsko také vytvořilo na hranici se Srbskem "tranzitní zónu" a bude uprchlíky vracet do Srbska. Vyhlásilo, že "tranzitní zóna" není maďarským územím.

- OSN konstatuje, že je "hluboce zklamána", že se ministři EU nedohodli o rozmístění 120 000 uprchlíků.

- Bývalý maďarský socialistický premiér Ferenc Gyurcsany na hranici se Srbskem ostře kritizoval protiimigrační politiku Viktora Orbána jako "ostudnou". Dodal, že Orbán svou politikou podlézá extremní pravici.

- Bývalý britský ministr zahraničí a nynější šéf mezinárodní humanitární organizace David Miliband odsoudil drastická opatření Maďarska na hranici jako "ostudná a chybná". Zdůraznil: "Když postavíte ploty, dáváte tím moc kriminálním gangům, aby uprchlíkům účtovaly víc peněz za to, jak je obejít."

- Server Politico.eu píše že Merkelová byla částečně nucena změnit svou vstřícnou politiku vůči uprchlíkům, v důsledku opozice od místních úřadů.

Dalších 15 lidí se utopilo v Egejském moři:

Maďarsko zavedlo proti uprchlíkům drakonický režim a už je zatýká a vězní

15. 9. 2015

Některé země zjevně nepociťují odpovědnost a potřebu solidarity tváří v tvář těmto obrovským problémům. To se musí změnit. Jinak budeme mít v Evropě obrovský problém," řekl německý ministr vnitra.

Maďarská policie uvedla, že v úterý už bylo zatčeno devět Syřanů a sedm Afghánců, kteří se navzdory novým maďarským protiimigračním "zákonům" pokusili překročit hranici do Maďarska.

Turecké pobřežní hlídky mezitím informovaly, že se 15. září utopilo nejméně 13 uprchlíků, z toho čtyři děti, kteří se snažili přeplout Egejské moře do Řecka. Více než 200 uprchlíků bylo zachráněno v mezinárodních vodách, poté, co se jejich loď potopila.

Západ "před třemi lety ignoroval nabídku Ruska, že donutí Asada odstoupit"

15. 9. 2015



Z tohoto prostředí utíkají uprchlíci, jimž upírá Střední Evropa právo na ochranu. Zvlášť obscénní je v tomto kontextu zuřivá iracionální nenávist vyjadřovaná na fórech českých deníků, jako jsou IDnes či Novinky.

Upozornil na to bývalý finský prezident a nositel Nobelovy ceny Marti Ahtisaari. Rusko učinilo tuto nabídku r. 2012, ale Západ na ni nereagoval. Od té doby byly usmrceny statisíce lidí a miliony byly vyhnány ze svých domovů, což vyvolalo nejhorší uprchlickou krizi od druhé světové války.

Ahtisaari svědčil, že ruský velvyslanec v Radě bezpečnosti OSN navrhl r. 2012 plán o třech etapách, podle něhož měl Asad po zahájení mírových rozhovorů odstoupit. USA, Británie a Francie však byly tehdy natolik přesvědčeny, že Asad padne stejně, že ruský návrh ignorovaly.

Oficiálně Rusko vytrvale Asada podporuje během celé čtyři a půl roku trvající války a trvá na tom, že jeho odstranění nemůže být součástí žádné mírové dohody. Moskva nedávno začala Asadovi posílat vojáky, tanky a letadla ve snaze jeho režim stabilizovat. Ahtisaari konstatoval: "Nejzvláštnější byla schůzka, kterou jsem měl s Vitalijem Čurkinem, protože já toho člověka znám. V mnoha věcech spolu nesouhlasíme, ale dokážeme spolu mluvit otevřeně. Řekl mi: ´Martti, posaď se a já ti řeknu, co bychom měli udělat.´ Řekl tři věci: Jedna: neměli bychom dávat žádné zbraně opozici. Dvě: měli bychom zahájit okamžitě dialog mezi opozicí a Asadem. Tři: měli bychom najít elegantní způsob, jak umožnit Asadovi odstoupit." Čurkin se odmítl vyjádřit k tomu, co charakterizoval jako "soukromý rozhovor" s Ahtisaarim. Ahtisaari jeho návrh předal americké, francouzské a britské misi u OSN, ale, jak řekl: "Nic se nestalo, protože oni a mnoho dalších lidí byli přesvědčeni, že Asad bude do pár měsíců stejně svržen, tak se nemusí dělat nic." Od té doby je požadavek, aby Asad odstoupil, hlavní překážkou jakékoliv dohody o Sýrii.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Jan Čulík v televizi BBC o uprchlické krizi

15. 9. 2015

Jan Čulík: Rád bych nejprve zdůraznil, jak řekli už i vaši reportéři, že Maďarsko porušuje mezinárodní právo. Protože porušuje tu Konvenci o uprchlících z roku 1951, která byla důsledkem hrůz druhé světové války a je to šokující. Samozřejmě, ta konvence platí i pro Británii a pro ostatní evropské země a je otřesné, že se v těchto dnech evropské země snaží vyhýbat jejímu plnění. Je to ostudné.

Pro se zrovna střední Evropa chová tak vzdorně a je tak nepřátelská vůči komukoliv z vnějšího světa? Eurobarometer nedávno vydal průzkum veřejného mínění, o postojích Středoevropanů vůči lidem zvnějšku, i vůči lidem z jiných zemí Evropské unie. A podle tohoto průzkumu jsou Češi, Slováci, Maďaři a občané pobaltských zemí, nejen vůči uprchlíkům, kteří musejí být okamžitě odsunuti, ale i vůči lidem z jiných částí Evropské unie, kteří by chtěli žít v těchto zemích. Samozřejmě, tyto východoevropské země byly izolovány od vnějšího světa v sovětském impériu, ale to už je pětadvacet let a člověk by si myslel, že se to změnilo. Ale nynější situace je v důsledku několika faktorů. Jedním z nich jsou sdělovací prostředky. Jejichž zisky ve východní Evropě klesají a tam média opravdu hystericky vybičovávají nenávist vůči všemu neznámému. A existuje velmi zásadní rozdíl mezi tím, jak o této uprchlické krizi informují západní média a jak o nich informují východní média. Ta nepřinášejí individuální lidské příběhy.

