Euro-manifestace v Praze: vzdor a hledání alternativ

5. 10. 2010 / Ilona Švihlíková

Podobně jako v Linci, Bratislavě, Vídni, Aténách či Bruselu, se i v Praze ve středu 29. září konala Euro-manifestace: proti finančním škrtům.

An English version of this article is in CLICK HERE

Praha si svou velkou demonstraci odbyla, z důvodu (ne)projednávání příslušných škrtacích zákonů ve vládě, již týden před touto evropskými odbory koordinovanou akcí. Demonstrace 21. září ukázala, že (nejen) státní zaměstnanci, ale i běžní občané jsou ještě schopni se postavit na odpor, zaktivizovat se a bojovat o svá práva. Je to o to důležitější, že v České republice je dlouhodobě silný privatismus, nezájem o veřejné záležitosti, či přímo rozšířená kultura typu "slušný člověk přeci nestávkuje."

Význam demonstrací je pro demokracii nesmírně důležitý, protože ukazuje zásadní rozměr politického života občana: účast na politických akcích, ne jako pasivní divák či přihlížející, ale jako aktivní subjekt. Nebýt právě takového odporu, vyjádřeného v demonstracích či razantnějších akcích, je dost dobře možné, že by řada z nás dodnes neměla volební právo a naše lidská práva by se podobala představám Romana Jocha.

Euro-manifestace v Praze byla organizována jako České sociální fórum a měla podobu představení kritiky ze strany občanských iniciativ, odborů, sociálních hnutí a různých organizací, které se jednak staví proti současné "škrtací" politice -- a také se snaží nabízet různá řešení a postupy do budoucna.

Na seminářích, které se konaly v budově Magistrátu hlavního města Prahy, vesměs zaznívala tvrdá kritika tzv. "reforem", včetně důsledků, jaké pravděpodobně bude mít. Nezůstalo ale jen u popisu hrozeb, řada přednášejících se rovněž pokusila načrtnout, jak dále postupovat.

Zazněly návrhy na další stupňování akcí (happeningy, demonstrace) ve spolupráci s odbory, nutnost občany více a řádně informovat o hrozbě nevratných kroků, jakými by byla např. privatizace penzijního systému, protože veřejnoprávní média svou úlohu tragicky neplní. Objevily se i návrhy na vznik nové levicové strany, či generální stávku, která ale musí být úspěšná, protože by jinak znamenala velké ohrožení celého protestního hnutí. Velký ohlas vzbudila myšlenka kulatého stolu zástupců různých iniciativ, samozřejmě i s odbory, kteří by tak mohli svou činnost lépe koordinovat a vyvarovat se zbytečných duplicit. Zmíněna byla i nutnost praktického naplňování alternativních řešení, např. v rozvoje rámci ekonomické demokracie či komunitního hnutí jako celku.

Seminář ukončila vynikajícím projevem Anna Šabatová, v němž zdůraznila roli lidských práv a důležitost sociálního státu. Zároveň odhalila kartu "závisti", s níž tak často a ráda hraje česká pravice.

Po akci následoval ironický happening agentury F.O.F.R., která nabízela ještě radikálnější řešení škrtů než Kalousek s Nečasem, zahrnující např. prodej titulu či prodej vlastní ledviny. Nakonec se aktivisté za provolávání hesel: "Vláda proti lidu, lidé proti vládě", či "Škrtněme vládu!" vydali k sídlu vlády, kde předali protestní petici.

Lze jen doufat, že představitelé občanských iniciativ, sdružení a odborů budou spolu s Českým sociálním fórem ve své činnosti dále pokračovat a podaří se jim oslovit více občanů k aktivní účasti na odporu proti této vládě.

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 5.10. 2010