Wikileaks: Švédská vláda utajila protiteroristické operace prováděné ve spolupráci s Američany před švédským parlamentem

16. 12. 2010

Švédská vláda požádala americké činitele, aby udržovali výzvědnou spolupráci na "neformální úrovní", aby o ní nemusela informovat švédský parlament. Vyplývá to z amerických diplomatických depeší zveřejněných serverem Wikileaks.

Švédští činitelé chtěli udržet svůj systém pro sdílení výzvědných informací s Američany v tajnosti před švédským parlamentem. Pokud by se tento systém začal používat oficiálně, znamenalo by to, že by o něm musel být informován parlament, a to by "ohrozilo celou řadu bezpečnostních a protiteroristických operací", konstatovali švédští vládní činitelé.

Dr. Anna-Karin Svenssonová, ředitelka švédského vládního Oddělení pro policejní otázky, varovala, že by se švédská vláda octla uprostřed kontroverze, kdyby byly zveřejněny její výzvědné metody.

Z amerických diplomatických depeší také vyplývá, že "v současném švédském politickém klimatu by bylo zoficiálnění poskytování informací o teroristech nesmírně obtížné", protože švédští občané jsou nesmírně hrdi na neutralitu své země.

Dr. Svenssonová pokračovala: "Vzhledem k tomu, že je podle švédské ústavy povinností vlády informovat parlament o otázkách národního zájmu a ve světle pokračující kontroverze ohledně nedávno přijatého švédského zákona o sledování osob by bylo politicky nepřijatelné, aby ministr spravedlnosti nepředložil k analýze parlamentu informace o oficiální výzvědné spolupráci USA se Švédskem."

Podle mluvčího serveru Wikileaks vysvětují tyto okolnosti "zuřivost, s níž se Švédsko snaží o deportaci JUliana Assangeho," napsal britský konzervativní deník Daily Telegraph.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 16.12. 2010