Vědci: Podle satelitních měření se množství sluneční energie, absorbované do atmosféry, stále zvyšuje

22. 9. 2013

Vědci se také zabývali údajným nedávným "zpomalením" globálního oteplování, které zaznamenali meteorologové. Podle nové zprávy IPCC stoupala za poslední půlstoletí globální teplota každé desetiletí o asi 0,15 stupňů Celsia. Od roku 1998 však stoupá jen o 0,05 stupňů Celsia. Popírači globálního oteplování této skutečnosti využívají k argumentaci, že se prý globální oteplování zpomaluje a zřejmě se zastaví.

Vědci tento argument odmítají. Satelitní měření slunečního záření, které vstupuje do atmosféry, ve srovnání se zářením odráženým zpět do vesmíru, dokazují, že v rychlosti oteplování Zeměkoule nedošlo k žádným změnám. Většina vědců argumentuje, že změny v mořských proudech zřejmě přenášejí teplo do hloubi oceánů.

"Teplo stále na Zemi přichází, ale zřejmě se koncentruje v hloubi oceánů a my nemáme nástroje jak to měřit," řekl profesor Ted Shepherd z Readingské univerzity.

Totéž konstatoval profesor Myles Allen z Oxfordské univerzity: "Zkoumali jsme předpovědi, učiněné klimatology za poslední tři desetiletí, a jsou co se týče předpovídání následné míry globálního oteplování absolutně přesné," zdůraznil. "Naše klimatické modely jsou robustní a fungují dobře."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 20.9. 2013