Gryzlov: Rusko možná smlouvu o strategických zbraních neratifikuje

18. 3. 2010

KD│ 12. dubna během návštěvy Dmitrije Medveděva v USA u příležitosti summitu věnovaného nešíření jaderných zbraní by měli američtí a ruští představitelé podepsat novou Smlouvu o omezení strategických útočných zbraní. Ta by měla nahradit smlouvu START expirovanou počátkem prosince 2009. Avšak v úterý 16. března předseda ruské Dumy Boris Gryzlov neočekávaně ostrou formou Američany varoval: Poslanci dokument neratifikují, "pokud nebude spojen s otázkou protiraketové obrany".

Řecko v dluhové pasti a dopady na eurozónu

18. 3. 2010 / Ilona Švihlíková

Případ Řecka plní již několik týdnů novinové titulky. Jak se Řecko dostalo do dluhové pasti, jaká jsou možná řešení a dopady na Eurozónu? Deficit Řecka za rok 2009 činí 12,5% HDP a patří tak k nejvyšším (viz tabulka). Totéž reflektuje zadlužení Řecka, rychlý růst nezaměstnanosti a chudoby. Nedobrý stav řecké ekonomiky oficiálně vzešel najevo až po té, co se k moci dostala vláda PASOKu, která překvapivě "odhalila" mnoho kostlivců ve skříni konzervativní vlády.

Řecký premiér: Potřebujeme jasný záchranný plán eurozóny

18. 3. 2010

Řecký premiér Geórgios Papandreou dnes prohlásil, že jeho země potřebuje jasnější záchranný plán, aby uvolnila tlak trhů na řeckou vládu a zlevnila jí úvěry. Výboru Evropského parlamentu vysvětlil, že "nejde o žádost o peníze, ale o to, abychom měli na stole nějakou formu nástroje"; podrobný plán pomoci by údajně postačil k odrazení spekulantů.

Chystá Peking návrat k plánovanému hospodářství?

18. 3. 2010

KD│ Komunistická vláda v Pekingu již mnoho let skládá kapitalismu větší pocty než jakékoliv jiná země na světě. Ale teď Čína opět sází na stát: Plánovaná ekonomika zažívá nečekanou renesanci.

Čínská lidová republika ovšem hodlá v zahraničí nadále nosit značku tržního hospodářství, protože se chce účinně chránit proti antidumpingovým clům svých obchodních partnerů. Zároveň ovšem uvnitř Číny panuje trend v lidovém vyjádření popisovaný jako "kuo-ťin min-tchuej" - neboli stát a strana jsou na vzestupu, kdežto soukromý sektor ustupuje. Dochází tedy k obrovské renesanci plánovaného hospodářství.

Jordánský král: Izrael se snaží etnicky vyčistit Jeruzalém

18. 3. 2010

Mezinárodní společenství by nemělo pasivně přihlížet izraelským pokusům vypudit arabské obyvatele muslimského a křesťanského vyznání z Jeruzaléma, míní jordánský král Abdalláh v prohlášení publikovaném ve středu. Král se takto vyjádřil během rozhovorů s šéfkou společné zahraniční politiky EU Catherine Ashtonovou v jordánském hlavním městě Ammánu.

Polsko a generace Y

18. 3. 2010 / Václav David

Téma česko-polských vztahů a odlišností je mým zájmem po většinu mého dospělého života. Je to i jeden z hlavních důvodů, proč jsem šel studovat vysokou školu právě do Ostravy. Domnívám se, že k němu mám se svými znalostmi dnes již co říct.

Den lotyšských esesáků

18. 3. 2010

Více než tisíc Lotyšů ve středu vzdalo hold lotyšské legii SS v Rize. "Bylo mi čtrnáct let, chtěl jsem bojovat proti sovětům, nebyl jsem nacista," vysvětlil jeden z veteránů. Neoficiální oslavy každým rokem vyvolávají v Lotyšsku spory o historii II. světové války, během níž obyvatelé pobaltských zemí bojovali na obou stranách fronty proti Sovětskému svazu nebo Německu - mocnostem, které střídavě obsazovaly jejich země.

