Příspěvky na péči u prvních stupňů budou opět nižší

6. 10. 2010 / Jiří Hrebenar

Pod záminkou nevyhnutelných škrtů jsou opět ořezáváni zdravotně postižení. Opět přišli na řadu ti méně silní, opět se vláda nestydí a obírá tu část obyvatel, u kterých bude nejmenší náznak odporu. Společnost se v současnosti ani trochu nezajímá o to, co se děje se zdravotně postiženými. Nedá se hovořit o ničem jiném, než o totálním rozkolu sociálního cítění v soukolí veřejnosti.

Úsměv, prosím!

6. 10. 2010 / Monika Málová

Znáte to? Situace posledních dnů nynějšího podzimu: Od rána olovnatá obloha, teplota ovzduší maximálně na 10 stupních Celsia (a lepší už prý to nebude), z rozhlasových zpráv se linou samá negativa a hrozby - od zdražení všeho možného, propouštění zaměstnanců, snížení mateřského příspěvku, snížení příspěvku pro bezmocné a postižené (a ty škrty jsou zcela bezdůvodné, jak poukazují zahraniční ekonomové, pozn. JČ), až po hrozbu nejhorší a nejmrazivější zimy za poslední tisíciletí, která nás čeká.

Jak to všechno přežít? Neupadnout do deprese - (pokud už v ní nejsme), nevzdávat to, doufat, že bude líp, najít v sobě sílu, zmobilizovat všechny smysly a bojovat.

An English version of this article is in CLICK HERE

Čína vydatně pomáhá v Africe

6. 10. 2010

V posledních letech se stala Čína výraznou nápomocnou silou v Africe. Investuje tam miliardy dolarů výměnou za obchod a suroviny, které Čína potřebuje pro rozvoj své kvetoucí ekonomiky, píše reportér Humphrey Hawksley na stránkách BBC. Článek je napsán podle reportáže v hlavních večerních zprávách televizní stanice BBC 1 z úterý 5.10. 2010.

V Tanzánii, kde třetina z 41 milionů obyvatel žije pod hranicí chudoby, stavějí Číňané silnice, železnice, továrny. Těží uhlí a nerostné zdroje. Investují tak, aby Afrika rozkvetla.

Skupina G7 bude apelovat na státy, aby se vyhnuly devalvační válce

6. 10. 2010

Ústřední Japonská banka snížila úrokové míry v Japonsku na nulu. Posílila tím obavy, že země záměrně oslabují své měny, aby jejich ekonomiky byly schopny prodávat své zboží do zahraničí. Jenže když devalvují svou měnu všechny země, výsledek bude nulový. Takže se bude devalvační spirála opakovat donekonečna?

Kvůli krizi stoupl podíl žen na příjmech amerických domácností

6. 10. 2010

V důsledku ekonomických obtíží se zvýšil podíl amerických žen na příjmech amerických domácností. Došlo k tomu však zejména proto, že příjmy mužů v důsledku vysoké míry nezaměstnanosti výrazně klesaly. V roce 2009 manželky přinesly do domácího rozpočtu 47% všech příjmů, zatímco v roce 2008 to bylo jen 45%. Ukázala to studie Carsey Institute při University of New Hampshire.

Povodeň v Maďarsku způsobila ekologickou katastrofu

6. 10. 2010

Maďarsko včera vyhlásilo mimořádný stav ve třech okresech zasažených v důsledku povodně a protržení odkalovací nádrže několika sty tunami toxické náplavy z hliníkárny Ajkai Timfoldgyar společnosti MAL (ležící asi 160 kilometrů jihozápadně od Budapešti). Agresívní látka usmrtila čtyři lidi, přinejmenším sto dvacet dalších je zraněno a šest pohřešováno. Neštěstí může navíc ohrozit Dunaj, jehož přítokem je zamořená řeka Marcal, a potenciálně i další důležité řeky.

Co se vlastně stalo v Maďarsku - a o jak toxický odpad se zde jedná?

6. 10. 2010

Maďarsko patří k důležitým producentům hliníku - náleží k 47 zemím, kde se v současnosti těží hliníková ruda, nebo kde jsou známy její zásoby. Z rudy (bauxitu) se vyrábí oxid hlinitý, který je důležitou surovinou jednak při výrobě kovového hliníku, jednak v keramické výrobě, ale také při výrobě některých typů cementu. Bauxit obsahuje cca 45-60% oxidu hlinitého plus různé příměsi (písek, železo a další kovy). K výrobě půl kilogramu kovového hliníku je zapotřebí asi dvou kilogramů bauxitu.

