Za romský problém je odpovědný stát

11. 1. 2014 / Radek Vrajik

Velmi často slýchám kritiku Romů při které dotyčný jedním dechem dodává, že proti "slušným Romům" nic ale vůbec nic nemá, píše Radek Vrajik. Já sám jsem toho názoru, že i ti "neslušní" Romové nemohou být nějak jednoznačně odsuzování, protože Romové jako celek jsou skutečně pod politickým tlakem a to má své následky.

Na druhé straně chápu vztek lidí, kteří se díky hlučným sousedům nemohou vyspat, nebo jim nějací asociálové zmlátí děti. A tady snad ani primárně nejde o to, k jakému etniku náleží.

Dokonce slyším velmi často i chválu Vietnamců. Že nikdy nepobírají dávky a velmi dlouho a usilovně pracují. U spousty Čechů to vyvolává respekt. Samozřejmě často i opak.

Podle mého názoru je za "romský problém" odpovědný stát, který není schopen zajistit normální občanské soužití a zajistit pořádek. A to preventivně a trvale, ne až posláním kordonů těžkooděnců, až vznikne krize. Problém začíná už ve škole, která díky pseudokorektnosti není často schopna zabránit terorizování ostatních asociálními žáky.

Dochází k tomu falešným vnímáním pojmů jako "liská práva" a "svoboda". Co je důležitější - újma způsobená tím, že jsou třídy sledovány kamerami nebo újma způsobená slabším šikanou v nestřežené chvíli, když to učitel nestačí pohlídat?

Pokud statisticky dochází častěji k těmto problémům právě ze strany Romů (vzhledem k jejich sociálnímu statusu se to dá pochopit), dochází k takovým chybným zobecněním zcela zákonitě. Emoce, jako většinou, převládnou nad rozumem. To se dá velmi dobře zneužít politiky a také se tak děje.

Obávám se proto, že se těmto excesům do budoucna nevyhneme a díky krizi se to bude zhoršovat. Dokazuje to i nový trend ve VB, kde je namířen proti přistěhovalcům z východní Evropy. Vcelku se tomu nedivím, zákonitě k tomu muselo dojít a to ze stejných příčin, jako v ČR.

Jak tedy donutit stát a politiky, aby tomu zabránili?

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 10.1. 2014