Upadající americká infrastruktura:

Newyorské vodovodní nádrže obsahují nebezpečnou bakterii, svědci hovoří o holubích výkalech

28. 1. 2014

Nádrže na pitnou vodu na střechách jsou jedním ze symbolů New Yorku. Jakkoliv mohou být považovány za relikt, miliony obyvatel získávají každý den pitnou vodu právě z nich.

Avšak uvnitř těchto venkovsky vypadajících zařízení se často nachází tlustá vrstva bahna. Mnoho z nich nebylo léta vyčištěno ani neprošlo kontrolou. A předpisy jsou málokdy vynucovány, zjistilo šetření redakce listu The New York Times.

Dokonce i některé z těch, co jsou pravidelně udržovány, obsahují baktérii E. coli, kterou úřady používají k předvídání přítomnosti virů, baktérií a parazitů způsobujících choroby. Zmíněná baktérie se nachází v savčích a ptačích výkalech a její likvidace podle předpisů vyžaduje převařování vody.

NYT odebral vzorky z vodáren na dvanácti budovách v Manhattanu, Queensu a Brooklynu. V pěti z nich nalezl E. coli, v těchto pěti a dalších třech pak koliformní baktérie. Vzorky pocházejí ze dna nádrží, které se nachází pod ústím sací trubky, ale podle expertů cirkulace vody v nádrži znamená, že hrozba kontaminace není vyloučena.

V New Yorku je podle oficiálních záznamů asi 12 - 17 000 vodáren na střechách. Téměř 60% majitelů budov přitom podle výzkumu městských úřadů nedodržuje vyhlášky ohledně veřejné hygieny.

Experti konstatují, že zjištěná kontaminace indikuje vnikání živočichů do těchto nádrží, téměř jistě ptáků a možná rovněž veverek. Úřady zjistily 311 případů vypuknutí nemocí spojených s vodárnami.

Majitelé nemusejí městu předkládat důkazy o čištění a inspekcích nádrží, jako je tomu v případě výtahů a boilerů. Donedávna nemuseli předkládat doklady ani nájemníkům.

Už v roce 1995 dělníci ve středostavovské čtvrti Stuyvesant Town-Peter Cooper Village hovořili o tom, že se v nádržích na pitnou vodu v létě koupají a plave v nich holubí trus.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 28.1. 2014