Moderátor: Ale přece lidé v Maďarsku mají inteligenci na to, aby sledovali jiná média?

Jan Čulík: Oni neumějí jazyky. Sedm procent Čechů mluví anglicky a v Maďarsku to bude podobné. Působím v ČR jako novinář a jsem absolutně fascinován těmi hrůzami na fórech deníků.

Moderátor: Ale přece i ty fotografie! Ženy a děti!

Jan Čulík: No, představte si, že v tom případě Ajdana Kurdiho, najdete k tomu naprosto obscénní komentáře. Nemají k dispozii jednotlivé lidské příběhy a je vybičováván strach, že je ohrožuje tahle zeď nepřátelské jinakosti.

(...) Moderátor: Jane Čulíku, budou země jako Slovensko a Maďarsko naslouchat tomu, jak argumentuje Německo?

Jan Čulík: Je to velmi složité. Shledávám opravdu znepokojujícím, že celá řada středoevropských politiků nyní protestuje proti tomu, co oni označují za vydírání ze strany Německa. V těch zemích vznikají protiněmecké nálady. A co je zvlášť znepokojující: existují různé opravdu nechutné organizace, které se ozývají. Například jedna organizace uvedla, že jestliže česká vláda nezačně chránit hranice, uděláme to my sami a hranici zablokujeme. Celkově se situace destabilizuje. Nenaskýtá se jednoduché řešení.

Daily Mail šíří bez důkazů "pocit" libanonského ministra školství, že "mezi uprchlíky jsou teroristi"

15. 9. 2015

A český tisk, milující konspirační teorie, tento nesmysl, bez jakýchkoliv důkazů, nepodpovědně rozšiřuje. V hysterii, která ovládla Českou republiku, se už nikdo neptá, zda je nějaká zpráva nesmysl, nebo zda je založena na faktech a na kriticky ověřených důkazech. Daily Mail i česká média budou mít na rukou krev, protože jejich šíření poplašných zpráv povede k dalšímu umírání lidí:

Jaké to je s uprchlíky v Maďarsku

15. 9. 2015

Média, kurva, zamyslete se, co děláte kvůli ziskům na prodeji. Radikalizujete běžný babky, který pak ze strachu volí politiky, co zavíraj lidi za plot a jídlo jim hází horem.

Spousta lidí se ptá na dojmy a postřehy z Maďarska, píše Monika Jägerová na Facebooku.

Nechápu, fakt nechápu, jak ve 21. století můžu vidět takový věci. V Maďarsku chybí zoufale jakákoli organizovaná pomoc, nikde jsme neviděli ani červený kříže, ani unhcr nebo cokoli jinýho. Byla nás hrstka nadšenců z různejch států, nejlíp zorganizovaný to měli lidi, co to maj nejblíž, a tak tam jsou častěji - Rakušani (hlavně úklid a distribuci) a Slováci (ti měli zdravotní stan). Byli tam pupkatý strejdové obvoďáci a tety, co přijely s koláčema, i genderfuck hipsteři a lidi s dredama. Všichni dělali maximum. Polní kuchyně by udělala strašně moc.

CHABÁ A ODSOUZENÍHODNÁ REAKCE EVROPSKÉ UNIE:

Jednání evropských ministrů vnitra se rozložilo při hašteření

15. 9. 2015

Mimořádné zasedání ministrů vnitra EU se rozpadlo uprostřed zuřivého konfliktu. Přítomní se nedohodli na novém systému závazných uprchlických kvót. Další rozhodnutí byla odložena na příští měsíc.

Ubohá reakce Evropské unie na uprchlickou krizi se proměňuje ve vážnou krizi evropské organizace. Ta přijala strategii budování "Pevnosti Evropa". Cílem strategie je je vyloučit uprchlíky z Evropy a přesunout odpovědnost za ně na třetí země, buď země tranzitní, anebo země jejich původu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Czech anti-refugee party: The Czech Republic must secure its borders and must leave NATO and the EU

15. 9. 2015

"By closing its borders, Germany has signalled to everyone that each country must now take care of its own interests," says Czech MP Tomio Okamura's party Dawn - National Coalition. "Hungary understands this well and hence it has declared a state of emergency. Austria, Slovakia and the Netherlands also understand this well. In all these countries, armies have been deployed to protect their borders. The Czech government must follow suit. The Czech Army must be immediately deployed on the Czech border, using modern technology against the immigrants, such as thermal cameras. The Czech Republic must also start defending the external borders of the Schengen area. These steps must be taken by the Czech Republic regardless of what other countries do," says the press release of Dawn - National Coalition. Okamura´s party also demands that the Czech Republic should leave Schengen and that a referendum about the Czech Republic leaving NATO should take place without delay.

Okamura's party will also propose a referendum about leaving the EU during the forthcoming meeting of the Czech Parliament. "The immigration wave has been deliberately created with the aim of destroying the European nations. The crisis cannot be solved within the EU. This is just an illusion, disseminated by helpless politicians. It is the EU that has created this crisis. Europe is threatened with violence and chaos. Europe's multicultural dreams will end in islamic violence and the end of freedom in Europe. Islam and freedom are incompatible. We must now leave the European Union."

Okamura's party also demands the setting up of special police units which will secure the Czech border. "Czech soldiers must be recalled from Afghanistan. They are needed at home. NATO will never defend the Czech Republic, hence the Czech Republic must leave NATO."

Okamura's party also demands that the Czech Republic must stop supporting multiculturalism. "Patriotism must be rehabilitated."

