Julian Assange byl osvobozen na kauci

16. 12. 2010

Britský Nejvyšší soud ve čtvrtek rozhodl propustit Juliana Assangeho, zakladatele serveru Wikileaks, o jehož vydání k výslechu v souvislosti s údajným trestným činem znásilnění usiluje Švédsko.

Soudce Duncan Ouseley potvrdil úterní rozhodnutí westminsterského soudu a propustil Assangeho na základě přísných podmínek. Ručitelé museli složit 200 000 liber v hotovosti a zaručit se za dalších 40 000 liber. Assangova volnost pohybu je přísně omezena.

Při soudním slyšení bylo už téměř zpočátku zjevné, že soudce rozhodne v Assangův prospěch. Vyjádřil se totiž: "Historie toho, jak s tímto případem nakládají švédští prokurátoři, poskytuje panu Assangovi určité důvody, že bude zřejmě při případném procesu shledán nevinným."

Assange byl dosud zadržován na samotce, byl z cely propouštěn pouze na hodinu denně a podle jeho stoupenců mu byla tvrdě cenzurována pošta.

Podle podmínek kauce musí Assange pobývat na panství v hrabství Suffolk, které vlastní Vaughan Smith, zakladatel londýnského novinářského Frontline klubu, musí se každý den hlásit na policii a nosit elektronický náramek.

Assange a jeho právníci vyjádřili obavy, že se proti němu připravuje právní bitva ve Spojených státech, kde se prokurátoři chystají proti němu vznést žalobu ze špionáže.

Deník New York Times informoval, že američtí federální prokurátoři hledají důkazy, že se Assange spikl s Bradleym Manningem, bývalým operativcem amerických vojenských výzvědných služeb, který je podezříván, že poskytl 250 000 amerických diplomatických depeší serveru Wikileaks.

Američtí prokurátoři mimo jiné studují záznam onlinového chatu, v němž Bradley Manning prý řekl, že zatímco stahoval americké dokumenty, komunikoval při tom přímo s Assangem. Manning prý také na chatu uvedl, že mu Assange dal přímý přístup k serveru Wikileaks, aby tam prozrazené americké depeše umístil. Článek v deníku New York Times však uvádí, že záznam rozhovoru z internetového chatu zřejmě nebude připuštěn k soudu jako důkaz a Bradley Manning bude těžko proti Assangovi svědčit, neboť s americkými vyšetřovateli od doby svého zatčení letos v květnu nespolupracuje.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 16.12. 2010