Orbánův plot na srbsko-maďarské hranici nefunguje

Zoufalí uprchlíci se stejně dostávají do Maďarska

27. 8. 2015

Maďarsko se stalo novým ohniskem evropské uprchlické krize. Přijíždí tam nyní denně více než 2000 osob, většinou uprchlíků ze Sýrie a z Afghánistánu. V úterý zatkla maďarská policie 2330 osob, většinou Syřany, Afghánce a Pákistánce, z nichž bylo 555 osob děti.

Pohraniční plot Viktora Orbána uprchlíky nezadrží a začíná být považován za jeden z řady nepraktických, ale vychloubačných projektů maďarského premiéra. Populistická Orbánova vláda vydala 100 milionů euro na vybudování čtyřmetrového plotu z žiletkového drátu a zahájila protiuprchlickou billboardovou kampaň, která má uprchlíky přesvědčit, aby nechodili do Maďarska.

Jenže plot měl opačný efekt. Naopak začalo přicházet ještě víc uprchlíků než dosud. V časných ranních hodinách ve středu ráno do něj stovky lidí udělaly díry štípacími kleštěmi. Jiní použili přikrývky nebo spací pytle, jimiž plot zakryli a přeskočili na druhou stranu.

Orbán je obviňován, že přebírá politický program ultrapravicové strany Jobbik. Ve středu použila maďarská policie slzný plyn proti uprchlíkům u jednoho registračního střediska. Několik stovek Afghánců tam protestovalo proti zdlouhavé registrační proceduře a odebírání otisků prstů, ve středisku, kde jsou lidé zadržováni po dobu 36 hodin, než jsou dopraveni do jiného střediska v Maďarsku.

Balázs Szalai z organizace Migszol Szeged, která pomáhá uprchlíkům, si stěžoval, že maďarská policie je zahlcena a nekoordinována, takže většinu humanitární práce musí dělat občanský sektor. Szalai zdůraznil, že plot je zbytečný: "Neměli by stavět plot a organizovat billboardové kampaně. Měli by používat zdrojů k zvládnutí situace, jako budování malých táborů, aby děte, nehrozilo riziko, že proti nim bude použit slzný plyn."

Studentka medicíny z Teheránu Leila Mirzaei pomáhá v středisku pomoci pro uprchlíky Migszol uprchlíky léčit a překládá jim. "Nejčastější jsou abscesy způsobené zvířecím či hmyzím kousnutím. Také je lidem často špatně od žaludku a mají chřipky. Děti mívají často horečku." Mirzaei platí za léky pro uprchlíky z vlastní kapsy.

Navzdory překážkám uprchlíci dál přicházejí. Jusef Maen, 37, šel pěšky směrem na sever podél železniční trati do Maďarska s manželkou a dětmi ve věku tří a čtyř let. Řekl: "Cestovali jsme z Homsu v Sýrii do Damašku, pak Kalmymnos, Atény, Makedonie a Srbsko. Použili jsme letadlo, vlak, pěší chůzi, autobus a taxík. Vydal jsem 9000 dolarů a teď už nemám nic." Pokrčí rameny, řekne "Allah" a rukou ukáže k nebi.

Kompletní článek v angličtině ZDE

Vytisknout

Související články

Žadatelé o azyl v Německu: Kapesné pro uprchlíky a fakta

31.8. 2015

Německo je pro uprchlíky atraktivní. Právě to je důvodem pro politiky, kteří se nyní zabývají s tím, jak snížit výhody poskytované žadatelům o azyl. Ministr vnitra Thomas de Maizière (CDU) má zájem místo hotovosti poskytovat poukázky na služb...

51 mrtvých lidí nalezeno na lodi severně od Libye

27.8. 2015

Švédský záchranný tým lodi Poseidon našel v podpalubí dřevěné lodi severně od břehů Libye 51 mrtvých těl lidí, kteří patřili mezi uprchlíky snažící se dostat do Evropy. Švédským záchranářům se podařilo zachránit dalších 439 pasažérů lodi, když před t...

Merkelová: Nebudeme tolerovat nenávist vůči uprchlíkům

26.8. 2015

Tak trochu kontrast oproti výrokům jako "pošlete na uprchlíky armádu, uzavřete hranice, nejsou tady mešity, tak by se jim tu nelíbilo, atd.," napsal na Facebooku Rob Cameron... Německá kancléřka Angela Merkelová důrazně apelovala na německ...

Jak se Maďarsko vyhýbá svým povinnostem vůči uprchlíkům

25.8. 2015

Maďarsko staví plot na hranici se Srbskem proti uprchlíkům. Ale proč jen krátký plot na hranici se Srbskem? Plot donutí uprchlíky, aby do Evropské unie cestovali přes Rumunsko či Chorvatsko. A o to přesně jde. Chorvatsko a Rumunsko jsou členské z...

Obsah vydání | Čtvrtek 27.8. 2015