The September meeting of the Czech Parliament will give priority to the "immigration problem". This has been demanded by the right-wing opposion, i.e. by the Czech Civic Democratic Party (ODS) and by Okamura's Dawn - National Coalition. The Czech government agrees. The Euro MP Jan Zahradil (ODS) says that since Germany has introduced border controls, the Czech Republic must do the same.

Martin Konvička, the leader of the Czech Anti-Islamic Bloc, has said in parliament that the European Union is currently disintegrating.

The Christian Democratic MP Ondřej Benešík, the Chair of the Parliamentary Committee for European Affairs, also demanded that the army should seal the border of the Czech Republic with Austria. "And only after the external Schengen border is made secure, we can start talking about a voluntary re-settlement of those refugees who have already managed to reach Europe. "When there is a hole in a boat, the hole must be blocked," said Benešík.

Source in Czech HERE

Czech social democratic Home Secretary attacks Germany for its "inconsistent immigration policy"

15. 9. 2015

"Germany's inconsistent immigration policy is currently the biggest problem of the immigration crisis," says Czech Home Secretary Milan Chovanec on Twitter. He continues: "This cannot be camouflaged by Germany showing its muscles to its neighbours across the border."

EU plánuje pro odmítnuté žadatele o azyl internační tábory

14. 9. 2015

Vlády EU se chystají schválit radikální nové plány na vybudování velkých internačních táborů pro "neregulérní migranty" v Itálii a v Řecku a dlouhodobější plány na výstavbu uprchlických táborů mimo EU s cílem zabránit lidem cestovat do Evropy. Očekává se také, že pondělní schůze ministrů vnitra v Bruselu, která jedná o uprchlické krizi, také rozmělní požadavek Evropské komise, který silně podporuje Německo, na povinné rozdělování uprchlíků mezi nejméně 22 zemí.

Čtyřstránkový provizorní dokument, který do pondělí do rána připravili velvyslanci u EU před schůzkou ministrů, se zaměřuje na vytvoření "Pevnosti Evropa" uprostřed rostoucího chaosu, kdy řada zemí zavedla pohraniční kontroly v schengenské oblasti.

Tisíce uprchlíků zřejmě přijdou o právo na azyl, soudě podle plánů Evropské unie

15. 9. 2015

Evropské vlády zamýšlení odepřít právo na azyl nesčetným tisícům uprchlíků tím, že budou financovat a stavět pro ně tábory v Africe a jinde mimo Evropskou unii. Mají také vzniknout uprchlické tábory v Itálii a v Řecku pro zadržování "neregulérních migrantů", jimž bude odepřen azyl a kteří budou čelit deportaci, avšak pro něž není "dobrovolný návrat" v současnosti "praktický".

Ministři čelili konfliktu ohledně plánu na povinné uprchlické kvóty. Maďarsko uvedlo, že se na plánu nebude podílet, zatímco německý ministr vnitra Thomas de Maiziere si stěžoval, že agenda pro jednání je nedostatečná.

Rozhovor Britských listů 22:

Co jsem se naučil ve Spojených státech

11. 9. 2015




Rozhovor Jana Čulíka s disidentem a performerem Milanem Kohoutem o tom, co mu dal jeho dvacetiletý pobyt v USA. Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním digitálním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 11. září 2015.

UVEDENÍ NA PRAVOU MÍRU:

Podporoval Jeremy Corbyn organizaci Hamas a IRA?

15. 9. 2015 / Jan Čulík

Pravicový tisk Corbyna obviňuje, že "se přátelil s Hamasem", toto tvrzení je založeno na tom, že Corbyn kdysi uvedl při slyšení v Dolní sněmovně Palestince formulací "vítám naše přátele z Hamasu", dnes se hájí tím, že to byla zdvořilostní formulace, která nic neznamenala. Nevím o žádném tvrzení, že by Corbyn podporoval IRA, ani britští konzervativci, kteří Corbyna zjevně považují za vážnou politickou konkurenci a už proti němu zahájili paranoidní kampaň, ho ze sympatií s IRA neobviňují. Výrok sympatizující s IRA pronesl však Corbynův nový stínový ministr financí John McDonnell, a ten se hájí tím, že šlo o nebezpečnou situaci v devadesátých letech, kdy se jednalo o míru v Severním Irsku, a on prý z politických důvodů pochválil obě vyjednávací strany, katolické i protestantské teroristy, aby je přiměl ke konstruktivní spolupráci na mírové dohodě.

Sporné a nedokázané tvrzení je také argument v Dolejšího článku, že Corbynovy názory zřejmě nerezonují s "většinou britských voličů". Faktem je, že Corbynova kandidatura zmobilizovala množství nových aktivistů, především mladých lidí, a vedla k radikálnímu posílení Labouristické strany. V sobotu, v den Corbynova zvolení, vstoupilo do Labouristické strany dalších 15 000 lidí.

V Británii se velmi diskutuje nad tím, zda má Corbyn sílu vytvořit novou antiestablishmentovou politiku. Dosud to vůbec není jasné, i když, jak kriticky referuje například list Guardian, první den Corbynova působení ve vedení Labouristické strany, včerejšek, tedy pondělí, byl především charakterizován zmatky a nekompetentností.

Zprávy o Corbynově pozitivním vztahu k extrémistům nejsou výmysly pravicového tisku

15. 9. 2015 / Karel Dolejší

Vazby Jeremyho Corbyna na teroristické a antisemitské kruhy v islámském světě, stejně jako obavy, které to oprávněně vzbuzuje, popisuje podrobně americký levicový list Forward ZDE.

V srpnovém rozhovoru pro BBC byl Corbyn pětkrát požádán, aby odsoudil násilí páchané teroristickou organizací IRA ZDE.

Není třeba nepříjemné informace o postojích nového šéfa labouristů označovat za výmysly pravicového tisku, podobně jako nebylo třeba označovat upozornění na neetickou prezidentskou kampaň Miloše Zemana a jeho extrémistické postoje za výmysly pravicového tisku. Je sice možné, že takové postoje mnoho lidí skutečně "inspirují", otázka ovšem zní, koho přesně a k čemu.

