EU nebude rozdělovat imigranty do členských zemí: Francie a Španělsko to odmítly

19. 5. 2015

Plán Evropské unie na to, aby jednotlivé evropské země přijaly konkrétní kvóty uprchlíků, se v úterý zřejmě úplně rozložil poté, co ho Francie a Španělsko odmítly podpořit.

Velká Británie minulý týden oznámila, že se projektu neúčastní, ale že dál bude přijímat žadatele o azyl.

Francouzský prezident François Hollande řekl, že podporuje spravedlivější rozmísťování uprchlíků do jednotlivých zemí EU, ale že kvóty jsou nepřijatelné.

Přijmout uprchlíky odmítl v pondělí i španělský ministr zahraničí s tím, že vysoká nezaměstnanost ve Španělsku znamená, že Španělsko další přistěhovalce přijmout nemůže.

Systém kvót také odmítly Česká republika, Estonsko, Maďarsko, Litva, Lotyšsko, Polsko a Slovensko.

Hollande zdůraznil, že čistě ekonomičtí migranti budou z Evropy deportováni. Dodal ale, že Německo, Francie a Švédsko přijímají velké množství žadatelů o azyl. Musíme zajistit, aby i jiné země hrály svou roli.

Michael Diedring, generální tajemník Evropské rady pro uprchlíky a exulanty, konstatoval: "Máme potíže pochopit, proč členské země EU nejsou ochotny poskytnout těmto lidem ochranu."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Související články

Cesta jedné syrské rodiny za azylem

29.6. 2015

Na prudkém kopci před nimi zářilo rudé světlo. Makedonské město kasin, kterému je nutné se vyhnout. Gangy ozbrojené zbraněmi a olověnými trubkami bijí a olupují migranty. Na cestě je zkorumpovaná policie. Kamery s termovizí. Vlci. Ahmed po dlouhých d...

ČR není "Západ", odmítá jeho standardy

28.5. 2015 / Kryštof Kozák

Chtěli bychom si žít jako ve Skandinávii, ale brání nám v tom hlavně naše vlastní omezené uvažování. Není to pouze zkostnatělé školství, kde je Babička stále biblí a kdo neumí vysypat z rukávu „pýcha pytel pysk netopýr slepýš pyj“, tak má za pět. Jde...

Obsah vydání | Úterý 19.5. 2015