Rozhlasové odbory žádají odstoupení rady ČRo

2. 3. 2010

tisková zpráva rozhlasových základních odborových organizací k situaci v Českém rozhlase

Odstoupení posledního generálního ředitele ČRo Richarda Medka z funkce završilo praktické bezvládí, které v Českém rozhlase panuje už více než rok. Závěr působení Václava Kasíka, letní mezidobí tří měsíců, po němž nastoupil R. Medek, který pak vládl-nevládl pět měsíců, je etapou vyznačující se absencí jakýchkoli konstruktivních a perspektivních rozhodnutí. Veřejnoprávní rozhlas i za těchto podmínek funguje zcela plynule a kvalitně dál, protože jeho program vytvářejí svědomití profesionálové. Situace navozuje otázku, zda tedy ČRo generálního ředitele vůbec potřebuje.

Jakkoli se zdá, že by se bez něj docela snadno obešel, nezbytnost vzdělané, kulturní, zkušené, rozhodné, charakterní a nezištné osobnosti, jež mu bude stát v čele a vytyčovat strategická směřování tohoto média v rozbouřených vodách českého politického a veřejného života, je nepochybná. Český rozhlas měl ovšem v posledních více než deseti letech na osobnosti takového formátu smůlu. Jedná se skutečně o smůlu?

Výběrem a jmenováním generálního ředitele ČRo je ze zákona pověřena Rada Českého rozhlasu. Rozhodnutí a kroky, jež Rada učinila v posledním období, však její kompetentnost zpochybňují.

Nejde jen o tzv. "kauzu Tachecí", která reputaci ČRo ublížila. Skutečnost, že po odvolání V. Kasíka zvolila Rada nového GŘ na základě projektu, který mu po půl roce odmítla, a rovněž fakt, že mu na odchodnou, coby odměnu za pětiměsíční působení (ze kterých fungoval prakticky jen dva) věnovala zlatý padák v situaci, kdy jsou zaměstnanci denně stavěni před nezbytnost šetřit finančními prostředky, jež pocházejí z koncesionářských poplatků - to všechno svědčí o tom, že Rada už zcela přestala plnit svůj úkol, daný jí zákonem a systematicky vytváří situace, které poškozují pověst veřejnoprávního rozhlasu.

Ať už jsou motivy posledních rozhodnutí Rady ČRo jakékoli, je nutno konstatovat, že kvalitně fungující veřejnoprávní rozhlas by už neměl být nadále pouhou kartou v parciálních hrách a utilitárních zájmech mocichtivých skupin.

Proto považujeme za nezbytné prohlásit:

Vyzýváme členy Rady Českého rozhlasu, aby v důsledku soustavné destabilizace Českého rozhlasu, v důsledku rozhodnutí, která jsou výsměchem a očividnou arogancí jak ve vztahu ke koncesionářům, tak k těm, kteří program Českého rozhlasu vytvářejí, ze svých funkcí odstoupili.

Vyzýváme Poslaneckou sněmovnu Parlamentu České republiky, aby neodkladně odvolala Radu Českého rozhlasu pro neplnění jejích úkolů, které jí vyplývají ze zákona o Českém rozhlase.

ROZO už dlouhodobě volá po otevřeném dialogu s vedením ČRo. S uspokojením přijímáme fakt, že prozatímní generální ředitel Peter Duhan projevil ochotu a především zájem toto setkání uskutečnit a zahájit na něm dialog o tom, v jakém stavu se Český rozhlas v této chvíli nachází a jaké jsou cesty k vyřešení současné situace.

Mgr. Jiří Hubička, předseda Odborové základní organizace Českého rozhlasu

Toto prohlášení bylo dne 1.3. 2010 odesláno předsedovi Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky Ing. Miloslavu Vlčkovi, předsedovi Stálé komise PSP ČR pro sdělovací prostředky Vítězslavu Jandákovi a předsedovi Rady Českého rozhlasu Ing. Jiřímu Florianovi.

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 2.3. 2010