Barack Obama plánuje zdanit americké korporace ze zisků ve výši 2 bilionů dolarů, které mají v zahraničí

3. 2. 2015

Koporace Apple, Microsoft a General Electric budou každá muset zaplatit daně ve výši 10 miliard dolarů nebo více, pokud projde prezidentův návrh, aby na jejich zahraniční zisky byla uvalena jednak jednorázová dań a pak pravidelná daň ve výši 19 procent.

Jednorázová daň by přinesla americkému státu nejméně 238 miliard dolarů a zvýšila by americké HDP o 1,5 procenta, pokud by byla použita k financování nové infrastruktury. Zisky, které americké firmy ukládají v zahraničí, se zvýšily od roku 2002 na 2,1 biliony dolarů. Týká se to především technologických a farmaceuitických firem.

Podrobnosti v angličtině ZDE

USA
Vytisknout

Související články

Korpokracie způsobila úpadek civilizace

14.7. 2016 / Ivo Barteček

Země východní Evropy, včetně České republiky, nejsou ekonomicky nevýkonné a neschopné, jejich obyvatelstvo není líné nebo tupé. Země východní Evropy jsou vlastněny a ovládány korporacemi.

Každým osprchováním podporujeme zahraniční korporace

10.3. 2016 / Ivo Barteček

Veolia je společnost z Francie, která inkasuje za námi zaplacené stočné a vodné, aniž by do České republiky a jejích vodáren či kanalizací investovala byť jediný zlámaný groš. Každou koupelí, každým umytím rukou, každou skleničkou vody z vodovodu zle...

Obsah vydání | Čtvrtek 5.2. 2015