Až padesát mrtvol bylo nalezeno v opuštěném kamionu v Rakousku

27. 8. 2015



Částečně rozložené mrtvoly nejméně dvaceti osob, zřejmě uprchlíků pašovaných Evropou, byly nalezeny ve čtvrtek v opuštěném kamionu na silnici východně od Vídně, uvedla rakouská policie. Počet mrtvých může dosáhnout až 50, řekl Hans-Peter Doskozil, policejní ředitel Burgenlandu (Hradska), což je nejvýchodnější rakouská spolková země. Doskozil uvedl, že mrtvoly, některé z nichž se už začaly rozkládat, byly nalezeny, když byl kamion otevřen poté, co si policie povšimla, že je zaparkovaný na silnici z Vídně do Budapešti. Neposkytl další podrobnosti. Uvedl, že rakouská policie se spojila s úřady v sousedním Maďarsku. Rakouská ministryně vnitra Johanna Mikl-Leitnerová konstatovala, že je čtvrtek "temným dnem" a naléhala na všech 28 států Evropské unie, aby podnikly přísné kroky proti pašerákům. "Toto nejsou pomocníci, kteří mají dobré úmysly. Jim jde jen o zisk."

Německá kancléřka Angela Merkelová a rakouský kancléř Werner Faymann vyjádřili soustrast nad těmto úmrtími a zdůraznili, že jsou otřesným připomenutím, že uprchlíkům prchajícím před válkou je nutno poskytnout ochranu a útočiště.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Nemusí vůdce strhnout dav. Dav může strhnout vůdce...

Nekontrolované bujení totality v přímém přenosu

27. 8. 2015 / Bohumil Kartous

Příklad první: moderátor veřejnoprávní televize pokládá otázku hostu: "A mají uprchlíci právo žít v Evropě?". Příklad druhý: reportér téže televize prohlašuje něco o posílených hlídkách na hranicích kvůli "nelegálním uprchlíkům". Jestliže podle Lyotarda neexistuje v postmoderní epoše jedinečná pravda či jedinečné zdůvodnění, měli bychom se obávat okamžiku, kdy veřejný diskurs začne být ovlivňován míněním davu natolik, že instituce, jež se mají "vyvarovat jakýchkoli forem kulturní, sexuální, náboženské či rasové diskriminace a společenské segregace" začnou podvědomě popírat svůj vlastní etický kodex proto, aby přijaly názor většiny, ať je jakkoliv scestný a šílený. V takovém okamžiku se stvrzuje demagogie, zárodek totality.

"Osvobození z demokratického útlaku" ve světle homolkovské "pravdy"

27. 8. 2015 / Karel Dolejší

Česká společnost před čtvrtstoletím přijala západní instituce a hodnoty. Ve skutečnosti však tím, co chtěla přijmout zejména, byl západní životní styl a životní úroveň 80. let. Západní kapitalismus a "reálný socialismus" se po kubánské krizi v roce 1962 sešly na společné platformě konzumní společnosti, avšak "komunistická" varianta selhala v zajištění západní úrovně blahobytu. Proto byla snadno opuštěna v naději na změnu k lepšímu.

V roce 1989 chtěli Čechoslováci slušnost

27. 8. 2015 / Jan Čulík

Rád bych poopravil tvrzení Karla Dolejšího, že v době pádu komunismu Čechoslováci nechtěli demokracii, ale konzumerismus. Není tomu tak. Nechtěli ani kapitalismus, ani konzumerismus, ale slušnost. Vyplývá to z četných dobových svědectví, a především ze studie Jamese Krapfla, jejíž recenzi jsme publikovali ZDE.

Bohužel, o několik měsíců později, s příchodem Václava Klause, se to nějak zvrtlo...

