Angličané si právě uvědomili, že po květnových volbách jim budou vládnout skotští nacionalisté

5. 2. 2015

Lord Ashcroft provedl ve 14 volebních okrscích ve Skotsku podrobný průzkum veřejného mínění. Zjistil, že až na jeden ve všech ostatních labouristé přijdou o poslance. Přesun volební podpory od labouristů k skotským nacionalistům je všude vyšší než 20 procent a v průměru je 25 procent. Jde o radikální změnu volebních preferencí.

U voličů mladších 44 let je podpora pro skotské nacionalisty téměř dvojnásobná než podpora pro labouristy. Skotští nacionalisté vedou ve všech věkových skupinách s výjimkou lidí starších 65 let.

Z modelování, které provedl list Guardian, vyplývá, že skotští nacionalisté získají v květnu 54 ze všech 59 poslaneckých křesel ve Skotsku. Liberální demokraté si udrží jedno křeslo a labouristé čtyři. Konzervativci si ani neškrtnou.

Vzhledem k tomu, že v londýnské Dolní sněmovně potřebuje politická strana 326 křesel, má-li získat volební většinu, po květnových volbách zřejmě bude vládnou koalice skotských nacionalistů a labouristů.

Znamená to, že skotští nacionalisté budou mit v Británii rozhodující hlas.

Dramatický pád labouristické podpory ve Skotsku má paralely v některých jiných evropských zemích, kde také kolabuje tradiční sociální demokracie a vznikají nové strany.

Paradoxně, navzdory tomu, že skotští nacionalisté loni v září prohráli referendum o samostatnosti, jejich volební podpora je jednotná, kdežto stoupenci unie s Anglií jsou zcela roztříštěni.

Šéfka Skotské nacionální strany Nicola Sturgeon je daleko nejpopulárnějším politikem v Británii. Ve Skotsku je s ní spokojeno 69 procent voličů.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 5.2. 2015