ÚTERÝ
Požár vzpour se šíří

15. 2. 2011

KD│ŠK│

  • Fox News/AP Izrael je rozhněván jordánskou snahou propustit vraha sedmi školaček. Izrael sdělil jordánskému velvyslanci, že pociťuje "odpor" k výzvě jordánského ministra propustit vojáka, jenž v roce 1997 zabil sedm izraelských školaček. Mluvčí ministra zahraničí Jigal Palmor řekl, že Izrael očekává, že jordánská vláda požadavek odmítne. Kapitán Ahmed Dakamseh si odpykává doživotní trest za zabití žákyň osmé třídy poblíž hranice. V pondělí se jordánský ministr spravedlnosti Husejn Mdžalí v Ammánu zúčastnil protestu, který žádal vrahovo propuštění. Jordánsko a Izrael podepsaly mírovou smlouvu v roce 1994.
  • Reuters Tunisané měsíc po pádu exprezidenta Bin Alího berou vážně princip lidové moci a uplatňují ho na každém kroku. Hoteloví zaměstnanci odmítají uklízet pokoje hostů, pokud nedostanou přidáno, zaměstnanci telefonní společnosti hrozí stávkou kvůli privatizačnímu plánu, a nespokojení dělníci na letišti přerušili mezinárodní lety. Žáci protestují proti učitelům a učitelé si u ministra stěžují na žáky. Nikdo neuznává žádná omezení a všichni chtějí všechno hned. Ekonomická situace se zhoršuje.
  • Al-Arabíja Očekává se, že Jordánsko zruší omezení pro veřejná shromáždění a umožní tak pořádat i shromáždění úředně nepovolená. Ministr vnitra v pondělí požádal kabinet o novelu zákona o shromažďování a o zrušení paragrafu, který vyžadoval povolení vlády pro takové akce, informovala státní agentura Petra. Místo toho budou organizátoři povinni pouze oznámit shromáždění s předstihem 48 hodin. Očekává se, že vláda návrh schválí a předloží ho parlamentu.
  • RIA-Novosti V Pásmu Gazy byla dnes dětská nemocnice "Mubarak" přejmenována na "Tahrír". Vládnoucí hnutí Hamás zastoupené představitelem místního misterstva zdravotnictví Jusúfem al-Mudalalem slavnostně přejmenovalo dětské zdravotnické zařízení ve městě Chán Junis na jihu enklávy. Předchozí název nemocnice navrhl bývalý palestinský předák Jásir Arafat.
  • Ašark Al-Avsat Téměř mrtvý Mubarak odmítá lékařské ošetření. Poté co egyptský velvyslanec v USA Samíh Šukrí veřejně potvrdil, že exprezident Mubarak je ve špatném zdravotním stavu, zdroj z prostředí armády tvrdí, že Mubarak může každou chvíli zemřít, protože jeho zdraví se drasticky zhoršuje a odmítá lékařské ošetření, včetně pokusů přesvědčit ho, aby za tímto účelem odjel do zahraničí, pravděpodobně do Německa, kde se již dříve léčil. Údajně opakuje své přání zemřít na egyptské půdě.
  • Jerusalem Post Demostranti z řad šíitské většiny v Bahrajnu během druhého dne protivládních protestů ovládli centrální Perlové náměstí v hlavním městě Manamě. Bezpečnostní síly se zřejmě drží zpět. Dnes byl při protestech ve strategicky důležité zemi, která je základnou americké 5. flotily, zabit nejméně jeden demonstrant.
  • Reuters Egyptská armáda podle informací státní zpravodajské agentury "doufá", že předá moc civilistům v srpnu, a tvrdí, že nemá v úmyslu udržet si po pádu prezidenta Mubaraka řízení země. Nicméně někteří představitelé sekulární větve opozice vyjadřují obavy, že konání parlamentních a prezidentských voleb bezprostředně po ukončení třicetiletého útlaku může znamenat výraznou výhodu pro nejlépe organizované opoziční uskupení, jímž je Muslimské bratrstvo.
  • Al-Arabíja Přiznivci třicet dva let vládnoucího prezidenta Sáliha spolu s policisty v civilu v jemenském hlavním městě napadli protivládní protesty obušky a elektrošokovými zbraněmi. Tři demonstranty zranili. Washington dnes oznámil, že zdvojnásobí podporu jemenským speciálním protiteroristickým jednotkám na 75 milionů dolarů.
  • AlArabíja Íránští poslanci po včerejších protestech požadují pro opoziční lídry Mehdi Karroubiho a Mirhosseina Musávího trest smrti za podněcování nepokojů v Íránu. . Obviňují je z účasti na "americkém spiknutí". "Poškozují zemi a měli by být souzeni", citovala oficiální tisková agentura IRNA zákonodárce. Volný termín "poškozují zemi" je obvinění, která odkazuje na srovnanání s politickým disentem v minulosti, a v islámském Íránu znamená trest smrti. Mluvčí soudu Gholamhossein Mohseni-Ejei řekl: "S těmi, kteří způsobili pondělní narušení veřejného pořádku, se budeme muset vypořádat pevně a okamžitě." Parlamentní mluvčí Ali Larijani také obvinil Spojené státy a jejich spojence z poskytování podpory opozici. "Hlavním cílem Američanů bylo simulovat nedávné události na Blízkém východě v Íránu a odvrátit pozornost od těchto zemí," řekl Larijani ve státním rozhlase.
  • Protesty proti duchovnímu establishmentu Íránu zřejmě skončily a život se dnes vrátil v ulicích Teheránu a dalších městech k normálu..

