V Moskvě byl zastřelen opoziční politik Boris Němcov

27. 2. 2015

Ruský opoziční politik Boris Němcov byl v pátek večer zastřelen v centru Moskvy. Agenturu Interfax o tom informoval zdroj v bezpečnostních složkách.

"Neznámý muž čtyřikrát vystřelil na Borise Němcova. Politik v důsledku střelných zranění zemřel," uvedl zdroj.

Němcov, 55, napsal v posledních letech celou řadu analýz, která spojovala Vladimíra Putina a jeho vnitřní kruh spolupracovníků s korupcí. Němcova v centru Moskvy, nedaleko Kremlu a katedrály sv. Vasila Blaženého, čtyřikrát střelil do zad útočník, který uprchl v bílém autě.

Němcov se měl v neděli účastnit demonstrace proti Vladimíru Putinovi. Několik hodin před svým zavražděním vystoupil Němcov v rozhlasové stanici Echo Moskvy a vyzýval Moskvany, aby se v neděli účastnili opoziční demonstrace.

Jeden z dalších organizátorů této demonstrace, Alexej Navalnyj, byl 15 dní před demonstrací uvržen do vazby.

V posledních letech používal Kreml proti opozičním politikům šikanování a vláčení po soudech, avšak už 10 let až do dneška nebyl žádný opoziční politik zavražděn.

Podle informace Němcovova spolupracovníka Ilji Jašina připravoval opoziční politik ke zveřejnění materiál věnovaný přítomnosti ruských vojsk na Ukrajině.

Ruský prezident označil zabití Borise Němcova za "nájemnou vraždu" a adresoval rodině kondolenci.

Ruské tiskové kanceláře uvedly, že na místě zločinu jsou vysocí policisté a vrah se hledá.

Boris Němcov byl ruský liberální politik, kritik prezidenta Vladimira Putina. V letech 1997-98, v době prezidentství Borise Jelcina, zastával funkci vicepremiéra. V roce 2010 se stal jedním z prvních signatářů opoziční kampaně s názvem "Putin musí odejít".

Reportérka rozhlasu BBC z Moskvy v sobotu ráno konstatovala, že Němcov byl sice významným členem ruské opozice, a kdysi dávno v Rusku čelným politikem, ale že opozice je v Putinově Rusku dnes naprosto marginalizována a především za poslední rok Rusko ovládá atmosféra vypjatého nacionalismu, kdy jsou lidé v médiích označováni za národní hrdiny nebo národní zrádce. Němcov byl v tomto diskursu považován za zrádce ruského národa.

Podrobnosti v ruštině ZDE ZDE ZDEZDE

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 27.2. 2015