K rozpouštění hlinité sloučeniny obsažené v bauxitu a jejímu oddělení od příměsí za účelem dalšího zpracování je používán především hydroxid sodný, vysvětluje podrobný informativní text na facebookové stránce Safe Planet.

Prezident a jeho billboard

6. 10. 2010 / Jiří Jírovec

Václav Havel se nechává titulovat po americku jako prezident. Nu což, přejme mu ten trvající pocit výjimečnosti, ale dodejme, že s titulem jsou obvykle spojeny určité povinnosti.

An English version of this article is in CLICK HERE

Takzvané mírové rozhovory na Blízkém východě jsou obyčejný velmocenský handl

6. 10. 2010 / Daniel Veselý

Ačkoliv se díky nepříliš bystré vládní a mediální politice u nás v Kocourkově dozvídáme, že izraelsko-palestinský konflikt je příliš komplikovaný a nemá jednoduché řešení, skutečnost je prozaičtější. Tento fakt ve svých dvou publikacích a během pražské návštěvy zdůraznil americký politolog Norman G. Finkelstein. V cestě řešení konfliktu na Blízkém východě stojí především Spojené státy a Izrael, jak dosvědčuje jejich dlouholetý bojkot rezoluce Valného shromáždění OSN týkající se mírového řešení palestinské otázky.

Tokio a Peking hledají cesty k usmíření

6. 10. 2010

Premiéři Japonska Naoto Kan a ČLR Wen Ťia-pao se dohodli na zlepšení vzájemných vztahů obou zemí - a to navzdory faktu, že spor o souostroví Senkaku ve Východočínském moři zůstává nevyřešen. K setkání hlav obou států došlo na osmém summitu organizace pro asijsko-evropskou spolupráci Asia-Europe Meeting (ASEM), který proběhl v Bruselu, a premiéři se dohodli na potřebě dalších dvoustranných jednání na vysoké úrovni.

Svatý Václave, sjednoť nás

6. 10. 2010 / Petr Jánský

O svatém Václavovi se přesně neví vůbec nic. Přibližně známe datum narození 907 a smrti 929, nověji 935, nejnověji se měl dožít 35-47 let. Se stejnou přesností víme, jak kníže Václav žil, panoval a zemřel.

Virus slábne, ale přeskakuje

6. 10. 2010 / Pavel Pečínka

Vandas, Štěpánek, Kotáb, Zbela. Netřeba představovat. Když si hoši z Dělnické strany (sociální spravedlnosti) chystali projevy na demošku loni 1. května v Brně, věděli, že ostrá slova jim zajistí pozornost soudů a následně médií. Jejich čtvrteční neúčast u soudu je pouze součást právních úskoků DS(SS). Zbytečně, mediální slávu ty tahanice DS(SS) a Národnímu odporu nevrátí.

Joseph Stiglitz: Euro asi nepřežije

5. 10. 2010

Josef Stiglitz, čelný světový ekonom, varoval, že budoucnost eura je "špatná" a že slabé evropské hospodářské oživení zřejmě nenapravitelně poškodí "vlna škrtů", která probíhá po celém kontinentu.

Stiglitz, bývalý vrchní ekonom Světové banky a nositel Nobelovy cenu, také předpověděl, že spekulanti zřejmě brzo začnou vyvíjet tlak na Španělsko, která má vysoký deficit a vysokou nezaměstnanost. Ratingová firma Moody minulý měsíc snížila rating Španělska z AAA na Aa1.

Problém s radikálně pravicovými komentátory

5. 10. 2010 / Lubomír Malý

Aby bylo možné polemizovat s názory R. Jocha (kterého jsem si zde zvolil jako -- extrémní, a právě proto vhodný a demonstrativní-- příklad) a mnoha dalších českých radikálních publicistů, je nezbytné vrátit se k samotným kořenům nikoli snad naší (do značné míry "fiktivní") řecko-římsko-hebrejské civilizace, avšak přinejmenším ke kořenům liberální demokracie, resp. liberalismu samotného. Taková snaha je ovšem zdlouhavá, únavná a nepříjemně "profesorská". Vystavuje se navíc mnohým námitkám, které mohou vycházet ze zlé vůle, z neznalosti historie a základů politické filozofie, nebo i jen z pouhé snahy diskusi rozmělnit, zpomalit a v konečném stádiu udusit pod poznámkami.

