Po 42 letech odhalena totožnost aktivistů, kteří vyloupili kancelář FBI

8. 1. 2014

Tři bývalí političtí aktivisté odhalili svou účast na vloupání do kanceláře FBI nedaleko Philadelphie, při němž si odnesli až tisícovku různých dokumentů a rozzuřili tehdejšího ředitele organizace J. Edgara Hoovera. Zároveň také poprvé upozornili na špehování Američanů, 42 let před Edwardem Snowdenem.

Osmdesátiletý John Raines, bývalý profesor Temple University, jeho žena Bonie a Keith Forsyth, bývalý řidič taxíku, v nové knize přiznávají, že byli součástí osmičlenné skupiny aktivistů proti válce ve Vietnamu, která 8. března 1971 vyloupila kancelář FBI v pennsylvánské Medii. Jejich čin je formálně dávno promlčen.

Skupina byla neozbrojená a dovnitř pronikla s pomocí sochoru. Odešla s plnými kufry materiálů o kontrašpionážním programu FBI (Counter Intelligence Program, Cointelpro), jehož cílem bylo skrytě monitorovat skupiny aktivistů za lidská práva a aktivisty proti válce ve Vietnamu.

O tomto programu se mluvilo, ale neexistovaly jasné důkazy a lidé mimo okruh aktivistů v jeho existenci nevěřili. Skupina se tedy rozhodla důkazy získat.

Bonnie Rainesová dodává, že všechny obvyklé aktivity protestujících - transparenty, pochody, petice - stejně k ničemu nevedly.

Jeden z odcizených dokumentů obsahoval direktivu z Hooverovy kanceláře, aby byly prováděny rozhovory a aktivisty ve snaze je obtěžovat. "Zesílí to paranoiu endemickou v těchto kruzích", uvádí dokument doslova.

Loupež naplánoval Bill Davidon, tehdejší profesor fyziky na Haverford College a prominentní odpůrce války ve Vietnamu. Zemřel vloni koncem roku. Byla provedena v okamžiku, kdy televize přenášela vysoce sledovaný boxerský zápas a některé ze stráží se dívaly na televizi.

Kniha The Burglary: The Discovery of J. Edgar Hoover's Secret FBI pochází z pera Betty Medsgerové, bývalé reportérky listu Washington Post.

Zdroj v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 8.1. 2014