"Dánský návrh" je novinářská kachna

9. 12. 2009

KD│ Poslední zpráva z Kodaně se týká prozrazeného návrhu dohody připraveného Dánskem, Spojenými státy a Velkou Británií. Podle zprávy Guardianu prozrazení dokumentu uvrhlo vyjednávání do chaosu, když rozvojové země bojují s bohatými a celé jednání je na pokraji kolapsu.

Tedy až na to, že jde o bouři ve sklenici vody, napsal pro Grist David Roberts.

Lidé zde v Kodani mě informovali, že podle vyjednávačů je údajně nový návrh ve skutečnosti návrhem starým, který se dostal na veřejnost již před několika týdny. Není v něm nic nového; z největší části je nudný a účelný. V každém případě jde o starý návrh, jeden z mnoha dokumentů bez většího významu - odráží dlouhodobé napětí mezi bohatými a chudými zeměmi, nicméně není jeho příčinou.

V Kodani je registrováno 5 000 novinářů. (Pravděpodobně zde bylo dalších 10 000 zájemců.) Celé město je doslova nacpáno žurnalisty, ani nemluvě o lidech z think tanků a nevládních organizací, od nichž se očekává, že budou o tématu bloggovat. To znamená tisíce a tisíce lidí na malém prostoru, každý s instrukcemi nadřízeného posílat často aktualizované zprávy, každý vyčerpaný a vystresovaný, každý zoufale toužící po něčem, o čem by se dalo psát.

Na druhé straně se před závěrem jednání o mezinárodní smlouvě prakticky nic důležitého nestane, možná až do posledních hodin konference.

Takže o čem všichni ti novináři píší? Píší o "Climategate" (tak byla označena nedávná kauza úniku emailové korespondence klimatologů z University of East Anglia - KD). Věnují se akcím a zprávám nevládních organizací. Píšou reportáže z místa jednání, řekněme o policejních přípravách v Kodani. Většina z nich obsesívně informuje o každém plku zástupce některé z vlád, nebo kohokoliv, kdo tvrdí, že zastupuje nějakého zástupce vlády, a kdo říká, že někdo jiný zastupující vládu jiného státu něco řekl. Každá pomluva a povyk jsou rozmáznuty do plochy čtverečního kilometru.

Jinak řečeno, existuje nezměrná motivace přehánět význam každé zprávy.

Tím co bude mít trvalý význam je pouze dohoda předložená v samotném závěru. Zůstaňte tedy klidní a zachovejte si soudnost.

Zdroj v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 9.12. 2009