PROALT:

Klaus-Nečasova amnestie vystihuje podstatu dnešní české pravice

5. 1. 2013

tisková zpráva

Prezident ČR Václav Klaus vyhlásil při svém novoročním projevu 1. ledna 2013 poměrně rozsáhlou amnestii, jejíž 2. článek ve svých důsledcích vyjímá z moci trestní spravedlnosti některé podezřelé i usvědčené pachatele závažných hospodářských deliktů. Tento akt představuje výmluvnou tečku za Klausovou prezidentskou érou a ztělesňuje její podstatu.

Václav Klaus byl v 90. letech spolutvůrcem a hlavním propagátorem ekonomické transformace, během níž došlo nejen k rozkradení významné části národního hospodářství, ale byly také položeny základy dodnes fungujících klientelistických sítí, propojujících politické a hospodářské kruhy. Hlavním smyslem Klausova prezidentování bylo diskreditovat kritiku, která se zcela oprávněně na důsledky ekonomické transformace snášela, znemožnit nápravu jím spoluzaviněných poměrů a překrýt společenské rozpory ohlupujícím apelováním na národní soudržnost a tradiční hodnoty. Navzdory snahám Klause a jeho pomahačů se v poslední době, i díky tlaku občanské společnosti, množily doklady sebevědomí a odhodlání mnohých policistů, žalobců a soudců potrestat pachatele zločinů bez ohledu na vliv a postavení; otevírala se cesta těm politikům, kteří usilují o alespoň částečné zlepšení poměrů. Přesně v tomto okamžiku, jako by na rozloučenou před definitivním opuštěním úřadu, zasáhla prezidentova "vyšší moc" a pokusila se celý proces zvrátit.

"Nezpochybňujeme samotný princip amnestie," zdůrazňuje právník a člen ProAltu Pavel Čižinský. "Průtahy v trestním řízení jsou závažný problém a poškozují právo stíhaných na spravedlivý proces. Je ale politicky přinejmenším necitlivé aplikovat plošně amnestii na kauzy, mezi nimiž je disproporčně mnoho případů tunelování a korupce."

Mluvčí ProAltu Martin Škabraha k tomu dodává. "Amnestie pro exponenty mafiánského kapitalismu je tím otřesnější, že přichází v době, kdy důvěra občanů ve stát visí na vlásku. Klaus tím ukázal vztyčený prostředníček všem, kdo se na náročném a často riskantním vyšetřování této kriminality podíleli, všem, kdo ještě věří ve vymahatelnost práva. Je to porušení prezidentského slibu, v němž se Václav Klaus zavázal jednat v zájmu všeho lidu."

Fakt, že premiér Petr Nečas připojil k amnestii svůj podpis, dokládá podstatu politiky současné české pravice. Kabinet, který se samolibě ztotožnil s vládou práva a boje proti korupci, omilostní celou řadu tunelářů a korupčníků. Zatímco dolních 99 % je "vinno" tím, že si žilo "nad poměry", a musí se uskromnit a "polepšit", práva bohatých zločinců, jejichž advokáti dokázali procesy protahovat, jsou chráněna se zvláštní péčí.

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 4.1. 2013