Zneužívání evropského zatykače

16. 12. 2010

Případ Juliana Assangeho ilustruje širší problém, o němž se málo ví, píší britští právníci z organizace Fair Trials International v přípisu deníku Guardian. Jen loni byl vysokorychlostní deportační systém Evropské unie použit k deportaci téměř 700 osob z Británie. Naše práce v organizaci Fair Trials International (Spravedlivé procesy v zahraničí) potvrzuje, že tento systém způsobuje velké množství nespravedlnosti.

Hlavním důvodem znepokojení v Assangově případě je, že Švédsko ho ani z ničeho neobvinilo. Evropský zatykač se podle zákona smí používat pouze pro trestní stíhání anebo k vykonání rozsudku. Assange nemůže být vydán, pokud to není za účelem konkrétního trestního stíhání. Byli jsme svědky mnoha případů, kdy prokurátoři využili vysokorychlostního evropského zatykače a nepoužili jiných legitimních prostředků pro vyšetřování údajných trestných činů. V důsledku toho jsou lidé zatýkáni a tráví děsivě dlouhou dobu ve vazbě, než vůbec dojde k jejich prvnímu policejnímu výslechu.

V takových případech by se měly používat méně drastické prostředky. Švédsko by mělo požádat Velkou Británii, aby mu pomohla s vyšetřováním, a začít by to mělo Assangovým výslechem.

Vzhledem k vážnému zneužívání evropského zatykače v Assangově případě i v případě jiných osob bylo vážnou chybou, že britská vláda přijala návrh směrnice EU pro evropský vyšetřovací příkaz. Povede to k vážnému omezení lidských práv pro podezřívané osoby. Členské země EU dostanou podstatné pravomoci k vyšetřování na území jiných států EU, aniž by tyto státy měly možnost toto vyšetřování jakkoliv ovlivnit či kontrolovat. Dojde k podstatnému zvýšení rizika neospravedlněného věznění a dalšího porušování svobody.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 16.12. 2010