Provládní gruzínská televizní stanice vyděsila Gruzínce falešnou zprávou o nové ruské invazi

15. 3. 2010

Televizní stanice Imedi TV vyvolala v Gruzii paniku, když odvysílala v sobotu večer falešnou zprávu, že na zemi znovu útočí ruská armáda. V neděli odsoudili zuřiví opoziční politikové tento televizní trik jako nebezpečný a neodpovědný. Rozzuření obyvatelé hlavního města Tbilisi se shromáždili před budovou televize Imedi TV poté, co zpráva o údajné ruské invazi obletěla svět. Prezident Saakašvili, jehož názory Imedi TV šíří, se odmítl omluvit. Uvedl, že hrozba ruského útoku je i nadále "velmi reálná".

Není zřejmě náhodné, že televize Imedi TV odvysílala tuto falešnou zprávu jen několik dní poté, co šéfka gruzínské opozice Nino Burdžanadzeová jednala v Moskvě s Putinem a požadovala obnovení vzájemných styků. Imedi TV lživě oznámila, že Rusko bombardovalo gruzínská letiště a gruzínské přístavy a že Burdžanadzeová převzala moc. Půlhodinový pořad byl neobratným pokusem zpochybnit gruzínskou politickou opozici před důležitými volbami primátora Tbilisi, které se mají konat v květnu.

Rusko a jeho státem kontrolovaná média už dlouho zobrazují gruzínského prezidenta Saakašviliho jako nebezpečného, svou kravatu žvýkajícího maniaka (záběr, jak Saakašvili žvýká svou kravatu, odvysílala televize BBC). Škodolibí moskevští politikové poukázali v neděli na tuto eskapádu s tím, že je Saakašvili zřejmě skutečně šílený. Ruský velvyslanec u NATO Dmitrij Rogozin charakterizoval celou věc jako "kriminální záležitosti" a zdůraznil, že by západní vojenská aliance neměla s gruzínským nevypočitatelným prezidentem mít cokoliv společného.

Imedi TV bývala hlavní gruzínskou nezávislou televizní stanicí, převzal ji však Saakašvili, předal ji stoupenci své vlády a Imedi TV nyní vysílá provládní pořady.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 15.3. 2010