Musejí se Romové opravdu integrovat?

9. 2. 2010 / Jan Čulík

Měl jsem v posledních týdnech docela zajímavou, poněkud otřesnou zkušenost. Spolupracovnice Britských listů Dominika Švecová, která studuje letos v posledním ročníku dokumentaristiky na filmové a televizní katedře Edinburgh College of Art, natočila před dvěma lety pěkný krátký film - portrét o pozoruhodné ženě - asi čtyřicetileté Romce Ivetě, která žije se svou rozvětvenou rodinou v Glasgow. Má sedm synů, protože vždycky úpěnlivě toužila po tom, aby se jí narodila holčička - ta přišla až jako osmé dítě.

Film je pozoruhodnou analýzou mezikulturních vztahů - toho, jak se všichni v dnešním globalizačním světě vyrovnáváme s cizím prostředím a s jinakostí. Romská Ivetina rodina to zvládla dokonale - sice se občas musí potýkat s útoky fašistické skotské mládeže (jednou skotští mladíci prohodili zavřeným oknem do přízemního romského bytu přenosnou televizi, která skončila na podlaze třicet centimetrů od nemluvněte) - ale Iveta je téměř heroickou postavou.

V rodině má naprosto matriarchální postavení - její synové, od dvaceti do deseti let věku - ji poslouchají na slovo. V rodině vládne pracovitost a tvrdá disciplína. Zároveň taky radost, hudba, přátelské družení a zpěv.

Film byl loni v létě vybrán do prestižního programu nejlepších skotských krátkých filmů (Scottish Shorts) na Mezinárodním filmovém festivalu v Edinburku. Leitmotivem toho filmu je totiž lidskost: Iveta, navzdory svému etnickému původu, v první řadě působí jako člověk. A to velice atraktivně - jako nesmírně zajímavý, slušný a lidský člověk.

Myslel, jsem, když film tolik zaujal mezinárodní publikum, že by o něj mohl projevit zájem někdo i v Česku, třeba nějaká organizace na podporu Romů, když už nikdo jiný. A tu se vám stala zvláštní věc.

Organizace na podporu Romů, které jsme film zpřístupnili, ho odmítla. A víte proč? Vadilo jí "etnické chování" Romů. Chovají se podle ní "příliš romsky". :)

Zdá se, že i organizace na ochranu Romů v České republice očekávají, že se Romové budou chovat "bělošsky" - jinak je to pro ně skandální, nepřípustná, příliš intenzivní "etnicita".

No, není to fašismus?

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 9.2. 2010