Zákon platí i pro elektronická média...

18. 3. 2010

Vydavatelství Internet Info, s.r.o. prohrálo soudní spor (soudce Jaromír Jirsa) týkající se internetových diskusí. Podle rozsudku je provozovatel zodpovědný za diskusi pod články.

Petr Krčmář: Prolux donutil Internet Info smazat diskusi ZDE

Přirovnávání k domácímu zvířeti a hrozby likvidací nejsou hodnotícími soudy, které patří do demokratické společnosti. Praktiky firmy mohou být podrobeny věcné kritice, zdůrazňuji ale věcné, bez urážlivých vulgarit," uvedl soudce Jaromír Jirsa pro Lidovky.cz.

Poznámka ŠOK: Soudce Jirsa má na mediální morálku a hranice expresivity nejspíše jiná kritéria, než soudce Tomáš Novosad. "Prolux lže jako svině", zněl výrok, který Jirsa označil jako nepřijatelný. "Karikatura může být ostrá, ale musí mít minimálně reálný základ. To v tomto případě má," konstatoval soud v případě zveřejnění karikatury hejtmana Ratha jako Hitlera. To, že zákon, určující odpovědnost vydavatele informace (tiskový zákon, resp. vysílací zákon), platí nejen pro elektronické verze mainstreamového tisku, ale i pro blogy a sociální sítě, zjistí provozovatelé těchto stránek zanedlouho. Britské listy zrušily diskuze jako první po sérii hate speech kontroverzí a dodnes toho nelitují.

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 18.3. 2010