Gratulace, z které mi je zle

15. 9. 2015 / Uwe Ladwig

Blahopřeji k českému prezidentovi. Lidé, kteří utíkají před válkou, před lidmi, kteří je chtějí usmrtit, se mají těm k vrahům vrátit. A ovšem i ženy, které mají strach ze znásilnění. Hlavně ale rodiče, kteří mají strach o život svých děti. Blahopřekji k Vašemu prezidentovi Vám, kteří se nestydíte, že jste ho volili. Blahopřeji Vám všem, kteří ani netušíte, proč je mi z toho špatně...

Jak se k uprchlické krizi staví Izrael?

15. 9. 2015 / Daniel Veselý

Evropské státy, především pak středoevropské země včetně ČR, se staví vůči přijímání uprchlíků z válkami, ekologickými a ekonomickými katastrofami rozvrácených zemí, decentně řečeno, odtažitě. Izrael se nachází jen na symbolický dostřel od krvavého konfliktu v Sýrii. Tato takzvaná jediná demokracie na Blízkém východě bezvýhradně otevírá náruč všem, kteří věrohodně prokáží, že mají židovské předky. Ale jak je to s nešťastníky, prchajícími před válečnými hromy a blesky především ze Sýrie?

ČR a Slovensko jsou rekordně proti přistěhovalcům odkudkoliv

15. 9. 2015

Z nedávného průzkumu Eurobarometru vyplývá, že 64 procent Čechů, 55 procent Italů a 46 procent Britů má záporný postoj vůči přistěhovalcům z jiných zemí EU. 85 procent obyvatel Evropské unie zastává názor, že je nutno přijmout dodatečná opatření proti imigraci ze zemí mimo Evropskou unii. Z neznámých důvodů, jak vyplývá z těchto map, jsou nejzarytějšími odpůrci přistěhovalců, Češi, Slováci a obyvatelé pobaltských zemí.

Naproti tomu výjimečně vstřícní vúči přistěhovalectví jsou Chorvati, Irové, Švédové a Rumuni.

Zdroj: ZDE

Czech President Miloš Zeman repeats the mantra about "illegal immigrants who should be deported to where they came from"

14. 9. 2015

If Germany closes its border with Austria, the immigrants' route will go across the Czech Republic. I repeat, that if the immigrants infringe Czech law, which will happen when they illegally cross the border into the Czech Republic, they should be immediately returned to the countries from which they came," said Czech President Miloš Zeman during his visit to the Brno Trade Fair today.

His statement was factually incorrect on several counts. According to the 1951 Geneva convention on refugees, refugees are entitled to cross the borders of countries even without documents and cannot be penalised for it. By introducing checks at the border, Germany has not decided to turn away asylum seekers. It is difficult to see how refugees could be returned to "the countries from which they came".

The opposition Civic Democratic Party demands that the Czech Republic should seal its borders. The Czech Deputy Prime Minister and Finance Secretary, the oligarch Andrej Babiš has again called for the external EU borders to be sealed. He also strongly criticised Angela Merkel: "She has first invited all refugees and economic migrants to Germany and now she is surprised that ten thousand people arrive over a single weekend. The result is chaos, catastrophic developments when the army must be used and it is incredible that international agreements are being infringed," said Babiš.

Source in Czech HERE HERE

Česká republika v zrcadle uprchlické krize

14. 9. 2015 / Tomáš Hunčovský

Při přechodu z totalitní společnosti na demokratickou nastává určité mezidobí, kdy je společnost nejzranitelnější a v této etapě se podle všeho právě nacházíme. Je to paradox, ale otevřením hranic v roce 1989 se lidem v České republice naskytly možnosti, o něž tak intenzivně usilovali, které ovšem dosud nedokázali plně využít a téměř se zdá, že je využít ani nechtějí. Nejde pouze o svobodné cestování, ale zejména o to, že lze číst západní tisk, inspirovat se západními myšlenkami či svobodně přemýšlet a se svými názory veřejně vystupovat.

Sobotka označil imigranty jako nelegální

14. 9. 2015 / Bohumil Kartous

V diskusi na ČT v pořadu Otázky Václava Moravce premiér ČR Bohuslav Sobotka označil imigranty, kteří v současnosti vstupují na území této země, za nelegální. Činí tak v rozporu s platnými zákony, jelikož nikoho nelze apriori považovat za narušitele platného práva pouze proto, že vstoupil na území ČR. Přitom velká většina uprchlíků, o nichž premiér mluví jako o "nelegálních", mají podle platného mezinárodního práva nárok na zacházení v režimu válečných obětí.

Čína a Rusko požadují, aby EU nepoužívala na mořích sílu proti pašerákům uprchlíků

14. 9. 2015

Evropské státy čelí tlaku v Radě bezpečnosti OSN z Pekingu a Moskvy ohledně plánu použít síly proti pašerákům uprchlíků ve Středozemním moři. Čína a Rusko je znepokojeno, že vojenské akce EU proti pašerákům by ohrozily námořní dopravu. Británie připravila návrh rezoluce, která by měla umožnit evropským námořním jednotkám používat vojenské síly proti pašerákům podle kapitoly VII Charty OSN. Takové akce by však musela schválit Rada bezpečnosti OSN. Proti tomu se však staví Čína a Rusko. Libye neposkytla Evropské unii právo použít sílu proti pašerákům na libyjském území či v libyjských vodách, protože by to porušilo libyjskou suverenitu.

Peking a Moskva chtějí, aby Británie včlenila do připravované rezoluce ustanovení, které by zabránilo evropským námořním jednotkám vstoupit na palubu lodi či zkonfiskovat ji, dokud k tomu nedostane svolení od země, v níž je loď registrována.

