ANALÝZA

Prodej i to, co není tvoje

15. 2. 2011 / Irena Ryšánková

Inu, na Slovensku to žije. Šéfkou slovenské rozhlasotelevize se stala Miloslava Zemková. Pravda, až v druhém kole, protože MagdaVášáryová se spletla a hlasovala napoprvé jinak, než měla nařízeno, ale komu by Zemková vadila.

Vždycky byla konsensuálně apoliticky politická, stejně jako politicky apolitická byla její volba. Opozice házela povinně prázdné lístky, koalice povinně Zemkovou. Nikdy proti ničemu neprotestovala, ani ten rozhlas vlastně nikdy moc nebránila. Ideální státně vládní manažer. Hodlá hned po skončení mistrovství světa v hokeji v květnu 2011 zrušit třetí televizní program a sportem zaplevelit "alternativní" Dvojku, dluh chce hodit na stát, chce vystěhovat televizi z výškovky v Mlynskej doline (jen ještě není jasné, kdo ji pak koupí, stejně jako není jasné kdo koupí Pyramidu, odkud se postěhuje rozhlas) a tak vůbec. Po příčině stavu, do nichž se STV dostala, se na Slovensku tiše nemluví. Všichni předstírají, že je to problém, který se "tak nějak" "odněkud" vynořil a ani slovenská média nešpitla o tom, kdo vlastně televizi ožebračil a dostal na kolena. To bychom se možná leccos dozvěděli a to by se možná NR SR nelíbilo. Koalici, ale ani opozici. Rybníček je proto stále čirý a kapři sobě vodu nevypustí.

Žije to i v české ČTK - Milan Stibral se opět rozhodl, že půjde do důchodu. Valčákové Rada ČTK se rozhodla opět vyhlásit nové výběrové řízení na nového ředitele. Proč, když jednoho řádně zvoleného nástupce Milana Stibrala již jednou zvolila, těžko říct. Zákon ta fantastická Rada ČTK porušuje jako na běžícím páse. Ale zdá se, že sněmovnu a zákono-dárce to moc netankuje. Ostatně, proč by měli poslanci kontrolovat něco, co ze zákona kontrolovat mají. Už jsme si tak nějak zvykli. Český rozhlas ostatně také mimo Jaklové Rady nikdo neřídí a všem je jedno, že provizorní ředitel nemůže učinit bez jednoznačného politického mandátu klíčová strategická rozhodnutí. Politický mandát nemají už pět let ani vládnoucí vlády. A přece se točí... Tak co.

Z výzkumu spokojenosti zaměstnanců ČRo vylezlo, že neřízení je horší než řízení a příliš mnoho manažerů je smrt pracujícího lidu. Ale rozhlas má aspoň stále ještě provizorního Petera Duhana, o němž si sice stále ještě nic dobrého nemyslím, ale rozhlasu, jeho dramaturgii i jeho provozu alespoň rozumí. Rozhlas ani televize nesnesou manažery obecné, kteří jsou schopni ke krachu přivést fabriku na šroubky a vzápětí nato řídit banku. Mnohdy se stejným výsledkem. Myslím ovšem, že dohlédnout do všech zaprášených koutů ani Duhan nedokáže. Co třeba dělá v rozhlase takový Oweysi, když už pět let neexistuje z organizačního řádu funkce intendanta regionálních stanic, bůh suď.

Četku chce řídit sedm lidí. Kromě Radima Hrehy, jehož přihláška mi není jasná, protože, pokud vím, řádně zvoleným ředitelem už je (a je úplně jedno, že se Valčákové se Šefčíkem nelíbil), jsou to Stanislav Holec (bývalý šéf multimediální divize Mafry, dnes externí spolupracovník Ringier), Jiří Holna (bývalý ředitel divize časopisů Economia , posléze šéf Economia OnLine), Michal Janovec (bývalý ředitel zkrachovalé ČTA, dnes společník ještě nezkrachovalé tiskové agentury Arteria), Jiří Majstr (stávající náměstek generálního ředitele ČTK pro zpravodajství a jeho pravá i levá ruka, ne li mozek), Dušan Veselý (bývalý šéfredaktor obrazové redakce ČTK) a Petr Žantovský (bývalý učitel na Univerzitě Jana Ámose Komenského a bývalý člen RRTV). Ke slyšení před stále stejnou Radou půjdou 24. února. Pak mají radní jistě dost času, aby zas provedli nějaký veletoč, kdyby nedejbože zvolili někoho, kdo se jim moc nehodí a Stibral se může v klidu v noci rozmyslet, že chce vlastně pokračovat až do smrti. Smrt má výhodu definitivy, tu si už nikdo rozmyslet nemůže. A tak se do 9. června může ještě párkrát rozmyslet a radní kouzla všeho druhu jsou tak stále otevřeny.

