George Osborne zrušil přídavky pro děti pro "bohaté"

5. 10. 2010

Britský ministr financí George Osborne oznámil na výročním sjezdu britských konzervativců v Birminghamu, že se britská vláda rozhodla zrušit přídavky pro děti pro občany zdaňované 40 procenty, tedy ve vyšších daňových kategoriích. Rodiny, v nichž alespoň jeden člen vydělává 44 000 liber ročně (cca 110 000 Kč měsíčně) nebudou mít od r. 2003 na přídavky na děti nárok. Postihne to ale svobodné matky a matky žijící samostatně, protože manželská dvojice, jejichž individuální příjem částky 44 000 liber ročně nedosáhne (řekněme, že dohromady vydělávají 80 000 liber ročně) o přídavky na děti nepřijdou.

Vyskytly se kritické hlasy, že Osborne trestá britské střední vrstvy a útočí na matky, které zůstávají doma s dětmi, což by měla být politika, kterou konzervativci podporují.

Přídavky na děti se vyplácejí ve výši 1055 liber ročně na jedno dítě a ve výši téměř 2500 liber na tři děti. Ministr financí seškrtáním přídavků na děti opustil univerzální princip britského sociálního státu, platný od jeho vzniku po druhé světové válce. Zrušením přídavků na děti pro bohaté hodlá státnímu rozpočtu ušetřit miliardu liber.

Osborne zároveň oznámil, že bude uvalen limit na sociální podporu. Znamená to, že desetitisíce chudých lidí se budou muset vystěhovat z center britských měst, protože nebudou mít na činži.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 5.10. 2010