Rozhlasová moderátorka: Osahávali mě během živého vysílání

6. 10. 2012

Kontroverze ohledně Jimmyho Savilea, televizní celebrity společnosti BBC, kterého obvinila celá řada žen, že je znásilnil, když byly nezletilými dívkami, se rozšiřuje na celý někdejší étos v rozhlasové a televizní společnosti BBC.

Bývalá moderátorka rockové stanice BBC Radio 1 Liz Kershaw svědčila o tom, že ji při vysílání v rozhlasovém studiu v osmdesátých letech běžně osahával jiný moderátor. Kershawová charakterizovala atmosféru v rozhlasové stanici jako "zastrašující", a uvedla, že když se pokusila si stěžovat, byla obviněna, že je lesbička.

Společnost BBC uvedla, že je šokována obviněními, že by se nějaký zaměstnanec BBC mohl takto chovat.

Mluvčí BBC uvedl: "Jsou to obvinění, která musejí být vyšetřena policií. Doporučujeme všem, kdo mají takovéto informace, aby kontaktovali policii."

Kershawová, která nyní pracuje ve stanici Radio 6 Music, uvedla, že když začala r. 1987 pracovat pro BBC Radio 1 jako moderátorka, byl to rok, kdy Jimmu Savile ze stanice odešel do důchodu, o skutečnosti, že znásilňuje mladé dívky, "věděli všichni".

"Ve stanici Radio 1 si všichni dělali legraci ze Savileho a mladých dívek." Podle Kershawové to bylo typické pro atmosféru mezi pracovníky této rozhlasové stanice v tu dobu.

"Když jsem začala pracoval pro BBC Radio 1, octla jsem se uprostřed kultury, jakou jsem nikdy předtím nezažila. Bylo to jako kdybych se octla v šatně nějakého ragbyového klubu a pro mladou ženu to bylo děsivé.

Jeden moderátor mě pravidelně osahával. Seděla jsem ve studiu, se sluchátky na uších, zády ke dveřím studia, vysílala jsem živě k národu, neslyšlela jsem nic než to, co bylo ve sluchátkách, a najednou zjišťuju, že mi někdo pod svetr strká ruce a osahává mi prsa. Nemohla jsem nic říct, protože jsem vysílala živě. Když jsem si šla stěžovat, nevěřili mi a řekli mi: Tobě se to nelíbí, ty jsi lesbička?"

V pátek se vyjádřil generální ředitel BBC George Entwistle, že je šokován všemi těmito odhaleními, ale tvrdil, že neexistují důkazy, že by vedení BBC informace o zneužívání žen celebritami BBC potlačovalo.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 5.10. 2012