Rusko proti Litvě, aneb Lupič křičí "Chyťte lupiče!"

27. 2. 2015 / Karel Dolejší

Rusko právě posílá Litvě protestní nótu ZDE. Má se týkat postoje Vilniusu k ukrajinské válce, konkrétně tvrzení Moskvy, že litevský velvyslanec při OSN údajně "přiznal" litevské dodávky zbraní a munice na Ukrajinu.

Podle ruského ministerstva zahraničí Litva porušila své mezinárodní závazky týkající se vývozu zbraní. Moskva se odvolává na evropský kodex pro obchodování se zbraněmi, který zakazuje export v případě, že zbraně mohou být použity k vnitřní represi. Dále zmiňuje mezinárodní dohody zakazující dodávky zbraní zemím, které se mohou dopouštět genocidy, zločinů proti lidskosti, porušování Ženevských úmluv a útoků na civilisty.

Podle litevského ministerstva zahraničí Litva již před rokem přiznala, že pomáhá Ukrajině "v rámci svých možností", nebylo ovšem uvedeno nic konkrétního. Z dostupných údajů ohledně materiální pomoci lze zatím pouze usuzovat, že během bojů o doněcké letiště mohla ukrajinská strana z Litvy získat menší množství moderních protitankových prostředků. V jakém smyslu by taková dodávka představovala nebezpečí vnitřní represe není příliš jasné.

Kodex EU pro obchodování se zbraněmi má deklarativní charakter a dochází bohužel k jeho častému porušování bez jakýchkoliv podstatných následků, také ze strany České republiky. Že by se ukrajinská strana dopouštěla genocidy, zločinů proti lidskosti, porušování Ženevských úmluv doloženo nebylo. Z porušování Ženevských úmluv a mezinárodního válečného práva jsou na prvním místě podezřelí "separatisté" s oblibou sami natáčející zneužívání válečných zajatců a dopouštějící se také jejich poprav. Na civilisty v konfliktu útočí obě strany, ukrajinská armáda i "separatisté", a to včetně útoků kazetovou municí dodanou z Ruska.

Litevská strana se podivuje, že Moskva, která masivně zásobuje jednotky na východní Ukrajině vojáky, všemožnou výzbrojí, municí a posílá na území sousedního státu bez jeho souhlasu i pravidelné jednotky kritizuje Litvu za pouhý zlomek toho, co provádí sama - a navzdory velkému množství důkazů ZDE stále opakuje historky o "hornících a řidičích, kteří se zmocnili zbraní".

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 27.2. 2015