Celosvětová krize akciových trhů

Kapitalismus zklamal své mladé obdivovatele

27. 8. 2015

Jak je to možné? Celosvětově padají kurzy akcií, i když centrální banky pumpují do trhu peněžní prostředky v řádu bilionů. Kapitalismus, tak jak jej známe, nefunguje, píše ve svém sloupku Henrik Miller pro německý Spiegel online. Pro Britské listy přeložil Milan Lelek.

Rozhovor Britských listů 19:

Svědek dvacátého století

21. 8. 2015

"Každá velká politická událost se dotkla mého osobního života."



Rozhovor Jana Čulíka se Štěpánem Steigerem, třiadevadesátiletým komentátorem Britských listů o jeho životě během dvacátého století, především o jeho mládí za nacistické okupace na jižní Moravě. Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním digitálním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 21. srpna 2015.

Britské podnikatelské organizace varují vládu před omezováním imigrace

27. 8. 2015

Z oficiálních údajů vyplývá, že počet přistěhovalců do Británie dosáhl letos rekordní výše, a to 318 000 lidí. Jde především o přistěhovalce z Evropské unie. Britský premiér David Cameron přislíbil, že počet přistěhovalců omezí na "desítky tisíc".

Z oficiálních údajů vyplývá, že počet osob, narozených v zahraničí a žijících v Británii, překročil osm milionů. Tři miliony z nich získaly britské občanství. Britů je 60 milionů.

Státy bezprecedentně omezují práci lidskoprávních organizací

27. 8. 2015

Organizace hájící lidská práva čelí globálně největšímu útlaku za celou generaci. Mnoho zemí schválilo zákony omezující jejich činnost. Téměř polovina států světa zavedla předpisy, které omezují práci desetitisíců organizací po celém světě.

Za poslední tři roky zavedlo více než 60 zemí zákony, které omezují činnost nevládních a občanských organizací. 96 zemí světa brání nevládním organizacím, aby prováděly svou činnost. Mezinárodní humanitární organizace jsou pomlouvány, šikanovány, uzavírány a vyhošťovány.

Splácíte energetické firmě Armex Energy svůj dluh? Nevadí, bude vás stejně drsně pokutovat

27. 8. 2015 / Jan Čulík

Čtenáři pamatují na invalidu důchodce Jana Posoldu ze Zlína, jemuž před časem finančně pomohli v jeho nezáviděníhodné situaci. Úřady mu konečně přiznaly určitý příspěvek na péči, takže jeho situace je víceméně stabilizována.

Pan Posolda splácí své dluhy, energetické firmě Armex Energy splácí 2 000 Kč měsíčně, aby dluh umořil. Firmě to však nestačí - požaduje, aby dlužné zálohy důchodce uhradil do 10 dnů, jinak mu bude firma účtovat úroky a za každou další upomínku ve výši 200 Kč. "Tento dluh pochází z doby, kdy jsem neměl peníze na placení SIPA," vysvětluje Jan Posolda.

V civilizovaných zemích existuje zákon, který brání úžerským firmám takto terorizovat zákazníky, pokud dluh splácejí. Proč ne v České republice?

Pan Posolda píše:

"V příloze Vám zasílám dokument od ArmexEnergy dodavatele plynu. Vyhrožují, že když nezaplatím do deseti dnů, tak za každou upomínku budou účtovat 200 Kč. Přitom jsem dal trvalý příkaz a každý měsíc splácím 2 000 Kč. a snažím se tak dlužnou částku umořit. No, nějak to dopadne."

Existuje tady možnost, že by čtenáři Britských listů mohli z této situace panu Posoldovi znovu pomoci. Dluh 13 464 Kč není velká částka. Pokud by tak chtěli učinit, prosíme přispějte na účet Britských listů v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500 s variabilním symbolem 2615.

