Ukrajinská ministryně hrozí výjimečným stavem

27. 1. 2014

Ukrajinská ministryně spravedlnosti poohrozila protivládním demonstrantům okupujícím její ministerstvo, že pokud budovu neopustí, vyhlásí výjimečný stav.

Olena Lukaš sdělila médiím, že požádá Národní bezpečnostní a obrannou radu, aby zavedla uvedené opatření. Ministerstvo spravedlnosti se stalo poslední v řadě vládních budov obsazených během neděle. Demonstranti před ním postavili barikádu z pytlů se sněhem. Mezitím se šíří i okupace správních budov v regionech.

V tuto chvíli se o výjimečném stavu mezi ukrajinskými představiteli pouze diskutuje. K vyhlášení výjimečného stavu vyzývají vládu proruští představitelé na Krymu.

Debatuje se o tom, zda má vláda dostatek loajálních jednotek, které by "vyčistily" ulice měst a pak čelily nevyhnutelné reakci. Nikdo přesně neví, jak jsou rozloženy politické sympatie vojáků, pořádkové policie a dalších bezpečnostních složek.

Lze však s jistotou říci, že velká část bezpečnostního personálu pocházejícího ze středních a západních oblastí země, kde jsou protesty nejsilnější, by odmítla splnit rozkazy prezidenta Janukovyče. Není však jasné, zda by případná represe zahrnovala i armádu, zatím signály z vlády byly negativní.

Pokud se úřady rozhodnou pro potlačení protestů a nebudou mít dostatek jednotek k jeho vynucení, vyhlášení výjimečného stavu se naopak může stát koncem prezidenta Janukovyče.

Protesty se již objevily i ve východní části země, která tradičně má blíže k Rusku a kde se Janukovyč těšil silné podpoře.

Parlament se v úterý sejde na mimořádném jednání, ale šéf dal předem najevo, že o výjimečném stavu diskutovat nebude.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 27.1. 2014