Nízká účast voličů ve volbách oslabuje legitimitu zvolených poslanců

6. 10. 2012

Argumentujete, že nízká účast neohrožuje legitimitu žádné instituce. Ale to není pravda. Volby do Senátu pravidelně mají nízkou volební účast, především 2. kolo, a vždy to novináři velmi zdůrazní, ptají se dotyčných politiků a nutí je k reakci na alarmující čísla volební účasti. Naopak při větší volební účasti politici velmi děkují a je na nich vidět, jak si oddechli. Tento současný systém je především pro politiky, nikoliv pro občany a oni nutně potřebují, chtějí naši účast.

Existence Senátu je skutečně ohrožena a nízká volební účast, malý zájem občanů o tuto komoru v tom hraje zcela nezanedbatelnou roli. Naopak pokud by volby do Senátu provázela vysoká volební účast, pochybuji, že by existovali diskuze o tom, zda zrušit Senát.

Zamyslel jste se někdy, zda jde ještě skutečně o volby a ne o skrytý plebiscit?

A co mne velice šokuje je Váš křik na každého, kdo s Vámi nesouhlasí. Všiml jste si, že veřejně reagujete na úplně každého, kdo má jiný názor v tomto? Ať už poznámkou v dotyčném článku někoho, anebo "proti-článkem", kde se to hemží výrazy jako "proboha", "sakra", "pobavilo mě", "jste směšní", atd. Tady nejsme ve škole, nejste snad žádný mentor ani nositel pravdy, píše Karel Stehlík.

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 5.10. 2012