Handicapovaných se velmi dotknou plánované škrty vlády

5. 10. 2010 / Jiří Hrebenar

Handicapovaní občané jsou pravicovou vládou tlačeni stále více do rohu společnosti. Jako velmi slabá část obyvatelstva se totiž tato minorita neumí náležitě bránit. Mnoho handicapovaných je natolik nemocných, že se nemohou jen tak sebrat a odjet stávkovat před Úřad vlády ČR. Jejich zdraví je natolik chatrné, že každý takový výlet by byl spíše hazardem s jejich zdravím.

An English version of this article is in CLICK HERE

Soudy znovu o nájemném

5. 10. 2010 / Stanislav Křeček

Dne 13. ledna 1932, tedy v době sice kapitalistické, ale Masarykovy republiky, kdy ohled na skutečná, tehdy ještě zdaleka ne v mezinárodních dokumentech zakotvená práva, která nebyla jen prázdnými pojmy, vyslovuje Nejvyšší soud tehdejší Československé republiky, publikovaný v R I 17/32, tento právní názor: „Na straně nájemníkově musí být splněna základní podmínka, aby se neocitl výpovědí v hospodářské tísni...Ustálil se názor založený na hospodářských a statistických zkušenostech, že nájemné jest z hospodářského hlediska tísnivé, musel-li by nájemník na ně vynaložit pětinu (20%) rodinného rozpočtu, neboť tím se porušuje rovnováha v uspokojování ostatních nutných životních potřeb, a to nejen hmotných, ale i sociálních a kulturních.“

Jak se hrotí kampaň II.

5. 10. 2010 / Pavel Pečínka

V Respektu č. 39/2010 vyšly v článku Jak se hrotí kampaň dvě krátké citace vybrané z mých odpovědí na otázky Silvie Lauderové a uvedené jako odpovědi "politologa a šéfredaktora Romano hangos". Toto krácení je naprosto v pořádku a i já ho v redakční práci běžně používám. Ovšem aby nevznikl dojem, že kritizuju v "romských záležitostech" pouze či snad především ČSSD, posílám Britským listům kompletní odpovědi, jak jsem je do Respektu zasílal.

Příroda je jako firma

5. 10. 2010 / Michal Rubáš

Nedávno se jeden člen současného vládního týmu shodl s prezidentem republiky na tom, že životní prostředí je místem pro život. Není jistě náhodou, že tento objev přichází v situaci, kdy se ukazuje, že stávající tržní ekonomika takovým místem opravdu není. Její pozoruhodná schopnost uspokojovat stále větší potřeby stále menšího množství lidí si totiž o objevení nového kontinentu přímo říká. Statisícům občanů, které jenom u nás trh k životu vůbec nepotřebuje a činí bezprizornými, svítá tedy z intelektuální aktivity našich dvou ústavních činitelů určitá naděje.

Pákistánský Taliban zaútočil na konvoj NATO

5. 10. 2010

Pákistánský Taliban se včera přihlásil k ranním útokům na kamiony s palivovými cisternami NATO určenými pro vojska v Afghánistánu. Prohlásil také, že v útocích na zásobovací linie NATO v Pákistánu neustane, dokud nebudou linie definitivně přerušeny.

George Osborne zrušil přídavky pro děti pro "bohaté"

5. 10. 2010

Britský ministr financí George Osborne oznámil na výročním sjezdu britských konzervativců v Birminghamu, že se britská vláda rozhodla zrušit přídavky pro děti pro občany zdaňované 40 procenty, tedy ve vyšších daňových kategoriích. Rodiny, v nichž alespoň jeden člen vydělává 44 000 liber ročně (cca 110 000 Kč měsíčně) nebudou mít od r. 2003 na přídavky na děti nárok. Postihne to ale svobodné matky a matky žijící samostatně, protože manželská dvojice, jejichž individuální příjem částky 44 000 liber ročně nedosáhne (řekněme, že dohromady vydělávají 80 000 liber ročně) o přídavky na děti nepřijdou.