NEWS MONITOR PÁTEK SOBOTA NEDĚLE PONDĚLÍ ÚTERÝ- dopoledne

Egypt: Odstup mezi nadšením a realitou

15. 2. 2011

Analýza Egypt: The Distance Between Enthusiasm and Reality je zveřejněna se svolením společnosti STRATFOR.

Samozřejmě, je tu pocit, a byl tu už při demonstracích v roce 2009 v Teheránu, že dochází k něčemu neslýchanému, jak na to poukázal americký prezident Barack Obama. Říká se, že to má něco společného s Twitterem a Facebookem. Měli bychom si dnes uvědomit, že ke skutečným revolucím, které zničily režimy, došlo v letech 1989 a 1979, k té druhé dokonce před vznikem osobních počítačů. Jistě, tyto revoluce sahají zpátky do 18. století. Žádná z nich nepotřebovala sofistikované mobilní telefony, a všechny byly důkladnější a pronikavější než to, k čemu dosud došlo v Egyptě. Tato revoluce nebude "twitterizována". Nejvíce protestujících dorazilo na náměstí Tahrír poté, co byl Internet zcela odpojen.

KD│ Egyptský prezident Husní Mubarak 11. února rezignoval. Na jeho místo byla jmenována vojenská rada. 11. - 12. února davy, které se shromáždily na náměstí Tahrír, oslavovaly Mubarakův pád a triumf demokracie v Egyptě. 13. února vojenská rada zrušila ústavu a rozpustila parlament, slíbila ústavu novou, ratifikovanou referendem, a tvrdí, že armáda bude vládnout šest měsíců, nebo do té doby, dokud se nerozhodne, že je připravena uspořádat parlamentní a prezidentské volby.

Centrum studia evropských jazyků v Glasgow, včetně bohemistiky, podpořily britské celebrity

15. 2. 2011

Návrh zrušit centrum pro studium evropských jazyků a kultur, včetně bohemistiky, kritizovali v dopise skotskému ministru školství známý dramatik českého původu Tom Stoppard, baronka Onora O'Neill, donedávna šéfka Britské akademie a známá kritička Marina Warner.

Herec, spisovatel a komik a známá televizní osobnost Stephen Fry poslal na podporu střediska jazyků a kultur v úterý zprávu na twitteru.

Podrobnosti v angličtině ZDE

ANALÝZA

Svobodná republika generálů

15. 2. 2011 / Josef Brož

Dějinná zkušenost egyptské společnosti je spjatá se sérií procesů, jimiž se tato země vymaňovala ze sevření západních koloniálních mocností. Od roku 1952 do současnosti vládli Egyptu vojáci.

Kdo dnes vládne Egyptu?

