Proč vznikla Strana práv občanů?

20. 1. 2010

Velmi mne pobavil článek, resp. přesněji řečeno propaganda, pana Michaela Kroha Strana práv občanů není stranou Melčáka a Wolfa, ani Jurský park.

Tvrzení o tom, že do čela volebních kandidátek nastupují mladí lidé, ani o moudrosti probuzeného předsedy, nebudu raději komentovat, napsal čtenář Radek Dokoupil.

Je třeba si položit zásadní otázku: Proč vznikla tato nová strana? Odpověď není složitá. Vznik SPO má v podstatě stejný účel jako založení TOP09 či VV. Představitelé vládnoucí garnitury si dobře uvědomují (a výsledky Evropských voleb v r. 2009 jim to jasně ukázaly), že nespokojenost lidí s jejich politikou je již taková, že jim není líto dát hlas tzv. malým stranám. Procento propadlých hlasů je tak obrovské, že existuje reálné nebezpečí, že by některá z neparlamentních stran mohla v následujících volbách získat zastoupení ve Sněmovně. Proto bylo nutné založit nové politické subjekty, aby bylo možné pochytat co nejvíce voličů. Čas Strany zelených je nenávratně pryč, KDU-ČSL dochází dech, novodobou Národní frontu je třeba doplnit o nové, spřátelené členy.

A že mediálně vystupuje ČSSD proti SPO? Vždyť je to jen hra. Úplně stejná jako v případě ČSSD a ODS, či ODS a TOP09, atd. To, co každý z nás vidí na místních úrovních (členové vládnoucích stran se na mítincích objímají jako rodní bratři), potvrzují samotní členové stran. "Ano, je to jen hra," říkají. "Snad jen někteří (Paroubek, Rath) cítí částečně určitou opravdovou nenávist, jinak jsme ale všichni dobří přátelé a známí."

Pokud by ČSSD opravdu SPO vadila, tak nejúčinnější taktikou je přece informační embargo. Nemluví se o tobě, nepíše se o tobě = nejsi. Ale ČSSD dělá pravý opak. Abych nezapomněl -- v tomto svém snažení má velikou podporu médií. Ta výše zmíněné "nové strany" přímo hýčkají. A i negativní (nebo zdánlivě negativní -- viz např. R. John) reklama je reklama.

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 20.1. 2010