Předpokládám, že tentokrát Moučková nezaváhá, konečně Jiří Majstr projde. A bude tak uklizeno, co uklizeno býti má. Zameteno vše a pro piedestal pomníku posledního porevolučního ředitele ČTK může být postaven základní kámen. Je to škoda, Stibrala jsem si kdysi vážila. A teď se stal jen zoufalou a směšnou figurkou bez páteře i tváře.

Proč rada tak strašně spěchá, když je stejně jasné, jak vše dopadne? Inu, možná proto, že v březnu končí mandát Grebeníčkově radní, komunistce Miroslavě Moučkové (bývalé šéfredaktorce Haló novin), ženě, která tvrdila, že hlasovala jinak, než ve skutečnosti hlasovala. Zdá se, že komunistům nevadilo se do celé aféry takto trapně zaplést, ale ono je to vlastně jedno. Nemyslím, že by jim při současné konstelaci a nijaké perspektivě ostatní kluby dovolily mít v Radě ČTK i nadále zástupce. Urvat se tak musí všechno, dokud to ještě jde.

A až bude někdy v budoucnu konstelace lepší, bude už možná Grebeníček předsedou radikální leninské KSČ a ze zbylé KSČM bude už ta nadace, co si ji stávající komunistická strana dala nově do stanov. Zvláště, když Grebeníček nadšeným ostravskym hornikum prohlásil, že "přece jenom těch posledních pět let se naší straně nedaří, ten sešup je velice výrazný, má to i ekonomické dopady. Můžu Vám říct, že šéfredaktor Haló novin se se mnou setkal a požádal mě, abych nepsal kriticky vůči straně. Já jsem byl ochoten vyhovět, ale myslím si, že naše strana potřebuje provětrat - je to neúprosné!"

Rada ČTK na svém webu tvrdí, že "považuje za nezbytné, aby ČTK měla v dobách turbulence na mediálním trhu pevné vedení a aby měla nového ředitele od 10. 6. 2011. S ohledem na to, že je nyní šestičlenná a že od 21. března bude jen pětičlenná, nemá jinou možnost, jak splnit svou zákonnou povinnost jmenovat ředitele a jak neriskovat období nejistoty, než tak, že ředitele vybere během února a března." Pozoruhodné vyjádření, dosud té milé Radě nevadilo, že ty turbulence vytváří sama.

Ale pravda je, že v tuto chvíli má Rada ČTK jednu výhodu -- odešel z ní Jan Bohdal, jediný radní, který chtěl dodržovat zákon. Naiva...

Definitivně definitivně končí zpravodajská stanice Z1. Majitel vrátil RRTV licence jak k pozemnímu, tak i satelitnímu a kabelovému vysílání. Vysílat pro ty, kteří nemají čas se dívat, je stejně nesmyslné. Že na to manažeři J&T nepřišli dříve, by mělo vést majitele jejich akcií k bdělé a ostražité obezřetnosti a zvážení prodeje.

Zavření Z1 totiž předcházel i pád Czech Digital Group do otevřené náruče Českých radiokomunikací, neboť CDG, provozující třetí digitální multiplex, vysílala mimo Z1 pouze televizi Public a katolické rádio Proglas. A ty, uznejte, sledovaností, reklamou ani jinými příjmy neoplývají.

Psáno pro Prvnizpravy.cz 13. 2. 2011

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 15.2. 2011