Děkujeme



Roanocký masakr a přízrak rasové války

27. 8. 2015 / Karel Dolejší

Včera dopoledne vrah ve virginském Roanoke v přímém přenosu zastřelil televizní reportérku Alison Parkerovou a kameramana Adama Warda. Krátce poté se hlavní podezřelý, Vester Lee Flanagan II. alias Bryce Williams, na útěku zabil v autě ZDE. Ale ještě předtím odeslal redakci ABC News "manifest", jak se v poslední době stává u vrahů zvykem ZDE. Podle něj vraždil proto, že se chtěl pomstít za rasovou a sexuální diskriminaci - a také za střelbu jiného šílence, Dylanna Roofa, který v charlestonském kostele Emanuel African Methodist Episcopal Church zabíjel Afroameričany s cílem vyvolat rasovou válku.

S takovými lidmi jako Vester Lee Flanagan II. na své straně má Roof slušnou šanci, že se mu záměr podaří.

Orbánův plot na srbsko-maďarské hranici nefunguje

Zoufalí uprchlíci se stejně dostávají do Maďarska

27. 8. 2015

Maďarsko se stalo novým ohniskem evropské uprchlické krize. Přijíždí tam nyní denně více než 2000 osob, většinou uprchlíků ze Sýrie a z Afghánistánu. V úterý zatkla maďarská policie 2330 osob, většinou Syřany, Afghánce a Pákistánce, z nichž bylo 555 osob děti.

Pohraniční plot Viktora Orbána uprchlíky nezadrží a začíná být považován za jeden z řady nepraktických, ale vychloubačných projektů maďarského premiéra. Populistická Orbánova vláda vydala 100 milionů euro na vybudování čtyřmetrového plotu z žiletkového drátu a zahájila protiuprchlickou billboardovou kampaň, která má uprchlíky přesvědčit, aby nechodili do Maďarska.

51 mrtvých lidí nalezeno na lodi severně od Libye

27. 8. 2015

Švédský záchranný tým lodi Poseidon našel v podpalubí dřevěné lodi severně od břehů Libye 51 mrtvých těl lidí, kteří patřili mezi uprchlíky snažící se dostat do Evropy. Švédským záchranářům se podařilo zachránit dalších 439 pasažérů lodi, když před tím zachránili 130 lidí z jiného plavidla ve Středozemním moři. Informaci přinesl deník NY Times. Podle Guardianu zemřeli lidé v podpalubí otravou ze zplodin lodního motoru. Byl to obdobný případ, jako když bylo usmrceno 40 uprchlíků v podpalubí jiné lodi dne 15. srpna.

Bodláky Václava Duška

Nepřátelská planeta

27. 8. 2015 / Václav Dušek

Pamatujete čtyři úhlavní nepřátele socialismu? Ano, máte pravdu. Jaro, léto, podzim, zima. Záplavy, vedřince, plískanice a ledovky. Sužovaná veřejnost troubila informaci: za všechno mohou komunisti. Jenže, komunistů nebylo, byli pouze čekatelé. Určit nepřítele, zábava ponašemu. Máš-li nepřítele, jsi bohat, bratře.

Sean Connery: Chudý Skot, který dobyl svět

27. 8. 2015 / Milan Mundier

Ve chvíli, kdy čtete tyto řádky, dožívá se významného životního jubilea, svých 85. narozenin, jeden z nejlepších a nejslavnějších herců světové kinematografie, Sir Sean Connery. Přestože se na filmovém plátně neobjevil už dlouhých dvanáct let (svou poslední roli ztvárnil v akční fantasy Liga výjimečných z roku 2003), pád do zapomnění určitě není tím, čeho by se měl obávat. Na to ztělesnil až příliš mnoho báječných rolí, přičemž legendární James Bond byl jen jednou z mnoha.

TROCHU KONTRAST OPROTI ČESKÝM POLITIKŮM

Merkelová: Nebudeme tolerovat nenávist vůči uprchlíkům

26. 8. 2015

Tak trochu kontrast oproti výrokům jako "pošlete na uprchlíky armádu, uzavřete hranice, nejsou tady mešity, tak by se jim tu nelíbilo, atd.," napsal na Facebooku Rob Cameron...