V minulosti vyjádřily Čína, Rusko a další země znepokojení, že pokud by Rada bezpečnosti OSN schválila akce proti pirátům na mořích, umožnilo by to námořním jednotkám běžně obtěžovat na mořích lodě ze soupeřících států.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Německo stále přijímá syrské uprchlíky

14. 9. 2015

Na rakousko-německé hranici se v pondělí utvořily dlouhé automobilové fronty poté, co se Berlín rozhodl dočasně zavést pohraniční kontroly. Německá policie uvedla, že přes noc zadržela asi 30 pašeráků a 90 uprchlíků. Na dálnici A3 mezi Lincem v Rakousku a Pasovem v Bavorsku se v pondělí ráno utvořila asi šest kilometrů dlouhá fronta aut.

STÍŽNOST RADĚ ČESKÉ TELEVIZE

Protestuji, že ČT uměle vyvolává nenávist vůči muslimům

14. 9. 2015 / Libor Prudký

Praha 14. 9.2015

Vážení členové Rady České televize!

V sobotu 12. září 2015 se jako podtitulek běžící pod programem během odpoledne a podvečera na stanicích České televize opakovaně vyjevoval text, který informoval o tom, že se ten den na Václavském náměstí v Praze uskutečnily dvě manifestace. Jedna „pro islám, druhá proti islámu“.

Každý, kdo na některé z těchto manifestací byl, nebo jen procházel kolem, ví, že to byla informace lživá, tendenční a manipulující. Na těchto manifestacích jen v jedné padalo slovo islám, v druhé vůbec ne. Ta s užíváním slova islám byla proti přijímání současných běženců, ta druhá během níž ani jednou slovo islám, ani jakákoliv jiná náboženskost, nepadly, byla na podporu pomoci současným běžencům i v České republice.

Informace o těchto manifestacích v České televizi byla falešná, překroucená a hlavně podněcující nenávist a xenofobní postoje. Pro veřejnoprávní médium jde o postup, který je zavádějící a proti smyslu i předpisům o aktivitách média veřejné služby. Editor či redaktor, který onen titulek vytvořil, by neměl ve veřejnoprávním médiu působit. A samo vedení České televize by se mělo omluvit a věnovat mnohem větší pozornost textům, prezentacím a vystoupením věnovaným této tolik aktuální a citlivé problematice. Zdrojů podněcujících nenávist a xenofobii je tolik, že veřejnoprávní médium k nim nesmí přispívat!

Žádám proto Radu České televize, aby zasáhla a věnovala soustředěnou pozornost prezentaci této tématiky v České televizi. Její spoluodpovědnost je velká a měla by ji přijmout.

Právě pro nebezpečnost postupu zvoleného Českou televizí volím prezentaci této stížnosti a žádosti formou otevřeného dopisu a zasílám ho do médií.

S pozdravem

Libor Prudký

sociolog

Holčička

14. 9. 2015



Tato holčička se narodila po cestě ze Sýrie. Spala posledních 15 dnů na zemi na poli...z toho 4 dny pršelo...Její rodiče a tři sestry přežili bombardování svého města a domova. Nemají nic..jen pár věcí ve dvou igelitkách...přesto mi její tatínek ubalil z poslední špetky tabáku cigaretu..Prostě nevěděl..jak se má revanšovat... Oni umí anglicky. Jsou vzdělaní, píše na Facebooku Eva Zahradničková.

Přinese česká levice mír v Sýrii?

14. 9. 2015 / Boris Cvek

Motto: "Pan premiér řekl minulý týden, že přijmout více uprchlíků není na nic, protože to nepomůže vyřešit problém v Sýrii. Ale to je falešná volba. Když jsme přijímali za druhé světové války ty židovské děti, to nebylo součástí našeho úsilí zvítězit v druhé světové válce. Když jsme přijali rodiny z východní Afriky, to nesvrhlo brutální diktatury ve východní Africe, ale bylo správné, že jsme to udělali." Britská politička Hariett Harmanová minulý týden v Dolní sněmovně ZDE

Včera v Otázkách Václava Moravce seděli dva předsedové tzv. levicových stran malého evropského státu. Tématem bylo uprchlictví a člověk by čekal, že tito mužové budou mluvit především o lidech, kteří utíkají, o jejich postavení, o nutnosti jim pomoci, o lidských příbězích a lidském rozměru celé krize.

Czech Prime Minister: "Immigrants entering the Czech Republic do so illegally"

14. 9. 2015

Czech social democratic Prime Minister Bohuslav Sobotka said on television on Sunday that "the immigrants entering the Czech Republic are doing so illegally". His statement was in conflict with the law, according to which no one can be seen to have committed a crime entering the territory of a country. According to international law, an overwhelming majority of the refugees which the Czech Prime Minister characterised as "illegal", have the right to be treated as victims of war.

Source in Czech - the Václav Moravec TV debate, Sunday 13th September HERE

Co se to stalo s Čechami?

14. 9. 2015

Byla jsem dnes cosi vyřídit v Čechách. Cestou zpět jsem poslouchala české veřejnoprávní rádio. Přesvědčovalo posluchače, že na hranicích ČR stojí statisíce uprchlíků. Ministr vnitra v rozhlase tvrdil, že posílá na hranici policejní posily. Armádu zatím ne, ale je prý nutno chránit bezpečnost země a občanů. Zatímco je denně zatýkáno 10-30 uprchlíků (ti jsou pak vězněni za trojitým ostnatým drátem a odebírají se jim mobily a peníze). Celkem se v ČR vytváří dojem obrovského ohrožení. Česko stojí před katastrofou, zlí muslimové převálcují zemi! A pak jsme dojeli na hranici. Žádná policie tam nebyla - a v rakouském rozhlase se vysílaly zcela pokojné zprávy. Rakousko očekává ještě další tisíce uprchlíků. Otázkou je, jak se o ně postarat. Dva zcela rozdílné světy. Co se to stalo s Čechami? ptá se na Facebooku Zuzana Brejchová.