Monitor Jana Paula:

Skrytá agresivita volební kampaně, aneb o kultuře trochu jinak

4. 10. 2010 / Jan Paul

Tak si říkám, co asi provedli všichni ti politici z různých straniček svým voličům, že musí svorně jeden vedle druhého s nacvičenými úsměvy defilovat na propagandistických stránkách svých užvaněných a uslibovaných plátků? Uvědomují si vůbec svoji směšnost, a nebo už jsou čeští voliči tak naivní, že věří stále dokola průhledné předvolební taktice, slovnímu voyerismu a nudnému obrázkovému exhibicionismu? Cožpak nechápou, že způsob, jakým to letos činí, je snad nejagresivnější, nejméně vybíravý, a veskrze nekulturní?

BRITÁNIE:

Vláda je nervózní, že se národ vzbouří proti škrtům

4. 10. 2010

Nervozitu podle komentátorů projevuje současná britská konzervativně-liberální vláda, v níž převládl postoj konzervativců, kteří prosazují drastické rozpočtové škrty. O víkendu byl zahájen výroční sjezd britské Konzervativní strany v Birminghamu. Přivítaly ho tisíce demonstrantů, protestujících proti plánovaným vládním škrtům, které ani ještě nebyly oznámeny.

Má sociální demokracie budoucnost?

4. 10. 2010 / Immanuel Wallerstein

V uplynulém měsíci poznamenaly svět sociálnědemokratických stran dvě významné události. Ve Švédsku prohrála strana 19. září těžce volby. Dostala 30,9% hlasů, což je nejhorší výsledek od roku 1914. Počínaje rokem 1932 vládla v zemi po 80% celkové doby; tentokrát se ale stalo poprvé, že ve volbách dokázala opakovaně zvítězit středopravicová strana. Tento špatný výsledek dokresluje fakt, že se do švédského parlamentu poprvé dostala krajně pravicová protiimigrantská strana.

Může Británie (či Česko) kdy být spravedlivou společností?

4. 10. 2010

Průběh většiny životů je určován tím, zda má člověk štěstí, nikoliv jeho schopnostmi.

Will Hutton, Them and Us: Politics, Greed and Inequality -- Why We Need a Fair Society (Oni a my: Politika, chtivost po penězích a nerovnost: Proč potřebujeme spravedlivou společnost. Little, Brown, cena £20

Představte si, že by se k vládě koncem devadesátých let v Británii po pádu vyčerpaných konzervativců dostala nová, středolevicová vláda, plná energie a nových nápadů. Během dalších deseti let by tato vláda zkrotila kapitalismus a zároveň by i omezila moc státu. Aktivně by se angažovala v Evropské unii. Vytvořila by nové instituce, rozbila by mocenská centra, podporovala by průmysl a využívala daní a regulace k financování produktivní ekonomiky. Množství příležitostí pro občany by se rozšířilo, třídní rozdíly by se zmenšily. Chudým by vláda vysvětlovala, že sociální podpora je jen dočasnou nutností na cestě k získání zaměstnání. Bohatí by nebyli uctíváni. Znakem této společnosti by byla umírněnost.

Shrnutí: Havel, Izrael a Palestina

4. 10. 2010 / Petra Šťastná

ISM ČR a sdružení Přátelé Palestiny reagovaly v minulých týdnech na připojení se Václava Havla k mezinárodní kampani na podporu a vylepšení image státu Izrael, a to tiskovou zprávou a otevřeným dopisem, který podpořily osobnosti českého politického a veřejného života. Pan Havel signatářům dopisu odpověděl, úryvky z jeho dopisu či komentáře k němu otiskla na základě zprávy ČTK mnohá média (z pestré škály reakcí jmenujme např. Deník Referendum, Parlamentní listy, iDnes či Neviditelného psa).

České sociální fórum proti vládním škrtům

4. 10. 2010 / Marek Hrubec

České sociální fórum, září 2010. (Autor příspěvku - sedící vpravo.) ▶

Zahajovací příspěvek přednesený na Českém sociálním fóru: Euro-manifestace proti vládním škrtům (Praha, 29. září 2010)

Pořádání již druhého Českého sociálního fóra v tomto roce je svědectvím oživených a posílených aktivit české občanské společnosti, sociálních hnutí, odborů a mnoha jednotlivců. První letošní sociální fórum proběhlo na konci ledna v době zasedání Světového ekonomického fóra v Davosu. Konalo se v mnoha městech světa a v České republice jsme ho pořádali v Praze, Brně a Ústí nad Labem. Bylo po několika letech pokusem, jak v Česku opět spojit kritické hlasy a vyjádřit nesouhlas se současným neoliberálním a neokonzervativním uspořádáním a jeho nositeli, zejména s korporacemi a s nimi spřízněnými politickými stranami.