Německá kancléřka Angela Merkelová důrazně apelovala na německé občany, aby se postavili proti "ostudným" protiimigračním protestům. Řekla to při návštěvě ubytovny pro uprchlíky, která se stala o víkendu ohniskem násilí.

Ultrapravicoví demonstranti na ni bučeli a křičeli "Zrádkyně!" když přijela do nově otevřeného uprchlického střediska v Heidenau nedaleko Drážďan.

Německo očekává letos at 800 000 žádostí o azyl - více než kterákoliv jiná evropská země.

Nebudeme tolerovat nenávist, řekla Merkelová a odsoudila násilné protesty v Heidenau jako "ostudné" a odporné".

Německý prezient Joachim Gauck navštívil středisko pro uprchlíky v Berlíně a vzdal tam hold dobrovolníkům, kteří ukázali "jasné Německo, plné světla" a nikoliv "Německo temné", které vzniká z útoků proti žadatelům o azyl.

Mezitím použila maďarská policie slzného plynu proti bezbranným uprchlíkům ve středu města Roszke na srbské hranici. Maďarsko uvedlo, že uvažuje o uzavření hranice pomocí armády.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Babiš se zbláznil a chce budovat uprchlický tábor v Turecku. On tam ale už je

26. 8. 2015 / Jan Čulík

Z Babiše zase vypadla perla, kterou už konsternovaně citují mezinárodní sdělovací prostředky. "Okamžitě uzavřít Schengen a zapojit NATO, navrhuje Babiš proti uprchlíkům", v situaci, kdy sousední Německo z dobrých důvodů rozhodlo, že budou automaticky udělovat azyl všem Syřanům. A když Babiš poruší zákon, který České republice stejně jako ostatním státům ukládá, aby uprchlíkům postiženým válkou a pronásledováním poskytla ochranu a bude chtít na české hranici stavět ostnatý drát, co si myslí, že uprchlíci udělají? Kam mají jako jít? Sobectví a nelidskost, kterou projevuje podstatná část českého obyvatelstva a nyní i zjevně pochybnější politikové, je pozoruhodná.

Írán plánuje dělení Sýrie podle sektářského klíče. To nejhorší v občanské válce, etnické čistky, je teprve před námi

26. 8. 2015 / Karel Dolejší

Zatímco syrské vládní orgány a armáda pomalu kolabují, Írán už zahájil vyjednávání o rozdělení spojenecké země podle sektářského klíče ZDE. Zapomeňte na to, co jste slyšeli o hrůzách syrské občanské války za poslední čtyři roky. Začnou-li etnické čistky, dosavadní vraždění bude zpětně vypadat jako pouhá decentní předehra.

OSN: Evropská uprchlická krize se nezmírní a členské země EU musejí sdílet své povinnosti

26. 8. 2015

Úřad OSN pro uprchlíky očekává, že do jižní Evropy bude dál přicházet navzdory úsilí makedonské a maďarské vlády přes Středozemní moře až 3000 lidí denně.

Do Maďarska přišlo letos asi 140 000 imigrantů, více než třikrát tolik než za rok 2014. Podle Úřadu OSN pro uprchlíky přijaly Německo a Švédsko 43 procent žadatelů o azyl v EU. Rakousko také přijalo "obrovský počet" vzhledem k své velikosti, zatímco ostatní země nepřijaly skoro nikoho.

"Opravdu jsme přesvědčeni, že pokud budou přijata správná opatření, tohle je něco, co Evropa dokáže zvládnout," řekla Flemingová. "Jsou to větší počty než loni, ano. Ale Evropu to neobrátí vzhůru nohama."

Do jižní Evropy bude dál přijíždět až 3000 uprchlíků denně, až do listopadu, konstatuje Úřad OSN pro uprchlíky. Zdůrazňuje že všechny členské země EU se musejí podělit o břemeno nejhorší uprchlické krize v Evropě od ukončení druhé světové války. Musí dojít k "férovému rozmístění" rodin usilujících o získání azylu.