Chudičká Praha

13. 9. 2015 / Jan Sláma

Podobně jako mnozí jiní jsem se i já v toulkách českými kraji dostal až na jih Čech. Konkrétně do příhraničních Slavonic. Městečko nevelké, ale turisty hojně navštěvované, hlavně díky krásné a zachovalé architektuře svého náměstí. Ale ne jen toho.

Mne ale zaujalo něco zcela jiného. Něco, co stojí právě v názvu článku a co ty maličké Slavonice staví vysoko před hlavní město. Není to nic menšího než to co každý občan a turista zvlášť, občas nutně potřebuje. Veřejné záchodky.

Konflikt v Sýrii je mnohem spletitější, než jak jej líčí Guardian

14. 9. 2015 / Daniel Veselý

Rád bych zareagoval na podle mého soudu jednostranný článek ZDE, který vrhá většinu utrpení v Sýrii na „hrb“ syrského prezidenta Bašára Asada a jeho ochránce Ruska, potažmo Íránu. Rusko nyní k nelibosti USA posiluje vojenskou přítomnost v Sýrii, neboť se obává o osud svého spojence i své jediné teplomořské základny v oblasti. Ano, je pravda, že Asadova vojska a jejich spojenci se (nejen) v uplynulých měsících dopouštějí válečných zločinů při ostřelování civilních oblastí, někdy i cíleně. Je zapotřebí vzít do úvahy, že celý konflikt začal sice legitimními protesty proti represivnímu syrskému režimu, ale hned první měsíc se zvrhl v násilnosti ZDE, a brzy na to byl „hacknut“ zahraničními „rebely“ podporovanými Saúdskou Arábií, Katarem, Tureckem i Spojenými státy.

Chystá se brutální selhání Evropy?

13. 9. 2015



Uzavřené hranice. Německo zastavilo veškerou dopravu mezi Rakouskem a Německem. Varuje, že dosáhlo hranice, za kterou už nemůže přijímat další uprchlíky. Důrazná slova přicházejí od Úřadu OSN pro uprchlíky. Ten varuje, že Evropa se nesmí roztříštit na státečky s nejrůznějšími pohraničními předpisy, čímž by se tisíce uprchlíků dostaly do stavu právního vakua.

Mnichov je hlavním místem pro příchod desetitisíců lidí, kteří doufají, že budou moci zahájit nový život v Německu. Avšak německé úřady to nezvládají. Počet lidí, přijíždějících každým dnem, rychle roste. Od začátku roku přijelo do Mnichova 100 000 lidí. 33 000 přišlo jen během září a, jak uvádí policie, a více než 13 500 lidí přicestovalo jen od soboty od rána. Náš reportér Alex Thomson připravil tuto zprávu:

Další bludy a nesmysly na Parlamentních listech

13. 9. 2015 / Jan Čulík

Je nesmírně zajímavé, jak se Parlamentní listy specializují na posilování a šíření největších pitomostí, jejichž obětí je hloupější část českého a slovenského obyvatelstva. Nemůžeme samozřejmě uvádět na pravou míru všechny jejich nesmysly, jimiž destabilizují českou společnost. Některá jejich tvrzení jsou však tak zabedněná a tak nebezpečná, že je naší občanskou povinností poukázat na jejich idiocii i na její kořeny.

Jedním z pěkně zažitých stereotypů u manipulovatelnější části středoevropské společnosti je představa o unikátnosti českého a slovenského vnímání světa. Někteří Češi - a PL tento nesmysl silně podporují - mají představu, že jejich životní zkušenost je naprosto jedinečná a nikdo, kdo nemluví česky a nežije v českém prostředí, nemůže českým poměrům nikdy rozumět. S tím jde ruku v ruce sdružená představa, že člověkem je vlastně jenom ten, kdo mluví česky. Kdo česky nemluví, člověk není (tato představa je hluboce zažitá v české kultuře, povšimněte si, že obyvatelé země na západ od České republiky jsou označováni za "Němce", tedy za "němé, nelidské kreatury", které nejsou lidmi, protože nehovoří česky a nejsou tedy schopny komunikovat).

Former Slovak diplomat: "Brussels is run by idiots"

13. 9. 2015

"Europe is governed by incredible fools and opportunists. I know them well. Brussels is run by idiots," says former Slovak diplomat, MP and writer in an interview with the controversial Czech website Parlamentní listy.

"I have a metaphor to describe the refugee crisis. Someone has made a hole in a bath tub and water is running out. What does a normal person do when water is running out from a bath tub? A normal person will try to block the hole. And yet European politicians are running about thinking 'What should we doing about the water running out of that hole?' They are fools and opportunists of the highest calibre. I know them well, I used to sit with them in the Council of Europe and in the NATO Parliamentary Assembly.

I want to send a message to Mrs. Merkel - the more refugees you accept, the more you will worsen their situation. Because no one wants to leave their own country and European politicians are tempting them to do so.

Friends from Germany have been visiting me here in Slovakia and I asked them 'How do the Germans accept the refugees?' They replied: 'In Germany, we are victims of gross propaganda, people in Germany are angry and television shows how in Munich refugees are invited with open arms. It is terrible censorship.' We must stop the refugee flows. In this, I fully support [the Slovak PM] Fico and [the Hungarian PM] Orbán. Once a Syrian refugee in Slovakia learns that his brother in Germany is receiving 500 euros while he is getting only 50 is Slovakia, he will of course immediately move to Germany. Hence refugee quotas are total nonsense.

Merkel is doing this under pressure from the USA and also she thinks that these unfortunate people will do menial work for the Germans. Most of the refugees are young, healthy strong men. This means that someone is trying to destroy Europe because once Germany is destroyed, Europe will be destroyed. I hereby tell Mrs. Merkel that she is killing Europe.

Former European colonial countries have turned their former colonies into basket cases. Half of the population of the world lives under the poverty line. They are all potential refugees. But it is not the fault of the Slovaks, Hungarians, Poles, Czechs or Austrians. They have never exploited any colonies. Why should we be forced to solve problems which we have not created? The English have similar views. In England, there are now fan clubs of Vladimir Putin. The media will of course suppress this information."