Proč nosí lidé značkové oblečení? Protože jsou to blbci.

4. 10. 2010

Proč nosí tolik lidí dnes oblečení, které - absurdně - dělá reklamu obchodu, kde ho koupili?

Odpověď je jednoduchá: Protože to jsou idioti, píše Hadley Freemanová v deníku Guardian. Superidioti. Zaprvé proto, že si myslí, že když budou všude ukazovat jméno obchodu, kde si oblečení koupili, znamená to, že jsou něco extra. Jsou to značkoví snobové, ale nejhorší je, že ty značky, které na sobě inzerují, jsou obchody, s nimiž by se normální člověk styděl mít cokoliv společného, jako například ten pornograficky všudypřítomný obchod Emporio Armani. Takže i když tento sloupek se chce vyhýbat jakýmkoliv předsudkům, je naprosto přijatelné bojkotovat lidi, kteří svým oblečením inzerují značkové obchody, nejen proto, že jsou to idioti, ale i proto, že si myslí, že i vy jste idioti, protože si myslí, že na vás dělá dojem, že vám ukazují značky obchodů. To je prostě nezdvořilé. Bojkotujte je tvrdě. Musí se jim dostat poučení, že jsou to blbci.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Kocourkovské hospodářství i v ČR

4. 10. 2010 / Boris Cvek

Navíc se vůbec nepočítalo s krizí, možnou vzrůstající nezaměstnaností, insolvencí a zejména s tím, že ceny nemovitostí mohou v budoucnu padat. A jak by nepadaly, když je přístupnost hypoték vyšroubovala do závratné výše cca 3 miliony korun za průměrný 3+1 byt?

Před hypotékovou bublinou si můj kamarád kupoval 2+1 cihlový byt v centru Olomouce za 400 tisíc Kč (rok 2000).

Hypotéka, jak upozorňujete, kromě toho vede k výraznému prodražení celé koupě nemovitosti, neboť musíte splácet ohromné úroky (a jejich ohromnost může být ještě ohromnější, až lidem skončí fixace a bankám budou končit klienti v insolvenci, čili bude třeba ždímat z těch zbývajících, kteří ještě něco mají).

Velmi trefnou analýzu současné krize a ohromného blbství (jako bychom všichni přestali věřit na realitu a mysleli si, že peníze lze vyčarovat z ničeho), které k ní vedlo, lze najít ZDE.

Jestliže chcete zabít prezidenta, jsem zde, prohlásil ekvádorský prezident Rafael Correa

4. 10. 2010 / Daniel Veselý

Minulý týden zažila Latinská Amerika ošklivé déjà vu. Jako by se opakoval rok 2002 a bleskový vojenský puč proti demokraticky zvolenému prezidentovi Venezuely, který byl posléze svými stoupenci dosazen zpět do úřadu. Ve čtvrtek vzbouřenci z policejních a vojenských sil vtrhli do ekvádorského Kongresu, v hlavním městě Quitu zablokovali ulice, zapalovali ohně u kasáren, stavěli barikády a převzali kontrolu nad mezinárodním letištěm. Zatkli prezidenta Rafaela Correu a dvanáct hodin ho drželi v policejní nemocnici, dokud nebyl osvobozen loajálními jednotkami.

Lepší svět je možný, aneb

Spějme všichni do Beléma

4. 10. 2010 / Josef Mikovec

Belém znamená Betlém a je to město v brazilském, ekonomicky, strategicky, geopoliticky i kulturně velmi důležitém státě Pará. Tento druhý největší stát Brazílie hraničí se státy Amapá, (který hraničí s Francouzskou Guyanou a Surinamem) , Maranhão, Tocantins, Mato Grosso, Amazonas ( největší stát Brazílie), Roraima a na severu s Guyanou a Surinamem. Pro značné přírodní, především nerostné bohatství, zlato, drahokamy a polodrahokamy byl v minulosti předmětem zájmu Francie, Velké Británie, Holandska - a protože zde ústí řeka Amazonka, byl životně důležitý pro Portugalsko, pozdější Spojené království Portugalska, Brazílie a Algavres a nezávislou Brazílii. Pro tu samozřejmě stále důležitý je.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za září 2010

2. 10. 2010

V srpnu 2010 přispělo finančně na Britské listy 211 osob celkovou částkou 39 937.45 Kč. Příjem z reklamy byl 7000 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 30.9 2010 částku 199 925.47 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 2101,20 euro. Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.