Odchod Mubaraka zmařil izraelský útok na Írán

13. 2. 2011

Izraelští představitelé věděli, že jejich levé křídlo je bezpečné, jestliže šli do války, stavěli osady a jednali o míru na jiných frontách. Frikce ve vztazích mezi Jeruzalémem a Káhirou, jakkoliv byly občas frustrující, nepodryly základ strategické aliance vytvořené izraelsko-egyptskou mírovou dohodou, napsal vojenský komentátor listu Haaretz Aluf Benn.

Rusko plánuje taktické rakety na Kurilských ostrovech

15. 2. 2011

KD│ŠOK│ Rusko na sporných Kurilských ostrovech v Ochotském moři rozmístí nové protivzdušné obranné systémy, možná včetně S-400. Informovala o tom s odvoláním na zdroje v ruském generálním štábu agentura RIA Novosti. Ostrovy na konci 2. světové války obsadil SSSR a Japonsko žádá jejich navrácení. Územní spor se vyhrotil v několika posledních dnech. Ruský prezident Dmitrij Medveděv minulý týden uvedl, že Moskva by na ostrovech měla mít dostatek zbraní pro zajištění jejich bezpečnosti jako součásti svrchovaného území Ruska. Medveděv vyvolal debatu nad ostrovy v loňském roce, kdy se stal prvním ruským prezidentem, který navštívil souostroví. Dva další vysocí vládní úředníci, včetně ministra obrany, navštívili ostrovy v posledních měsících.

Náš jazyk a naše pravidla

14. 2. 2011 / Josef Švéda

Rád čtu názorové rubriky v českých denících. Je to takové moje hobby. Člověk se zde vždycky dozví něco nového a zajímavého. K úvahám mě však v drtivé většině případů nepodněcují ani tak myšlenkové výkony jednotlivých autorů jako spíš strategie, které pro sdělení svých postojů používají. Mnozí při tom také, ať už vědomě či nikoliv, navazují na prastaré české obrozenské tradice.

V tomto ohledu je inspirativní text Petra Kamberského s názvem "Dějiny jednoho omylu", v němž se komentátor jal vypořádat s dědictvím multikulturalismu.

Česká a středoevropská studia na University of Glasgow

Co chtějí zrušit

14. 2. 2011

Na YouTube byla zveřejněna první část krátkého informačního videa o bohemistice a středoevropských studiích na Glasgow University.

Máte-li zájem podpořit další existenci Britských listů, podepište tuto petici

11. 2. 2011

Velká studentská schůze proti škrtům na Glasgow University, pátek 11. 2. 2011

Další existence Britských listů, které jsou projektem University of Glasgow (mohou dosud existovat, protože je jejich šéfredaktor placen jako docent university v Glasgow, projekt Britských listů nedostává od univerzity žádné přímé dotace), je přímo spojena s kauzou další existence tamějšího střediska (Centre of Excellence) pro studium středovýchodní Evropy. Další informace ZDE.

Facebook: Modern Languages and Cultures at the University of Glasgow under Threat

My nížepodepsaní chceme vyjádřit svůj pevný odpor proti hrozbám, které činí vedení University of Glasgow centru Moderních jazyků a kultur.

Navrhované škrty by vážně ohrozily kvalitu vzdělání v humanitních oborech, ve společenskovědních oborech i jinde. Zpochybnily by také podstatnou měrou tvrzení univerzity, že slouží širší společnosti poskytováním takové odborné kvalifikace svým absolventům, která jim umožní fungovat v dnešním světě, v němž jsou jazykové a kulturní kompetence naprosto zásadní.

Pokud souhlasíte, že jsou moderní jazyky důležité pro univerzitní vzdělávání ve Velké Británii, a pokud se stavíte proti škrtům navrhovaným na University of Glasgow, podepište níže uvedenou petici. Zásadní manažerská rozhodnutí budou učiněna velmi brzo, takže je tato věc naléhavá.

Petice byla právě zveřejněna ZDE

Dominový efekt v Alžírsku?

13. 2. 2011 / Josef Brož

Zklamání, rozpaky a represe. Takové jsou ohlasy na sobotní pokusy o lidová shromáždění v Alžírsku, které reagují na dosavadní události v Tunisku a v Egyptě. Počet zadržených není přesně znám: odhady se pohybují od desítek až po násobky stovek. Dosavadní neúspěch opozice je dán její značnou roztříštěnosti, ale i značným traumatem společnosti z reálné hrozby islamistů.