The interview has been shared on Facebook by more than 6000 readers.

Josef Banáš worked as a diplomat for the pre-1989 communist regime, in 1990-1992 he was deputy ambassador of Czechoslovakia in Vienna, in 2002-2006 he was a Slovak MP, later he was head of the Slovak parliamentary delegations to the Council of Europe and to the NATO Parliamentary Assembly. He worked as Deputy Chair of the NATO Parliamentary Assembly. He is also a writer of fiction. In Slovakia, he has been accused of acting as an informer for the communist secret police before 1989.

Source in Czech HERE

Guardian: Za vraždění civilistů v Sýrii a za vlnu uprchlíků nese velkou měrou odpovědnost Rusko

13. 9. 2015

Všichni, kdo se diví, proč prchají desetitisíce lidí ze Sýrie, si musejí uvědomit, že drtivou většinu civilistů zavraždily Asadovy jednotky a polovojenské oddíly, které mu pomáhají. Rozsah těchto zločinů je dobře zdokumentován, od barelových bomb, shazovaných z vrtulníků na města, až po dělostřeleckou palbu, volně útočící na civilní oblasti, a až po zmizení desetitisíců lidí v Asadových mučicích střediscích.

Dobré zprávy ze Sýrie přicházejí tak vzácně, že je zvlášť vítaná nedávná informace, že OSN zahajují mimořádné vyšetřování používání chemických zbraní. Je nutno doufat, že toho zabrání dalším chemických zvěrstvům - která neustala, navzdory diplomatickému úsilí. Avšak daleko méně pozitivní je skutečnost, že Rusko zajistilo, aby jakýkoliv text, jímž se bude OSN pokoušet připsat za zabíjení odpovědnost, vyjme syrský režim z nutnosti se zodpovídat z toho, co dělá. Rusko pro to využije práva veta, pokud to bude zapotřebí.

Návrh na přejmenování konvičkovců

13. 9. 2015

Neměla by se nenávistná Konvičkova organizace "Islám v České republice nechceme" přejmenovat na strach šířící skupinu pod jménem "V životě jsme žádného muslima nepotkali a předpokládáme, že to jsou všechno členové Islámského státu"? doporučuje Andrew Stroehlein z Human Rights Watch v Bruselu:

Jeremy Corbyn: Prosperity nelze dosáhnout škrty. Prosperitu je nutno budovat

13. 9. 2015

Prosperity nelze dosáhnout škrty. Prosperitu je nutno budovat: investovat do moderní infrastruktury, investovat do lidí a jejich kvalifikace, realizovat inovativní nápady a nové způsoby boje proti klimatickým změnám na ochranu našeho životního prostředí a naší budoucnosti. Lidská reakce obyčejných lidí po celé Evropě za posledních několik týdnů prokázala, že lidé chtějí tuto jinou politiku a jinou společnost. Motorem vlny demokratického aktivismu, která nyní dramatickým způsobem rozšířila počty členů Labouristické strany, jsou hodnoty soucitu, sociální spravedlnosti, solidarity a internacionalismu.

Volby nového šéfa britské Labouristické strany byly pozoruhodným projevem demokracie zdola a aktivní účasti obyčejných občanů, který podvrátil konvenční myšlení o politice, píše v týdeníku Observer nově zvolený šéf Labouristické strany Jeremy Corbyn. Přidaly se k nám statisíce lidí ze všech věkových kategorií a ze všech vrstev společnosti z celé země, zdaleka to nejsou jen dlouhodobí aktivisté.

Kdo může nyní vážně tvrdit, že mladí lidé se nezajímají o politiku anebo že neexistuje touho po novém druhu politiky?

Jeremy Corbyn: Nemusíme žít v nerovnosti. Společnost nemusí být neférová. Chudoba není nevyhnutelná. Věci se mohou změnit a také se změní

12. 9. 2015

Projev nového šéfa Labouristické strany po jeho dramatickém volebním vítězství.

Tento týden ukáží konzervativci, co jsou opravdu zač. V pondělí předkládají v parlamentě svůj návrh nového zákona o odborech, jehož cílem je ochromit dokonce i konvenci Mezinárodní organizace práce a zotročit demokratické odbory a zničit další demokratický prvek v naší společnosti. Proti tomu se musíme postavit. Připravují také zákon o reformě sociální podpory, který přinese tolik zoufalství chudoby nejchudším lidem v naší společnosti. Chci, abychom jako hnutí bylí hrdí a silní a byli schopni se postavit a říci: "Chceme žít ve společnosti, kde nepřecházíme na druhé straně ulice kolem lidí, odmítnutých neférovým sociálním systémem. Naopak, musíme jednat, abychom skoncovali s metlou bezdomovectví a zoufalství, kterému v naší společnosti čelí tolik lidí. Jsme dostatečně silní a velcí, abychom to udělali. Pro to tady jsme.

A Czech website which is in the forefront of spreading anti-refugee hatred

11. 9. 2015 / Jan Čulík

While most Czech media - and Czech politicians - display only passive distrust and hostility towards refugees, there is one highly popular website which actively disseminates anti-refugee hatred, which is usually based on alarmist and unsubstantiated material. The populist website Parlamentní listy (The Parliamentary Newsletter - this is a misnomer, it has nothing to do with the Czech parliament) prides itself on "giving space to all views, right or left". What this in fact boils down, is that mostly the website published ludicrous, shocking "views" with no basis in reality. While the website will occasionally publish a pro-refugee interview, its anti-refugee coverage is overwhelming. The rare publication of an opposite view serves to legimitise its anti-refugee propaganda and to persuade the readers that the views disseminated by Parlamentní listy are legitimate, objective and impartial.

