Klausova amnestie hrozí ústavní krizí

5. 1. 2013

To že lidé protestují proti amnestii, to je reakce na stav naší společnosti, míní Michal Valdman. Amnestie totiž ve své podstatě útočí přímo na základy demokracie a právního státu, protože jeden (dva) lidé paušálně rozhodnou o vině a trestu. To je hrubě v rozporu s chápáním spravedlnosti. Potlačuje to nejen základní lidská práva poškozených (netřeba komentovat), ale i práva stíhaných a odsouzených, protože nemohou případně očistit své jméno od obvinění či si nejsou s jinými obviněnými rovni před zákonem (někdo bude propuštěn a někdo jiný ne - toto údajně nastane v kauze H - Systém). Povšimněte si prosím drastického rozdílu plošné amnestie a udělení milosti konkrétnímu člověku, kde prezident má zkoumat konkrétní detaily případů.

Laskavě si také uvědomte, že ústava je jaksi samosvorná - tudíž je ve stejně pozici jako např. měna nekrytá zlatem či jinou konkrétní hodnotou. Dokud lidé věří, že má smysl a hodnotu, tak to funguje. Současná situace pak hrozí hlubokou ústavní krizí, protože lidé už prezidentovi nevěří a on vesele zneužívá absolutistické prvky naší hloupé napsané ústavy.

Dochází vám, že téhle zemí potenciálně hrozí občanská válka? Statistika totiž funguje i pro lidí v ozbrojených složkách státu - většina z nich jsou také naštvaní lidé a mohli by se rozhodnout, že nebudou rozhánět demostrace, až jim to vláda či prezident nařídí... a to bude začátek konce.

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 4.1. 2013