K chodníkovému zákonu

19. 1. 2010

V pořadu Máte slovo na ČT 1 minulý čtvrtek byl diskutován "Chodníkový zákon", za účasti mimo jiné i tvůrce tohoto zákona, pana senátora Kubery. Pan senátor vehementně tento zákon obhajoval, jsa podporován panem Axamitem, místopředsedou sdružení majitelů domů (jak jinak), s tím, že jde o principielní otázku: Proč by měl být majitel domu odpovědný za odklízení sněhu z cizího majetku, rozuměj, majetku města, píše Pavel Jedlička.

Pan senátor a jemu rovní, kteří se rozhodli zrušit (nepochybuji, že nezištně), dlouholetou praxi stále uplatňovanou v sousedních zemích, a kteří naprosto nechápou "proč by tedy měli občané uklízet cizí majetek", tedy majetek města, se nezamysleli nad jednou věcí. Když opomeneme pocit sounáležitosti ke komunitě a hrdosti, že před mým domem mám čisto, pak by nemělo být opomenuto jedno zásadní.

Ano, chodník je cizí majetek, to je pravda. Ale já se po tomto chodníku, po cizím majetku, procházím na cestě do mého domova, lépe řečeno na cestě do mého majetku. Přestavme si, že mám dům a zahradu a moji sousedé si krátí cestu domů přes moji zahradu, tj. přes cizí majetek. Já jim v tom mohu jednoduše zabránit, protože jsem jim to nedovolil a oni porušují zákon.

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 19.1. 2010