Drahý mobil jako důkaz zoufalství

26. 8. 2015

V poslední době se mezi odpůrci pomoci uprchlíkům objevuje argumentace „drahým mobilem“, píše Radek Čech. Argument je jasný a srozumitelný: lidé, kteří mají drahé mobily, přece nepotřebují pomoc, jsou dost bohatí na to, aby si pomohli sami. Jenže pokud se nad tím člověk jen trochu zamyslí, uvědomí si, že drahý mobil v kapse uprchlíka je jen dalším z důkazů nesmírného zoufalství, kteří tito lidé prožívají.

Amnesty International: Ukrajinský filmový režisér byl odsouzen na 20 let "při stalinském monstrprocesu"

26. 8. 2015

Ukrajinský filmový režisér Oleg Sencov byl odsouzen na 20 let do vězení za údajnou přípravu "teroristických útoků". Podle Amnesty International proces připomínal "mostrprocesy ze stalinské éry".

Sencov a další obžalovaný Alexander Kolčenko, který byl odsouzen na 10 let do vězení, byli obviněni, že údajně plánovali po anexi Krymu na tomto poloostrově "teroristické útoky".

Proces byl poznamenán množstvím pochybení. Sencov svědčil, že byl mučen, vyšetřovatelé však modřiny na jeho těle odmítli, prý byly důsledkem Sencovy obliby pro sadomasochistický sex. Hlavní svědek obžaloby svou výpověď v soudní síni zrušil a řekl, že na něm byla vynucena mučením. Uvedl, že k žádným "teroristickým útokům" nedošlo kromě případu žhářství, při němž nikdo nebyl zraněn a na němž se Sencov nepodílel.

PROTEST PROTI TURECKÉMU BOMBARDOVÁNÍ KURDŮ

Demonstrace před tureckou ambasádou v Praze

26. 8. 2015

Tisková zpráva

Dovolte, abych Vás jménem vznikající iniciativy "Společně proti Islámskému státu" pozvala na dvě dnešní bleskové akce, reagující na útoky turecké armády proti kurdským jednotkám v Sýrii a Iráku.

V 18:00 rozvineme na stromech naproti turecké ambasádě (velký transparent. Od 19:00 se bude na stejném místě konat veřejné shromáždění, které připomene oběti útoků. Očekáváme 50 až 100 účastníků.

Migranti v Calais: Mikrokosmos nepochopené krize

26. 8. 2015

Pokud byste věřili titulkům bulvárního tisku, Velká Británie odráží největší invazní sílu ohrožující ostrov od dob německého Blitzu. Útočníky jsou tentokrát migranti a žadatelé o azyl, kteří se snaží projet načerno náklaďáky, vlaky a trajekty přes kanál La Manche, nebo pod ním, napsala Anne Hammerstadtová.

Jak nešťastník z Parlamentních listů ignoroval nejdůležitějšího člověka na zasedání v Poslanecké sněmovně

26. 8. 2015 / Jan Čulík

Po mnoha týdnech (Parlamentní listy nečtu, umazal bych se, a kromě toho je to zbytečné, neobsahují totiž žádné informace) mě kdosi upozornil na článek Jiřího Hroníka o prezentaci Konvičkovy protiimigrantské petice v petičním výboru Poslanecké sněmovny dne 23. června 2015, s názvem "Takové veselí sněmovna dlouho nezažila. Dupání, křik, hlasitý smích. Konvička totiž přinesl petici proti migrantům, přišel také Jan Čulík a na starosti to měl Martin Komárek".

Zkusme ještě něco udělat

26. 8. 2015

Stejně jako Jana Čulíka a většinu přispěvatelů Britských listů, mne poslední dobou stíhají pocity hanby za náš národ, píše Aleš Slavíček.