It is Parlamentní listy which has over the past two or three months legitimised and normalised fear and hate against the refugees in the majority of the Czech population. It also spreads absolute, paranoid nonsense on other topics. For instance, today, on the anniversary of 9/11, it has published a "view" that the WTC in New York could not have collapsed under the impact of two air planes. The website sees conspiracy and danger everywhere.

The website is read by more than 600 000 Czechs per month, which is more than 6 per cent of the Czech population.

The main shareholders of this commercial venture are Michal Voráček, the founder of the Czech Ringier and of the main Czech tabloid newspaper Blesk, and Ivo Valenta, the wealthiest man of the Czech gambling industry , owner of the gambling conglomerate Synot. Valenta has Monaco citizenship. In 2004, he was fined for encouraging corruption in football management.

Lidové noviny has recently said about Parlamentní listy: "The website creates an extraordinarily deformed environment which encourages populists and radicals. Its journalists are not trying to describe reality or seek the truth, but they use topical, politically sensitive events in order to strengthen their own prejudices and stereotypes in the general public."

Here is a list or recent Parlamentní listy headlines. It would appear that a large part of the Czech public now regards these headlines as absolutely normal. They think that publishing unsubstantiated, paranoid "views" conforms to the principle of free speech:

- Václav Klaus in Bratislava: These are not refugees, do not call them thus. That word is a naivist, European concept

- Colonel Skácel on 9/11: Two high rises could not have collapsed after being hit by airplanes. Absolute nonsense. Terrorism is a myth

- Europe will go black. Fuck it, swore citizens during a meeeting. And the Czech immigration boss suprised people "We do not moan, so we will be punished."

- Billions of immigrants. Horrifying chaos, conflicts, war and death and catastrophe in Europe. Someone is organising this!

- 100 million immigrants will arrive, according to estimates. This is the end of Europe. The government must rebel against the threats and the crude blackmail from the EU

- Sociologist Petr Hampl: We have the right to deal with the refugees as though they were aggressors. The traitors of the Czech nation are helping them to exterminate us like the whites have exterminated the Red Indians. The Czech Human Rights Ombudsman, she is the real neo-Nazi

- This is death. There will be bloody tragedies. Hatred of the Czechs, monstrous behaviour, treachery, suicide, collaborators, chaos

- Lord Mayor in a Berlin immigration quarter: The immigrants rule us with a rod of iron and terrorise German children, adults and pensioners. They teach their offspring to fight against us

- Disgusting, we must leave the EU. Czech politicians' reactions against the quotas

- Czech Home Secretary: Czech Republic is very unpopular amongst the migrants because they know we adhere to the law

The server also runs an ad campaign for the new anti-immigration political coalition in the Czech Republic:

Foreign Policy: Ohromující pokrytectví střední Evropy

12. 9. 2015

Země střední Evropy mají dlouhou historii spoléhání na laskavost jiných v nejtemnějších dobách své historie. Tak proč se chovají dnes vůči uprchlíkům tak krutě?

Odmítání uprchlických kvót by se nemělo trestat, avšak na absenci empatie a soucitu by se nemělo zapomínat, až nadejde doma, kdy se tito odpůrci uprchlíků sami octnou v situaci, kdy budou potřebovat pomoc.

A tak, neočekávaně, Evropská unie má další úkol na svém dlouhém seznamu: připravit postkomunistické evropské národy na odpovědnost poskytovat bezpečné útočiště politickým uprchlíkům v zoufalé situaci. Zdá se, že tolerance a občanské hodnoty v těchto zemích jsou méně vyvinuté, než jsme předpokládali. Neliberální hodnoty jsou tam jak se zdá předávány od jedné generace k druhé a bude to vyžadovat více než příjezd desetitisíců lidí, kteří potřebují ochranu, podporu a soucit, než se tato deprimující situace změní.

Ve střední Evropě je historická paměť výhodně velmi krátká, když se to tam potřebuje - vyprávějí se na demonstracích historky o slavných královstvích minulosti a o úspěších zakladatelů národa. Málokteré z 28 členských zemí EU byly postiženy natolik emigrací jako ty středoevropské - Maďarsko, Česká republika, Slovensko a Polsko byly všechny svědky toho, jak jejich občané si balí kufry a prchají v nejtemnějších dobách své historie.

ČR UŽ NENÍ SOUČÁSTÍ ZÁPADU:

New York Times: Odpor východního bloku k uprchlíkům odhaluje kulturní a politické rozdíly v EU

13. 9. 2015

"V našem regionu je dlouhá historie přesvědčení, že my jsme ty oběti," říká Csaba Szaló, profesor sociologie na Masarykově univerzitě v Brně. "My jsme ti, kdo jsme vždycky byli a dodnes jsme obětmi nespravedlnosti, my jsme ti, kteří trpíme. A teď nás chce o status oběti připravit někdo jiný. Lidé nejsou schopni přijmout, že by někdo mohl trpět více než my."

JČ: Západní komentátoři a analytikové si v souvislosti s nynější uprchlickou krizí rázem s hrůzou uvědomili, co jim mělo být dávno zřejmé, jenže se podrobněji o situaci v postkomunistických zemích nezajímali. Teď jim konečně došlo, že východoevropské postkomunistické země mají jen velmi málo společného se západními demokratickými společnostmi. Představa, často šířená v ČR, "že jsme nyní součástí Západu", vzala v posledních dnech globálně velmi rychle za své. Posuďte, list New York Times k tomu vydal další, v posledních dnech už několikátou analýzu, kterou shrnujeme.

I když se žádá od bývalých komunistických zemí středovýchodní Evropy, aby přijaly pouze zlomek nových uprchlíků, které přijímá Německo a další země, jejich zuřivý odpor proti tomu je nyní hlavní překážkou jednotné evropské reakci na tuto krizi.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za červenec 2015

11. 8. 2015

V červenci 2015 přispěli čtenáři finančně na Britské listy bankovním příkazem celkovou částkou 26 669,32 Kč. Příjem z reklamy byl 19 211 Kč.

Zůstatek byl koncem července 2015 164 494,76 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.