Čína "kráčí po visutém laně"

2. 3. 2010

Čínský ekonomický růst dlouho závisel na exportu - a země se nyní snaží podpořit domácí poptávku zvýšením podpor pro chudý venkov určených především na vybavení domácnosti a nákupy automobilů.

KD│ Nejvyšší vedení čínské komunistické strany vyšlo z globální ekonomické krize posíleno, nezatíženo omezeními, jimž čelí recesí zdevastované západní demokracie. Jenže zatímco čínský model centrálního plánování dokázal udržovat ohromný ekonomický růst, analytici varují, že čínští představitelé v předvečer výročního zasedání parlamentu kráčejí po visutém laně. Autoritativní model totiž umožňuje velice rychlé rozhodování, ale může se přitom také dopustit obrovských chyb.

Na zasedání Národního lidového shromáždění, které bude zahájeno v pátek, se nová generace čínských představitelů začne připravovat k převzetí moci po roce 2012. Čínské úřady přitom aktuálně řeší problém, jak se vyrovnat s úvěry v řádu bilionů dolarů, aniž by došlo k nekontrolovatelné inflaci, a na druhé straně se přitom snaží vyhnout podvázání růstu a vzniku masové nezaměstnanosti. Výsledek jejich snažení se nedotkne zdaleka jen samotné Číny, ale také USA a Evropy, které si teď nemohou dovolit další problémy.

Eswar Prasad, bývalý šéf čínského oddělení Mezinárodního měnového fondu a spolupracovní Brookings Institution, tvrdí, že čínská politika bude ve stále složitější situaci, protože místní model růstu vytvořil řadu potenciálních problémů. Ekonomický růst v ČLR je nevyvážený, vyznačuje se nadměrným objemem investic a závislostí na exportu. Hlavní výzvou se proto stane zajištění toho, aby míra narůstání zmíněných problémů nepřekročila celkovou míru růstu.

Peking již omezuje masivní úvěrování ze strany státních bank, aby omezil inflační tlaky, obává se vzniku spekulativních bublin na trhu realit a akcií, přehřátí ekonomiky a nárůstu špatných dluhů. Politici od počátku roku již třikrát nařídíli bankám zvýšení povinných rezerv, čímž omezili množství peněz, s nimiž mohou banky nakládat, a zvýšili úročení některých státních dluhopisů.

Čínský ekonomický růst dlouho závisel na exportu - a země se nyní snaží podpořit domácí poptávku zvýšením podpor pro chudý venkov určených především na vybavení domácnosti a nákupy automobilů.

Drastičtější regulační opatření jako zvýšení úrokových sazeb nebo USA a EU dlouho požadovaná revalvace měny mohou být ve stádiu příprav.

Podle Bena Simpfendorfera z Royal Bank of Scotland si však transformace modelu založeného na exportu vyžádá mnohem rozsáhlejší strukturální reformy a může vést k omezení zatím 8% ekonomického růstu.

Nicolas Hardy z washingtonského Peterson Institute for International Economics je ovšem přesvědčen, že Číně hrozí největší rizika ze zahraničí - pokud oživení v Evropě bude slabé a USA v druhé polovině roku upadnou do dalšího kola recese, Peking bude mít obrovské problémy.

Další informace v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 2.3. 2010