V rozporu se svou historickou zkušeností se chováme hystericky, otevřeně fašisticky a xenofobně a to jak na úrovni prostého občanstva, kde bych to i částečně pochopil, tak i na úrovni politické, což je dle mého hrozná ostuda.

Rovněž mne mrzí relativní nečinnost elit, s výjimkou vědecké obce; zejména mlčení kulturních elit je tristní.

OSTUDA EVROPY: Vlivný německý lidový deník Bild kritizuje Miloše Zemana

Bild: Uprchlická krize: Tohle jsou tři největší ulejváci v EU

25. 8. 2015

Opravdová chátra, která - zrovna skandováním "My jsme ten lid" vyvolávala nenávist vůči uprchlíkům a házela na policii lahve od piva. Německo debatuje o noci hanby, k níž došlo v saském Heidenau.

Je záhada, proč se znovu a znovu objevuje úšklebek nenávisti k cizincům zrovna v Sasku.

Ale také na obou stranách hranic Saska, v Česku a v Polsku, nejsou vítaní lidé, kteří byli donuceni opustit s minimem věcí svou zemi, zničenou válkou. V každém případě, pokud jde o vlády ve Varšavě a v Praze, ty se svým politickým kursem "Zavřeme všechny průchody" v posledních měsících mnohokrát osopily na Evropskou unii.

Jak se Budapešť stará o uprchlíky

25. 8. 2015



Jak přichází chladné počasí, uprchlíci jsou v Budapešti nuceni se přestěhovat z přespávání na ulici do podchodů v budapešťském metru. Úřady žádnou pomoc neposkytují. Porušují tím zákon.

Největší hrůza ze způsobu, jímž velká část Evropy reaguje sobecky a krutě na nynější uprchlickou tragédii, plyne ze skutečnosti - a tu si antiuprchličtí hlupáci neuvědomují - že evropské společenství v současnosti na velké části svého území natolik zdegenerovalo, že kdybyste se vy ocitli v situaci uprchlíka - a že se režimy ve střední Evropě mění skoro každých dvacet let, je to velmi nestabilní oblast - nikdo vám nepomůže. (JČ)

Zdroj: Budapest seenZDE

Jak se Maďarsko vyhýbá svým povinnostem vůči uprchlíkům

25. 8. 2015

Maďarsko staví plot na hranici se Srbskem proti uprchlíkům. Ale proč jen krátký plot na hranici se Srbskem? Plot donutí uprchlíky, aby do Evropské unie cestovali přes Rumunsko či Chorvatsko. A o to přesně jde. Chorvatsko a Rumunsko jsou členské země EU, Srbsko nikoliv. Podle dublinských předpisů, právního rámce pro vyřizování žádostí o azyl, nese odpovědnost za žadatele o azyl ten členský stát EU, do něhož uprchlíci vstoupí jako do prvního státu EU. Pokud Maďarsko plotem zabrání uprchlíkům, aby vstoupili na jeho území a namísto toho šli do Chorvatska nebo do Rumunska, vyhýbá se tam svým dublinským povinnostem, píše na serveru Politico.eu profesor Kim Lane Scheppele.

Rusko dočasně zakázalo Wikipedii kvůli stránce o užívání drog

25. 8. 2015

Ruský soud zakázal stránku o charas, indické formě hašiše, ale protože Wikipedie používá protokol https, někteří uživatelé v Rusku měli Wikipedii zablokovanou celou

Ruské úřady krátce zakázaly celou Wikipedii kvůli jedné stránce týkající se užívání drog, kterou editoři Wikipedie odmítli pozměnit či smazat. Zákaz byl v úterý rychle zrušen, ještě před tím, než vešel ve funkčnost pro většinu ruských uživatelů internetu, ale zpráva vyvolala všeobecnou paniku mezi uživateli internetu v Rusku. V Rusku totiž sílí obavy z omezování svobody projevu na internetu.

Technologičtí giganti jsou na nejlepší cestě k převzetí Demokratické strany

25. 8. 2015 / Karel Dolejší

Osud prezidentské kandidátky Hillary Clintonové je zřejmě kvůli rozrůstající se aféře kolem nakládání s tajnými materiály zpečetěn ZDE. Pokud nebude obviněna Clintonová osobně, rozhodně půjde před soud některý z nejbližších spolupracovníků. Z dalších výrazných demokratických kandidátů tak připadají v úvahu k nominaci dva: Senátor Bernie Sanders a viceprezident Joe Biden. Jenže Sandersovy šance jsou minimální. Jde o "konzervativního levičáka", který zřejmě nenajde dostatečnou podporu ani ve vlastní straně.

TO BY BYL SLUŠNÝ STÁT, NA KTERÝ BY ČLOVĚK MOHL BÝT HRDÝ

Představoval bych si, že Česká republika se postaví do čela mezinárodního úsilí pomoci uprchlíkům

24. 8. 2015 / Jan Čulík



Další otřesné fotografie na serveru Daily Mail jsou ZDE

Naivně jsem se domníval, že Československo a Česká republika má tradici lidskosti a dodržování zákona a lidských práv. Jistě, leccos se zkazilo čtyřiceti léty komunismu a následujícím čtvrtstoletím postkomunismu. Masarykova první republika měla jistě četné své mouchy, mimo jiné byla často ostře nacionalistická a diskriminovala Nečechy přesně tak, jak předchozí Rakousko diskriminovalo lidi, kteří nemluvili německy. Přesto však měla dosti podstatný kredit v oblasti lidských práv a poskytla útočiště nejen uprchlíkům z leninského Ruska, ale i uprchlíkům z nacistického Německa.

Doufal bych býval, a byl bych na to nesmírně hrdý, že politikové z mé země se v dnešní otřesné krizi, kdy většina zemí Evropské unie porušuje vůči uprchlíkům platné zákony, podle nichž mají státy povinnost uprchlíky slušně přijmout a zhodnotit a zpracovat jejich žádosti o azyl, projeví aspoň tu nejzákladnější lidskost a aktivně se postaví do čela států, které budou vyžadovat rychlé, efektivní a humánní řešení vzniklé krize.

Jak můžou lidi zůstávat v nečinnosti tváří v tvář takovýmto fotografiím? Fotografie v záhlaví tohoto článků děsivým způsobem připomíná nacistické transporty do koncentračních táborů. Tam, kde vidíme na dobových černobílých fotografiích ze třicátých a čtyřicátých let dvacátého století zoufalství v tvářích lidí, dnes jej vidíme barevně.

Jak může jakýkoliv člověk, jak může jakýkoliv politik zůstávat při pohledu na tyto scény v nečinnosti? Jak může někdo těmto lidem nepomoci a zůstat člověkem?

Byla jen jediná doba za celý můj život, kdy jsem se mohl ztotožnit s převládajícím étosem českého národa a kdy jsem byl hrdý na jednání českých politiků. Bylo to oněch pár měsíců na jaře roku 1968. Od té doby se tento pocit nevrátil už nikdy. Vždycky od té doby jsem se za to, jak Češi a jejich politikové jednají, hluboce styděl,

Nejintenzivněji pociťuji tuto hanbu dnes.

Steve Maman, "židovský Schindler", zachraňuje ženy z otroctví

24. 8. 2015

Říkají mu "židovský Schindler" - a je zachráncem mladých žen a dívek v Iráku unesených "islámským státem". Steve Maman je obchodník z Montrealu a iniciátorem projektu nazvaného Osvobození křesťanských a jezídských dětí v Iráku (CYCI). A jako Oskar Schindler zachránil židy před tábory smrti, Steve Maman je oceňován za záchranu jezídských a křesťanských žen ze sexuálního otroctví.

MiGy-31 v Sýrii jako odpověď Obamovi

24. 8. 2015

Šest ruských letounů MiG-31 přiletělo do Damašku. Dodávka letecké techniky vládě Bašára Asada se uskutečnila v rámci částečného splnění dohody podepsané v roce 2007, která předpokládá dodávku osmi stíhaček. Informoval o tom turecký web BGN News a dodal, že Rusko prosazuje vznik široké mezinárodní koalice pro boj s teroristickou skupinou "islámský stát". V Rosoboronoexportu sdělili Interfaxu, že nepotvrzují ani neodmítají toto oznámení.

Z Aleppa do Calais: Příběh syrského lékaře

24. 8. 2015

Lékař hovořil o druhé světové válce, kdy Sýrie poskytovala útočiště Řekům a dalším evropským uprchlíkům před nacisty. "My jsme je nedávali do táborů," řekl a potřásl hlavou. "Zvali jsme je do svých domovů. Nikdy na to nezapomeneme."

Modrá světla policejních automobilů blikala v dálce, u každého přístupu k terminálu Eurotunnelu v Calais a ve všech strategických postaveních po mnoho kilometrů podél nového britského plotu. Končila noc další honby mezi uprchlíky a policií. Uprchlíci se snaží dostat se skrz ploty a skrýt se na kamionech a na vlacích. Policisté v plné polní proti nim používají pendreky a slzný plyn.

Bylo půl druhé ráno, když lidé, vyčerpaní a zdeprimovaní, zahájili svou dvouhodinovou chůzi zpět do uprchlického tábora Džungle. Začal se mnou mluvit jeden syrský uprchlík. Byl to lékař z Aleppa.

"Můžete udělat dvě věci," řekl. "Zastřelte mě, anebo mě skryjte ve svém kufru."

Lékaři jsou v syrské válce specificky vyhledáváni a stříleni za to, že léčí nemocné a zraněné lidi. Před čtyřmi měsíci po bombovém útoku tento lékař opustil svou rodinu a domov v Aleppu s 5000 librami (190 000 Kč) v kapsách. Okradly ho gangy v Srbsku a od té doby přišel o všechny peníze - musel zaplatit pašerákům.

Kdo vyhrává ve válce proti Islámskému státu?

24. 8. 2015 / Daniel Veselý

Rok trvající vzdušná kampaň proti pozicím džihádistů z Islámského státu v Iráku a Sýrii, jak se zdá, není úspěšná tak, jak by si Obamova administrativa a její spojenci představovali. K tomuto závěru ostatně dospěly i samotné americké zpravodajské služby. Několik vítězů však tato vojenská operace již má.

Jak už je naznačeno v perexu článku, Američany vedené letecké údery na islamisty v Iráku a Sýrii nejsou ani po roce úspěšné, a to ze dvou zásadních důvodů.

Británie deportuje Afghánce. Po návratu do vlasti jim hrozí smrt

24. 8. 2015

Britští právníci se na poslední chvíli snaží zabránit letecké deportaci afghánských žadatelů o azyl zpět do Afghánistánu, kterou plánuje na úterý britské ministerstvo vnitra. V pátek rozhodl britský odvolací soud, že deportování Afghánci by byli v ohrožení života, britské ministerstvo vnitra však deportaci připravuje stejně.

Mnoho Afghánců, kteří mají být z Británie deportováni, jsou bývalí dětští žadatelé o azyl, kteří žili v Británii v pěstounských rodinách a ministerstvo vnitra je nyní chce deportovat zpět do Afghánistánu, protože je jim teď 18 let.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za červenec 2015

11. 8. 2015

V červenci 2015 přispěli čtenáři finančně na Britské listy bankovním příkazem celkovou částkou 26 669,32 Kč. Příjem z reklamy byl 19 211 Kč.

Zůstatek byl koncem července 2015 164 494,76 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.