Renata Berkyová: V Bulharsku áno je nie a nie je áno...

18. 3. 2010 / Pavel Pečínka

Spolu s dalšími romskými studenty z Evropy se na kurz angličtiny v bulharském Blagoevgradě dostala i Renata Berkyová. Tuto studentku romistiky na Karlově univerzitě znají z řady jejích článků čtenáři Romano vodi i Romano hangos. Dříve působila ve sdružení Romea, před odjezdem do Bulharska začátkem letošního roku pracovala ve sdružení Dvojí svět v Praze.

POZVÁNKA

Ani kapitalismus není bez strachu

18. 3. 2010

Masarykova demokratická akademie, pobočka Brno připravuje na úterý 23. 3. 2010 v 17 hodin v sále Úřadu MČ Brno - Střed, Dominikánská č. 2 (v nádvoří radnice vlevo) besedu s diskusí na téma Ani kapitalismus není bez strachu

Generál Petraeus: Izrael posiluje al-Kájdu

17. 3. 2010

KD│ Zatímco násilí v Jeruzalémě hrozí, že brzy přejde v třetí intifádu, velitel amerického středního velitelství (CENTCOM) generál David Petraeus ve výboru Senátu pro ozbrojené síly varoval před širším dopadem konfliktu, který je od vzniku Izraele epicentrem násilností na Středním Východě.

V Jeruzalémě propukly nepokoje, americký vyslanec zrušil návštěvu

17. 3. 2010

KD│ Stovky Palestinců ve Východním Jeruzalémě v úterý zapalovaly pneumatiky a odpadky a vrhaly kameny na izraelskou policii, která odpovídala gumovými projektily a slzným plynem. Nejtěžší střety za mnoho posledních měsíců vypukly v okamžiku, kdy americký vyslanec náhle zrušil návštěvu, což ještě prohloubilo probíhající americko-izraelský diplomatický spor.

Vnitřnosti voličského rozhodování

17. 3. 2010 / Ján Mišovič

Průzkumy stranických preferencí s týdenní frekvencí se začaly realizovat v jednotlivých krajích ČR zásluhou ČT, v letošním roce stejně jako před čtyřmi lety, prakticky od února. Nabízí se otázka, do jaké míry jsou takové výsledky směrodatné, resp. je volební rozhodování několik měsíců před volbami neměnné, resp. jaká část občanů se rozhoduje jednoznačně a jak velká skupina si nechává svou volbu takříkajíc na poslední chvíli.

Podobné otázky napadly odborníky poprvé v prezidentské volební kampani v USA v roce 1940.

Zákon platí i pro elektronická média...

18. 3. 2010

Vydavatelství Internet Info, s.r.o. prohrálo soudní spor (soudce Jaromír Jirsa) týkající se internetových diskusí. Podle rozsudku je provozovatel zodpovědný za diskusi pod články.

Petr Krčmář: Prolux donutil Internet Info smazat diskusi ZDE

Přirovnávání k domácímu zvířeti a hrozby likvidací nejsou hodnotícími soudy, které patří do demokratické společnosti. Praktiky firmy mohou být podrobeny věcné kritice, zdůrazňuji ale věcné, bez urážlivých vulgarit," uvedl soudce Jaromír Jirsa pro Lidovky.cz.

Poznámka ŠOK: Soudce Jirsa má na mediální morálku a hranice expresivity nejspíše jiná kritéria, než soudce Tomáš Novosad. "Prolux lže jako svině", zněl výrok, který Jirsa označil jako nepřijatelný. "Karikatura může být ostrá, ale musí mít minimálně reálný základ. To v tomto případě má," konstatoval soud v případě zveřejnění karikatury hejtmana Ratha jako Hitlera. To, že zákon, určující odpovědnost vydavatele informace (tiskový zákon, resp. vysílací zákon), platí nejen pro elektronické verze mainstreamového tisku, ale i pro blogy a sociální sítě, zjistí provozovatelé těchto stránek zanedlouho. Britské listy zrušily diskuze jako první po sérii hate speech kontroverzí a dodnes toho nelitují.

Hledání zlatého věku aneb Dej si pozor, Trautenberku

17. 3. 2010 / Pavel Urban

Ivo Šebestík sarkasticky komentuje moderní postmoderní svobodu. Něco na tom je. Bylo ale dříve opravdu lépe ?

Třeba zastaralé právo na soukromí není tak staré, jak se na první pohled zdá. Lidé v pozdním středověku i novověku si moc soukromí neužili. To platilo ve městech, na vesnicích, na hradech i zámcích. Dodnes srozumitelný termín "pavlačový drb" ukazuje, že to s tím soukromím nebývalo dokonalé ani ve větších městech dvacátého století. Pravda, tehdy nešpehoval "Velký bratr", ale to je to něco trochu jiného.

Vítězný únor

17. 3. 2010 / Petr Jánský

Jan Čulík napsal: "Co se však týče Pernesova výroku o tom, že komunistický režim Československu r. 1948 nikdo nevnutil, že si ho (především) Češi vybrali dobrovolně, v podstatě stoprocentně souhlasím. Míra totalitní fašizace československé společnosti v letech 1945-1948 byla obrovská."

Škola hrou? Ani náhodou! (1)

17. 3. 2010 / Miloš Dokulil

Málem se roztrhl pytel se školskými náměty. Od integrační problematiky na začátku školní kariéry přes jednotné maturity až po rychlokvašné absolvování vysoké školy. Od začátku tohoto školního roku bylo už těch námětů nebo praktických řešení bezpočet. Nadpis příspěvku by mohl svádět k domněnce, že jeho autor by mohl mít možná na mysli waldorfskou nebo montessoriovskou verzi výuky někde na počátku té cesty za vzděláním. Ne-li přímo odkaz Komenského? Nadpis rozhodně nevypadá na to, že bych chtěl strkat nos do plzeňské "odměrky" (nemálo proslulé jedné verze, jak na to).

Čína hájí půlroční věznění obětí otravy olovem

17. 3. 2010

Více než padesát vesničanů, kteří utrpěli v Číně otravu olovem a cestovali na kontrolu v nemocnici, bylo zatčeno policií. Dva z nich byli půl roku vězněni za "blokování dopravy". Čínské úřady půlroční věznění těchto lidí hájí. Zdůrazňují, že trestu bylo zapotřebí pro "výchovu veřejnosti".

Vyprávím 2

Moji soudruzi

16. 3. 2010 / Petr Tuček

Dovolím si nabídnout čtenářům Britských listů ještě několik vzpomínek a zážitků z hloubky předlistopadového období, abych zpestřil pohledy na éru "socialismu". Mým hlavním motivem je snaha barevně oživit převládající jednoznačně temné vidění té doby. V mém případě nejde o žádnou odvahu. Vyrůstal jsem v rodině dost tvrdě dušené politikou KSČ a příchod listopadového zlomu jsem nadšeně vítal. V raném mládí byli dva ze tří mých nejbližších kamarádů synkové ještě snad větších "třídních nepřátel" než byl můj otec, "muklů" (zkratka běžně v té době používaná, znamená: Muž Určený K Likvidaci) odsouzených na 15 a 25 let žaláře. Oženil jsem se s dcerou dalšího mukla a tak mohu být sotva podezírán z latentních sympatií k politice tehdy vládnoucí strany. Ale také chci znovu akcentovat své poznání, že i vztah druhých k ideologii kterou vůbec nesdílíte a váš ideologický kontrast nemusí být důvodem k vzájemnému neporozumnění, či dokonce nenávisti. Vždy jsem se zamýšlel nad motivy volby a názorové orientace svých známých (a přiznávám, že i příbuzných) a to mě nezřídka dovedlo k vidění minulosti jinými brýlemi, než jsou ty dnes oficiální.

Čeká Spojené státy osud Řecka?

16. 3. 2010

Titulky poukazující na finanční problémy v Řecku ustoupily obnoveným útokům deficitových jestřábů na program sociálního a zdravotního pojištění. Nezáleží na tom, že ani jedno ve skutečnosti nedává smysl. Nesmyslnost tématu je fakticky předpokladem pro to, aby bylo ve washingtonských politických debatách bráno vážně. To je důvod, proč debatě během let před krizí dominovaly osoby neschopné zahlednout osmibilionovou realitní bublinu, a proč jí dominují až dosud, napsal Dean Baker pro Truthout.

Kdo jsi, vyděšený Pernesi?

16. 3. 2010 / Petr Jánský

4. března 2010 vyšel v Dnes celostránkový rozhovor s Jiřím Pernesem Nejsem komunista ani levičák. Redaktor Luděk Navara se vnořil do minulosti známého historika v souvislosti s jeho vítězstvím v konkurzu na ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů.

Hned v úvodu kardinální otázka: Byl jste členem historické komise ČSSD? Pernes se ošívá. V minulosti totiž přiznal, že v komisi byl, teď pro změnu tvrdí, že v komisi nebyl. "Tam jsem nikdy nebyl".

An English version of this article is in CLICK HERE

O novém šéfovi Ústavu pro studium totalitních režimů

16. 3. 2010 / Jan Polívka

Pokud bych se měl rozhodnout, jaká informace z posledních dnů mne nejvíce zaujala, byla by to jednoznačně zpráva o demonstraci několika pracovníků Ústavu pro studium totalitních režimů (dále jen ÚSTR) proti volbě nového ředitele, kterým se od 1. dubna stane historik Jiří Pernes. Už samotné mediální hrátky, znevažující oprávněnost jeho kandidatury zveřejněním jeho studiu VÚMLu mi připadaly neuvěřitelné.

NEJVĚTŠÍ AMERICKO-IZRAELSKÝ KONFLIKT ZA 35 LET:

Spojené státy zamýšlejí donutit Izrael k rozhovorům s Palestinci

16. 3. 2010

Prezident Barack Obama a izraelský premiér Binyamin Netanyahu se octli v otevřeném konfliktu. Mezi Spojenými státy a Izraelem došlo k nejhorší krizi za posledních třicet let.

Zdroj v Obamově vládě sdělil deníku Guardian, že Bílý dům a americké ministerstvo zahraničí zamýšlejí donutit Izrael zahájit vážné mírové rozhovory s Palestinci a tentokrát má Amerika v úmyslu svůj cíl prosadit.

Kellerovy tři sociální světy

17. 3. 2010 / Štěpán Kotrba

Jan Keller označil na úvod své přednášky téma "Arogance financí aneb sociální stát ve službách zisku" za klamavou reklamu. Přesto se touto klamavou reklamou zabýval v rámci předmětu Konflikty v mediální komunikaci skoro dvě hodiny. Do posledního místa plná velká aula Vysoké školy mezinárodních a veřejných vztahů vyslechla jadrnou ostravštinou provedený sociologický rozbor pozic elit, střední třídy a deklasované vrstvy v "potravním řetězci společnosti" a analýzu mýtů, kterým tato třída podléhá, s občasnými výbuchy smíchu. To když autor knih Soumrak sociálního státu, Politika s ručením omezeným, Až na dno blahobytu a Abeceda prosperity Prof. PhDr. Jan Keller, CSc. glosoval četbu sociologického dotazníku o příslušnosti k diskrétní elitě, a komentoval pozici novinářů jako součást servisní třídy. Jen ty nejlepší zařadil do elity... Ale do pomocné elity. Depresivní hodnocení vývoj společnosti nicméně podle Kellera nabízí východisko: jediným řešením je, aby se střední vrstvy se přestaly prát o drobky, padající ze stolu elit a jako statusová skupina voličů sociálního státu zvolily kolektivní strategii. Střední vrstvy jsou podle Kellera ty vrstvy, které jsou s obrovským nasazením odhodlány hájit zájmy někoho jiného.

Audiozáznam přednášky profesora Jana Kellera - Windows Media Audio 39,3 MB WMA

Člověk se pořád učí...

16. 3. 2010 / Ladislav Žák

Sdělení Policie ČR v tom smyslu, že nic nenasvědčuje tomu, že by se v případě zápalné lahve vhozené do ložnice dřevěného finského domku, ve které spala 14 letá dívka, jednalo o extrémistický čin, mne přivedlo k zamyšlení nad tím, že se už asi začínám v tomto světě definitivně ztrácet.

An English version of this article is in CLICK HERE

Šlechtické tituly

16. 3. 2010 / František Řezáč

◄ Schwarzenberg

S těmi šlechtickými tituly je to asi takhle. Republika je nezrušila proto, aby někoho trestala, ale proto, že chtěla být republikou, po vzoru republiky francouzské či americké.

To ještě ta česká šlechta dopadla ve srovnání třeba s Francií docela dobře... Když už se chce někdo dát unášet oněmi tituly, ať si to nechá po příkladu Rakouska či Německa na soukromé dýchánky na Orlíku nebo jinde, ať si tam jede zavzpomínat a kochat se osloveními hrabě, kníže, jasnosti atd. Kdyby současná J.J. von TOP09 měla drobet rozumu, tak to těm svým příznivcům sama rozmluví, aby byl pokoj...

Dva nové senzační filmy z Polska

16. 3. 2010

V Británii se uskutečnila na právě probíhajícím festivalu polských filmů premiéra snímků Dívky z nákupního střediska a Sněhobílá, ruská rudá. Oba filmy jsou podle listu Guardian svědectvím o první polské postkomunistické generaci, a seznámíme se v nich se zemí, v níž vládne obrovské množství sociálních problémů: prostituce mladých lidí pod dvacet, zneužívání drog, povrchní konzumerismus, chuligáni v dámských kožiších terorizují zaměstnance fast-foodových restaurací. Jinými slovy, Polsko je země, která se zas tolik neodlišuje od Británie, píše recenzent deníku Guardian.

Kam kráčíme?

16. 3. 2010 / Zdeňka Petáková

"Mami, budou ještě nějaké nerostné suroviny třeba za pět set let?" uslyšela jsem jednoho klidného večera od svého sedmnáctiletého syna.

"Ne -- nebo rozhodně ne pro všechny!" musela jsem odpovědět.

"Cesta, po které kráčíme v naší "rozvinuté civilizaci", je chybná," odvětila jsem a hrozně se před ním styděla za všechny, kteří po té cestě vedou i následují. "Doporučuji nějaký klidný ostrůvek v teplých vodách a s dostatkem rostlinné potravy!"

Francouzská ministryně financí kritizovala Německo

16. 3. 2010

KD│ Čerstvá kritika německého hospodářského modelu z úst francouzské ministryně financí Christine Lagardeové, podle níž by SRN měla více rozvíjet vnitřní trh a méně vyvážet, po obsahové stránce není ničím novým - protože velké exportní přebytky Německa ve vzájemném obchodu s Francií už existují velice dlouho. Jen výtka nejvýše postavené finanční expertky, i když opatrně formulovaná, představuje novinku. Zakládá se nicméně na hluboce zakořeněné analýze založené na ekonomii strany poptávky. A v neposlední řadě prezident Nicolas Sarkozy právě na tomto základě v roce 2007 vyšel z voleb coby "prezident posilující kupní sílu", napsal pro Frankfurter Allgemeine Christian Schubert.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za leden 2010

2. 2. 2010

V lednu 2010 přispělo finančně na Britské listy 174 osob celkovou částkou 34369.45 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 31. 1. 2010 částku 83 466.48 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 883.67 GBP. Jsme plni uznání vůči čtenářům Britských listů, že umožnili další provoz našeho časopisu nedávným financováním nových serverů. Mnohokrát děkujeme a prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.