CDG nabídla za třetí multiplex nové ceny

15. 2. 2011

reakce CDG na článek Štěpána Kotrby "Monopol na pravdu prostřednictvím její distribuce"

V článku jsou nejspíše srovnávány ceny pro různé délky kontraktů, neboť po změně vlastníka 13. 12. 2010 společnost CDG revidovala všechny smlouvy včetně cen pro třetí multiplex. Nově zveřejněné smlouvy nabízejí až o 19 % nižší ceny v případě dlouhodobé spolupráce. Nové smlouvy byly nabídnuty stávajícím i potenciálním zákazníkům MUX 3.

zvýraznění redakce BL

Komentář ŠOK: Ano, "dlouhodobé" kontrakty MUX 1 jsem opravdu, ale opravdu s cenami MUX3 nesrovnával. Ty si může dovolit uzavírat firma velikosti České televize, nikoliv Rádio Proglas... Rozumím ale potřebě ČRa stabilizovat strukturu zákazníků v dlouhodobém horizontu. Na jejich místě bych nejednal jinak. Bohužel realita českého mediálního trhu je stabilní daleko méně, což se projeví ještě v průběhu tohoto roku. Podnikání v televizním byznysu není pro chudé (i kdyby měli licenci).

Právní ignorant

15. 2. 2011

Ministr Heger slibuje, že "Lékaři, kteří budou pracovat za kolegy, nebudou trestně odpovědní" a nezmiňuje se o tom poprvé. A právě to je dokladem neuvěřitelné servility soudů vůči stávajícímu režimu. Žádný ministr ani předseda vlády nemá totiž ani tu sebemenší pravomoc něco takového splnit, píše čtenář Karel Kameník.

Na obzoru tunel nový, spořícím pilířem podepřený

15. 2. 2011 / Jiří Šejnoha

„Penzijní reforma nezajistí, že budou lidé do systému odvádět méně peněz, ani nezvýší průměrný důchod. Posílí však vazbu mezi tím, kolik člověk do systému odvedl a kolik z něj dostane.“

Tak vysvětluje na zpravodajském serveru ihned.cz chystané důchodové změny Jiří Král, který má na ministerstvu práce a sociálních věcí přípravu penzijní reformy na starosti.

ANALÝZA

Monopol na pravdu prostřednictvím její distribuce

14. 2. 2011 / Štěpán Kotrba

Sněmovna má zákonný důvod k odvolání Rady ČTK. O tom, že Rada ČTK už dávno není orgánem, jímž se uplatňuje právo veřejnosti na kontrolu tiskové kanceláře, dnes pochybuje málokdo. Četka se kontroluje sama. V případě obsahu, který produkuje, to ve většině případů nevadí, protože redaktoři i obsahový management jsou profesionálové. Nicméně... Jako výsměch právu i etice je zde permanentní rezignace Rady na své zákonné poslání.

ANALÝZA

Prodej i to, co není tvoje

15. 2. 2011 / Irena Ryšánková

Inu, na Slovensku to žije. Šéfkou slovenské rozhlasotelevize se stala Miloslava Zemková. Pravda, až v druhém kole, protože MagdaVášáryová se spletla a hlasovala napoprvé jinak, než měla nařízeno, ale komu by Zemková vadila.

Lidové revoluce demokracii nezaručují

14. 2. 2011

Statisíce protestujících zaplnily veřejná prostranství; byla vykřikována hesla, vlály transparenty a bezpečnostní síly byly vyděšeny tak, že nezasáhly; ničemný despota odstoupil a uprchl do zahraničí.

A co teď?

Egypt mezi vojenskou diktaturou a islámským státem?

14. 2. 2011 / Boris Cvek, Karel Dolejší

Boris Cvek: Tohle je velmi výstižný článek: Egypt z pohledu íránské revoluce v roce 1979. Doufám, že v roce 2011 se nebude opakovat íránský model, i když vojenský puč je nejspíše větší prohra pro demokracii než íránská teokracie (která je poměrně demokratická a nemá charakter barmské junty, k čemuž - zdá se - směřuje Egypt). Nechápu, proč se o situaci v Egyptě po zrušení ústavy a rozpuštění parlamentu armádou nemluví zcela jasně jako o vojenském puči. Co jiného je vojenský puč než tohle? V tom pohledu Mubarak a jeho plánovaný transfer moci na syna, vázaného na civilní, republikánské složky společnosti (byť zbohatlíky), mohl znamenat pro egyptskou demokracii daleko více než současná junta.

