Co se skrývá za tajným vojenským plánem EU na vyřešení uprchlické krize?

25. 6. 2015 / Daniel Veselý

Západ nejprve destabilizoval severní Afriku, a umožnil tak vznik trhu pro překupníky s lidmi, jehož katastrofálními následkem je, že se ze Středozemního moře stal masový hrob. Řešením této otřesné situace má nyní být plán vojenského potlačení uprchlické vlny, a to ještě na africkém kontinentu.

Evropská unie se koncem května „vytasila“ s návrhem, jak řešit uprchlickou krizi, jak se dozvídáme z „uniklého“ dokumentu zveřejněného organizací Wikileaks ZDE.

Ministři obrany členských zemí EU, v čele s politickými představiteli Velké Británie a Itálie, schválili plán na vojenskou intervenci proti „lodím, které jsou používány k přepravě uprchlíků v Libyi a Středozemí“. Jinými slovy jde o to, aby byl zaražen příliv běženců násilnými prostředky, a to ještě předtím, než se nalodí.

Nemusíme mít křišťálovou kouli na to, abychom dokázali odhadnout, co takový krok může způsobit v již tak labilním regionu. Navíc některé návrhy obsažené v tomto dokumentu vyvolávají znepokojující otázky.

Tsunami uprchlíků z Afriky a Blízkého východu de facto nastalo zanedlouho poté, co byl protikaddáfiovskými rebely za pomoci NATO svržen libyjský diktátor. Zemi a region zároveň zaplavilo obrovské množství zbraní ze Západu, což se projevilo v silné destabilizaci řady tamních zemí, nejen samotné Libye. Víme dobře, že se z militantními buňkami paralyzované Libye stalo eldorádo pro překupníky s lidmi, putujícími na sever přes Středozemní moře, jež se proměnilo v obrovský zející hrob, v němž již zmizely desítky tisíc nešťastníků.

Za této hororové situace přichází Evropská unie s naprosto nelogickým návrhem, kterak vojenskými prostředky zastavit příval běženců směřujících do Pevnosti Evropa. V dokumentu zveřejněném Wikileaks se můžeme dočíst, že „tajný plán EU“ počítá s tím, že případný vojenský útok bude namířen na „uprchlické dopravní sítě a infrastrukturu“, včetně „kotvících lodí“, a vojenské operace se uskuteční na „příhraničním území“ Libye.

Podle návrhu bude vojenská síla nasazena i proti „civilní infrastruktuře v Libyi, aby byl zastaven příval uprchlíků“ do Evropy. „Vzhledem k tomu, že se některé členské země EU a NATO zúčastnily dřívějšího útoku na Libyi – a také proto, že je dokázáno, že v Libyi jsou ropná naleziště, může navržený postup vést k další ozbrojené intervenci v Libyi“.

Pokud by doopravdy došlo k realizaci těchto nebezpečných plánů, jistě by v jejich důsledku umírali nevinní lidé, nikoliv jen pašeráci lidských bytostí, kteří jsou podle plánu legitimním vojenským cílem. Přestože v dnešní Libyi převládá chaos a bezvládí, mohli by její političtí představitelé případný vojenský úder EU vnímat jako porušení mezinárodního práva.

A to není zdaleka vše; z dokumentu jasně vyplývá, že Evropská unie má zájem o libyjskou ropu a je kvůli tomu ochotna se pustit do dalšího, vysoce rizikového vojenského dobrodružství s lehce předvídatelnými následky. Nemohu se ubránit pocitu, že migrační krize je jen vhodnou záminkou, jak zajistit kontrolu nad libyjským nerostným bohatstvím pod kuratelou Evropské unie.

Vytisknout

Související články

Rozevřít náruč? Postavit zeď? Sprásknout rukama?

25.6. 2015 / Miloš Dokulil

Hned na samém začátku uvažování o té poměrně „nové“ tématice je tu problém s charakteristikou těch, o něž tu běží. Jde vesměs o lidi, kteří prchají před možnou záhubou? Anebo jde spíše o jedince, kteří si jenom (či především) chtějí v život...

Vatikán: Imigranti představují pro Evropu přínos

24.6. 2015 / Boris Cvek

Nejsem žádným příznivcem Vatikánu, spíše je mi tato instituce jako pozůstatek středověku trnem v oku, a to bez ohledu na to, že ji zrovna vede sympatický papež. Ani si nemyslím, že vše na první pohled hezké, co papež František říká, je nutno brát...

Pociťuji hrůzu nad postojem veřejnosti k otázce imigrantů

21.6. 2015

Jsem člověk, který žije celý život v jednom regionu, žádný světoběžník a nemyslím si že mám nějaké světové názory, či západní myšlení. Ale prostě musím ze sebe dostat svůj pocit totální hrůzy a zhnusení nad postojem veřejnosti k otázce imigrant...

Itálie pohrozila, že začne imigrantům vydávat schengenská víza

16.6. 2015

Itálie je frustrována, že jí EU nechce pomoci s uprchlíky a pohrozila, že jim začne vydávat schengenská víza pro cestu do dalších zemí EU, pokud nedojde k rozumné dohodě. V úterý se mají v Lucembursku sejít ministři vnitra EU k diskusi o t...

Obsah vydání | Pátek 26.6. 2015