PONDĚLÍ
Armáda zakáže stávky, Egypťané se vracejí zpět do práce

14. 2. 2011

ŠOK│ 23:15

  • Reuters TUNIS 19:44 GMT Tunis nasadil vojsko na kontrolu pobřeží, přístavu a plážích v okolí zálivu Gabes a v Zarzis, aby zastavil tok nelegálních přistěhovalců do Itálie. Uvedl to vojenský zdroj. Analytici se domnívají, že revoluce v Tunisu a Egyptě se může rozšířit na další země v regionu a vytvářet hrozivý sled událostí pro evropské vlády, které se doposud spoléhaly na autoritativní vůdce v zemích severní Afriky a jejich pomoc při snižování migrace.
  • Sabq Náměstek generálního tajemníka Ligy arabských států, velvyslanec Ahmed Ben Helli řekl, že Rada Ligy arabských států doporučila poskytnout ekonomickou podporu pro Egypt a Tunisko, s odkazem na arabskou solidaritu.Ta by se měla odrazit v poskytnutí ekonomické podpory a rozvoje pro obě země. Prohlášení přišlo během tiskové konference den po mimořádném zasedání Rady Ligy arabských států, kterou vedla delegace Království Saudské Arábie prostřednictvím svého stálého zástupce v lize, velvyslance Ahmeda bin Abdulazize Kattana.
  • GUARDIAN Middle East NewsEFE 19:58 GMT Španělská média hlásí, že španělský konzul v Teheránu, Ignacio Pérez Cambra, byl čtyři hodiny během dnešních protestů v hlavním městě Íránu zadržen policií spolu s velvyslaneckým řidičem.
  • AlJazeeraBBC CNN ÍRÁN Jakmile v Íránu padla noc, BBC hlásila, že světla v Teheránu byla vypnutá a bezpečnostní síly útočily na demonstranty ve tmě. Ve zpravach se uvádi, že k težkým střetům došlo na náměstí Enghelab a ulici Vali-Asr. Demonstranté zakládají požáry kontejnerů, stavějí zátarasy, skandují protivládní slogany. Podle zpravodajky v Teheránu Jabbari íránský vůdce tvrdí, že pondělní protesty "nejsou odrazem toho, co lidé skutečně chtějí." Věří, to jsou malé skupiny "osob, které mají postranní úmysly, které jsou hrozbou pro národní bezpečnost, a proto je úkolem bezpečnostních síl zabránit jim vytvářet hrozbou uvnitř země, "řekl Jabbari.
  • AlArabíja Bývalý egyptský prezident Husní Mubarak, který po svém sesazení upadal opakovaně do bezvědomí, je nyní v komatu. Podle AlArabíji to potvrdila většina místních novin a zdrojů blízkých rodině. Informaci přinesl jako první deník "Al Masry Al Youm" [ze kterého ji včera přebraly bez záruky i Britské listy]. Noviny dodaly, že Mubarak je pod lékařskou péčí a bylo rozhodnuto o jeho přemístění do nemocnice, a to uvnitř nebo vně Egypta." Oficiální egyptské zdroje popsaly na základě dobře informovaných zdrojů poblíž bývalého prezidenta jeho stav s tím, že je "nemocný, ale odmítá řešit v rámci léčby psychický stav, který zahrnuje velmi těžké deprese." Vládní zdroje konstatují, že bývalý prezident "trval na tom, že neopustí zemi za žádných okolností." Bývalý egyptský prezident byl operován v březnu loňského roku v Německu , a před svým odstoupením, oznámil že je připraven odcestovat znovu na dlouhý léčebný pobyt. Omar Suleiman v té době ale řekl, že Mubarakův zdravotní stav je dobrý a do Německa nebude cestovat.

NEWS MONITOR PÁTEK SOBOTA NEDĚLE PONDĚLÍ - starší

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za prosinec 2010

7. 1. 2011

V prosinci 2010 přispělo finančně na Britské listy 253 osob celkovou částkou 92 969,45 Kč. Příjem z reklamy byl 11 570 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 31.12. 2010 částku 77 014,72 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní